Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΜΕΓΑΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η κρίση τρώει τις γυναίκες της τηλεοπτικής βιομηχανίας

Καθημερινά ακούμε εταιρείες να κλείνουν, κόσμος να απολύεται και επιχειρηματίες να κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους. Η μπάλα της οικονομικής κρίσης, όπως είναι αυτονόητο, πήρε και την τηλεοπτική βιομηχανία εντός κι εκτός συνόρων.
Τα αποτελέσματα όμως μιας έρευνας που δημιοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες πρέπει να εξόργισαν τις Βρετανίδες εργαζόμενες γυναίκες, αφού ο αριθμός αυτών που έχασαν τις δουλειές τους τα τρία τελευταία χρόνια είναι τεράστιος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο των ανδρών.
Τα τελευταία τρία χρόνια λοιπόν το 20% των γυναικών που εργάζονται στην τηλεοπτική βιομηχανία έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Κι ίσως αυτό να μην αποδεικνύει τίποτα. Αν συγκριθεί όμως με το αντίστοιχο των ανδρών, τότε λέει πολλά.
Υστερα από υπολογισμούς που έγιναν, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως από το 2006 μέχρι το 2009 τις δουλειές τους έχασαν 5.300 άνθρωποι. Να σημειώσουμε ότι το 2006 τα άτομα που εργάζονταν για την τηλεόραση ανέρχονταν στα 55.850, ενώ φέτος στα 50.550.
Και σε αυτό το σημείο οι εργαζόμενες γυναίκες πρέπει να αρχίζουν να κοκκινίζουν από τα νεύρα τους, αφού οι 5.000 εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους είναι γυναίκες και οι άντρες μόλις 300!
Οταν αναφερόμαστε στην τηλεοπτική αγορά, εννοούμε όλους όσοι εργάζονται πίσω και μπροστά από τις κάμερες, σε γραφεία Τύπου, σε διοικητικές θέσεις σε όλα τα καλωδιακά, κρατικά, ιδιωτικά κανάλια, σε εταιρείες παραγωγής κ.α.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έκαναν και τους υπευθύνους της να σοκαριστούν, με την επικεφαλής, Κέιτ Ο'Κόνορ, να λέει: «Είναι πραγματικά ανησυχητικό να παρατηρείται τέτοια μείωση στις εργασιακές θέσεις των γυναικών. Δυστυχώς δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία έτσι ώστε να μας βοηθήσουν να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Σκοπεύουμε όμως να την εμπλουτίσουμε την έρευνα με ηλικίες, πόστα εργασίας, οικογενειακή και οικονομική κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το νούμερο δεν αντιστοιχεί στις απολύσεις αλλά γενικά στη μείωση των εργαζομένων».
Πάντως ειδικοί αναφέρουν πως πολλές είναι οι γυναίκες που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν με τη θέλησή τους τη δουλειά τους για διάφορους λόγους. Είτε επειδή ο μισθός τους δεν ήταν ανάλογος με τις ώρες εργασίας, είτε γιατί επέλεξαν να κάνουν οικογένεια και να αφοσιωθούν σε αυτήν, είτε επειδή αποφάσισαν να αλλάξουν κλάδο εργασίας.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το ITV έχει ήδη μείνει με 1.600 εργαζόμενους λιγότερους από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, με αρκετές εκατοντάδες λιγότερους το BBC, το Channel 4 από τα τέλη του 2008 έχει απολύσει 200 άτομα, ενώ το Channel 5 ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο θα προβεί σε 87 απολύσεις. 
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: