Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Με τον τρόπο της Κούνεβα


Η συνέντευξη της Κωνσταντίνας Κούνεβα στον Σταύρο Θεοδωράκη, εκπομπή  "Πρωταγωνιστές", αποτελεί ένα πρότυπο συνέντευξης για ερευνητές. Η ιεράρχηση των ερωτήσεων, ξεκινώντας από  περιγραφικές και συνεχίζοντας σε ερμηνευτικές και δομικές, δίνει στον θεατή τη δυνατότητα να σχηματοποιήσει  μια σαφή εικόνα για την ζωή, την προσωπικότητα και την ιδεολογία της Κ. Κούνεβα. Ο συνεντευκτής χειρίζεται με σαφή τρόπο την συνέντευξη, επανερχόμενος σε σημεία που θεωρεί ότι φωτίζουν το πρόσωπο, τις αντιλήψεις του, τις αρχές του αλλά παράλληλα αποκομίζει και μια μαρτυρία όχι μόνο του γεγονότος αλλά και των δυναμικών που το συνόδευσαν σε πολιτικό επίπεδο.
Είναι έκδηλη η συναισθηματική φόρτιση της Κ. Κούνεβα, που απορρέει από την τραγικότητα του συμβάντος αλλά και από την στάση ζωής που καταθέτει σχετικά με τις ιδέες της για το "οικείο" και "άλλο", το φύλο, την θρησκεία, την κοινωνική συνοχή, την αγωνιστικότητα., την ιδεολογία. Έτσι έχουμε την αντιστροφή των ρόλων όπου ο "θύτης" είναι τελικά το "θύμα" της ιστορίας.
Ερωτήσεις κλειδιά αποτελούν, η κριτική αποτίμηση της πορείας της "αν γυρνούσαμε τη μηχανή του χρόνου ..." και "αν θα φύγει από την Ελλάδα ...". Οι απαντήσεις φανερώνουν μια προσωπική ολοκλήρωση που σε συνδυασμό με τον αυτοέλεγχο και την ταπεινότητα που φανερώνεται μέσα στην συνέντευξη παρουσιάζουν συνολικά τη μεστή  προσωπικότητά της. Βέβαια δεν πρέπιε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι και ή ίδια ως εθνογράφος ξέρει και μπορεί να διαχειριστεί τη συνέντευξη.
Μέσα από τη συνέντευξη δίνεται η δυνατότητα ακόμη της  διερεύνησης μιας σειράς θεμάτων όπως η μετανάστευση, η εκμετάλλευση εργασίας και τα κυκλώματα που καθορίζουν τη μαύρη εργασία, η στάση των μηχανισμών εξουσίας κλπ.
Χαρακτηριστική παράμετρος της συνέντευξης που μπορεί να συνυπολογιστεί στο όλο θέμα σχετικά  με την ματανάστευση και το  Trafficking είναι οι αναρτήσεις blogers ειδικά όσων θέλουν να προβάλλουν και ηλεκτρονικά τον ρατσισμό τους και τηη "εθνοπατριωτισμό" τους.


Συνέντευξη:



H Κωνσταντίνα Κούνεβα στην πρώτη της μεγάλη συνέντευξη
«Με είχαν προειδοποιήσει ότι θα με σκοτώσουν
αλλά αν γύριζε ο χρόνος πίσω πάλι το ίδιο θα έκανα»
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα μίλησε για πρώτη φορά την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στους «Πρωταγωνιστές».
Από το δωμάτιο του Ευαγγελισμού όπου παραμένει για νοσηλεία η Κωνσταντίνα Κούνεβα αφηγήθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη τη ζωή της. Από τα παιδικά της χρόνια την εποχή του Ζίβκοφ, την άφιξή της στην Ελλάδα και τους συνδικαλιστικούς της αγώνες, μέχρι τη δολοφονική επίθεση εναντίον της τα μεσάνυχτα της 22 προς 23 Δεκέμβρη του 2008.
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα λέει για το δράστη: «Σε μένα το κακό φαίνεται, σε κείνους δε φαίνεται. Αυτός τραβάει πολύ περισσότερα από μένα, είμαι σίγουρη».
Για το γιο της: «Ο Εμμανουέλ είναι ένα σοφό παιδί. Πονάει με τον τρόπο του κι όσο πιο πολύ με βλέπει τόσο πιο πολύ πονάει. Εύχομαι να βρει τη δύναμη να το ξεπεράσει, θα γίνω καλά».
Για την αστυνομία: «Για να μην έχει βρει τους δράστες, δεν έχει κάνει τη δουλειά της σωστά».
Για τον τρόπο που αντιμετωπίζει σήμερα τη ζωή: «Ο φόβος δεν βοηθά, ο φόβος δεν σε αφήνει να είσαι ελεύθερος, ο φόβος είναι καταστροφή».


Και μια ανάρτηση από τις πολλές και αντικρουόμενες μεταξύ τους ως προς τα θέματα μεταναστών.

Κωνσταντίνα Κούνεβα – Το θύμα ενός εργασιακού Μεσαίωνα; 

Ημερομηνία δημοσίευσης: Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2008 

Κωνσταντίνα ΚούνεβαΤα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου 2008, η 44χρονη κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα επέστρεφε στο σπίτι της, στα Άνω Πετράλωνα, από τη δουλειά, όταν δύο άγνωστοι που βρίσκονταν σε αυτοκίνητο την περιέλουσαν με βιτριόλι, ενώ της άνοιξαν με την βία το στόμα, ποτίζοντάς την με το καυστικό υγρό, προκαλώντας της σοβαρότατες ζημιές σε ζωτικά όργανα.Έχει χάσει ήδη το ένα της μάτι και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Επικοινωνεί με χαρτάκια, καθώς έχουν υποστεί βλάβη και οι φωνητικές της χορδές.
Ποια είναι η Κωνσταντίνα; Και γιατί χτυπήθηκε;
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα ήρθε στην Ελλάδα από την πατρίδα της τη Βουλγαρία το 2001, μαζί με τη μητέρα της και τον μοναχογιό της. Εκεί ήταν ιστορικός επιστήμονας.
Εδώ έπιασε δουλειά στην αποθήκη ενός σουπερμάρκετ. Ύστερα από ενάμιση χρόνο, όμως, απολύθηκε και βρέθηκε άνεργη. Η μόνη ανοιχτή πόρτα που βρήκε ήταν σ’ ένα συνεργείο καθαρισμού, στο οποίο ήδη δούλευε η μητέρα της.
Η Κωνσταντίνα είναι μία από τις εκατοντάδες μετανάστριες εργάτριες που εργάζεται χρόνια σε καθεστώς υπενοικίασης και σύμφωνα με πληροφορίες ήλθε στην Ελλάδα λόγο ιατρικών προβλημάτων του ανήλικου παιδιού της.
Πεντέμισι το απόγευμα με 11:30 το βράδυ το ωράριό της, ένα τέταρτο διάλειμμα για να φάει ένα κουλούρι ή μια τυρόπιτα και γύρω στα μεσάνυχτα έφτανε στο σπίτι της στα Πετράλωνα. Και ο μισθός της; Γύρω στα 560 ευρώ.
Είναι γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών-στριών και Οικιακού Προσωπικού, μάχιμη συνδικαλίστρια, γνωστή για τη στάση της σε πολλά αφεντικά. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε έρθει σε κόντρα με την εργοδοσία «ΟΙΚΟΜΕΤ» διεκδικώντας ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων γι’ αυτήν και τις συναδέλφισσές της και καταγγέλοντας τις παρανομίες στη μισθοδοσία. Έχει προηγηθεί η εκδικητική απόλυση της μητέρας της από την ίδια εταιρεία, δυσμενής μετάθεση της ίδιας στο Μαρούσι ενώ εκκρεμεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 5/1/09 ύστερα από καταγγελία της. Πράγματα καθόλου άγνωστα στο χώρο των εταιρειών καθαριότητας και υπενοικίασης εργαζομένων. Ίσα – ίσα.
Η ίδια είχε μιλήσει σε ξένο δημοσιογράφο, έναν μήνα πριν το τραγικό περιστατικό, όπου έκανε αναφορές για απειλές. Το ηχητικό απόσπασμα μπορείτε να το ακούσετε εδώ.
Οι καθυστερημένες συμβάσεις, τα κλεμμένα μεροκάματα, οι κλεμμένες υπερωρίες, η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά που υπογράφουν οι εργαζόμενοι και σ’ αυτά που πραγματικά παίρνουν, η επιλογή σχεδόν αποκλειστικά μεταναστριών και μεταναστών με πράσινη κάρτα ώστε να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, η μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ, πάντα με την κάλυψη του δημοσίου και των μιζαδόρων στελεχών του, που γνωρίζουν, υποθάλπουν και ενισχύουν τις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, συνθέτουν τον κανόνα στους εργολάβους καθαριότητας.
Ειδικά στην «ΟΙΚΟΜΕΤ», μια πανελλαδική εταιρεία καθαρισμού και υπενοικίασης εργατών, ιδιοκτησίας Νικήτα Οικονομάκη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που απασχολεί «επίσημα» 800 εργαζόμενους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία αλλοδαπούς (οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλούν τουλάχιστον για διπλάσιους ενώ τα τελευταία 3 χρόνια έχουν περάσει πάνω από 3000), η εργοδοτική παρανομία αποτελεί καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράφουν λευκές συμβάσεις, οι οποίες δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια τους. Δουλεύουν 6 ώρες και πληρώνονται για 4,5 (μισθός και ένσημα) για να μην ξεπερνούν τις 30 ώρες ώστε να γλιτώνει το αφεντικό την ένταξή τους στα βαρέα. Τρομοκρατούνται, μετατίθενται δυσμενώς, απολύονται και εκβιάζονται με οικειοθελή αποχώρηση (εργαζόμενη απειλήθηκε από την εργοδοσία, κρατούμενη για 4 ώρες σε χώρο της εταιρείας μέχρι να υπογράψει την παραίτησή της). Το αφεντικό στήνει εργοδοτικό σωματείο για να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους ενώ απολύει και προσλαμβάνει κατά βούληση μη αφήνοντας κανένα περιθώριο εργασιακής επικοινωνίας και συλλογικής δράσης.
Τι σχέση έχει όμως η ΟΙΚΟΜΕΤ με τον ΗΣΑΠ και την ΕΒΟ;
Η ΟΙΚΟΜΕΤ έχει αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα του ΗΣΑΠ και της ΕΒΟ (αλλά και άλλων δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων) επειδή μπορεί και «προσφέρει» το φτηνότερο πακέτο με τους μέγιστους όρους εκμετάλλευσης και υποτίμησης της εργασίας. Ένα τέτοιο καθεστώς «προσφοράς και ζήτησης» έχει οργανωθεί βάσει δημόσιων οργανισμών ένας από τους οποίους είναι και ο ΗΣΑΠ. Ο ΗΣΑΠ είναι συνένοχος στη διατήρηση αυτού του καθεστώτος άγριας εκμετάλλευσης παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες που είχαν γίνει από την πλευρά του σωματείου.
Η δολοφονική επίθεση ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα είχε χαρακτήρα εκδίκησης και παραδειγματισμού.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του Σωματείου, η τρομοκρατία της επιχείρησης ήταν συνεχής. Όποια γυναίκα τολμούσε να ζητήσει το σεβασμό των δικαιωμάτων της απολυόταν.
Το σωματείο έκανε διαρκείς παραστάσεις στην επιθεώρηση εργασίας, το υπουργείο Εργασίας αλλά και τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο, αλλά κανείς αρμόδιος φορέας δεν προσπάθησε να ελέγξει την εταιρεία. Αντίθετα, η αντιπρόεδρος του Σωματείου Β.Τσούνη, κάνει λόγο για επανειλλημένες τηλεφωνικές απειλές και στην ίδια αλλά και σε άλλες συναδέλφους της.
Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορεί να σχολιάσει κανείς, ξεκινώντας από την γενικευμένη πλέον πρακτική ακόμη και μεγάλων δημοσίων εταιρείων να μην προσλαμβάνουν καθαρίστριες με κανονικές συμβάσεις εργασίας αλλα να χρησιμοποιούν εργολάβους. Συνήθως πρόκειται για «κολλητούς» του κυβερνώντος κόμματος ή των διοικήσεων που παίρνουν την δουλειά δίνοντας «ανταλλάγματα» και γι’αυτό το λόγο αισθάνονται προστατευμένοι. Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να εξεταστεί π.χ., αν η εταιρεία είχε αναλάβει τις δύο κρατικές εταιρείες με απευθείας ανάθεση ή μετά από διαγωνισμό.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι όπως συμβαίνει σε όλους σχεδόν τους τομείς της Ελληνικής κοινωνίας, οι παραβιάσεις του νόμου παραμένουν ατιμώρητες και τα παράπονα – καταγγελίες εργαζόμενων ή πολιτών πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει εδώ για το Εργατικό Κέντρο και τη ΓΣΕΕ που πρέπει να επανορθώσουν ζητώντας την εξιχνίαση της υπόθεσης. Διαφορετικά, αυτοί που κατέλαβαν το κτίριο της ΓΣΕΕ τη προηγούμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχουν κάπου δίκιο…
Τρίτο και ίσως σημαντικότερο: τέτοιου είδους δολοφονικές επιθέσεις θυμίζουν αντίστοιχες πρακτικές της ιταλικής ή της αμερικανικής Μαφίας στη μάχη που είχαν δώσει για να ελέγξουν ή να συντρίψουν τα εργατικά σωματεία. Στην Ελλάδα το φαινόμενο δεν είναι συνηθισμένο, αλλά με την κοινωνική και οικονομική κρίση να παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις μπορεί να έχουμε ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.
Σε μια χώρα που όλα τείνουν να “λύνονται” με τη βία, η κυβέρνηση θα έχει μεγάλες ευθύνες αν, ανάμεσα στα άλλα επιτεύγματα της, επιτρέψει την καθιέρωση μαφιόζικων μεθόδων στον συνδικαλισμό και την επιβολή του νόμου της Μαφίας. Θα πρέπει επομένως η αστυνομία να ερευνήσει σοβαρά την υπόθεση και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Πρόκειται άλλωστε για τρομοκρατική επίθεση και θα πρέπει να εξεταστεί με την ίδια ευαισθησία που ερευνώνται άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Διαβάστε περισσότερα http://www.pare-dose.net/?p=1829#ixzz0cIOaa8yK


Στον απόηχο των γεγονότων μετους μετανάστες και η δημόσια διαβούλευση για το σχετικό νομοσχέδιο που προωθείται
Περισσότερα  http://www.opengov.gr/ypes/


Μαύρη Εργασία




Xάδι τα πρόστιμα για τη «μαύρη εργασία» 
H υπόθεση Kούνεβα υπενθυμίζει την ανάγκη εντατικών ελέγχων και απαγορευτικών ποινών σε όσους παρανομούν
Tης Χριστινας KοψινηΗ εκτεταμένη χρήση της «μαύρης εργασίας» στο περιθώριο της επίσημης αγοράς εργασίας και η δυνατότητα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καθαριότητας των δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων να απασχολούν ανασφάλιστο και υποαμειβόμενο προσωπικό αποδεικνύει ότι κανένας έλεγχος και κανένα χρηματικό πρόστιμο δεν αρκεί για να αναχαιτιστεί η λαίλαπα που πλήττει κυρίως τους απασχολούμενους σε επισφαλείς εργασίες, παραβιάζοντας, ταυτοχρόνως και τους στοιχειώδεις κανόνες ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το 2008 (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο) στον κλάδο που περιλαμβάνει λογιστικά γραφεία, εταιρείες ερευνών και δημοσκοπήσεων, διαφημιστικές εταιρείες, εργολαβίες καθαριότητας, κέντρα κλήσεων και υπηρεσιών ασφαλείας (security), το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας πραγματοποίησε 940 ελέγχους. Επέβαλε 230 πρόστιμα, 197 μηνύσεις και παρέπεμψε στα δικαστήρια 314 εργατικές διαφορές. Τα χρηματικά ποσά που κατεβλήθησαν από πρόστιμα ανήλθαν στο ποσό των 653.544 ευρώ. Ωστόσο, ποιος αμφιβάλλει ότι η κατάσταση χειροτερεύει;
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, κ. Δημ. Κοντός, ο οποίος έχει και την ευθύνη των αποκαλούμενων συμφιλιωτικών συναντήσεων με επιχειρήσεις και σωματεία, υποστήριξε στην «Κ» ότι «το φαινόμενο δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο με χρηματικά πρόστιμα. Μόνο εάν επιβληθούν εξαιρετικά απαγορευτικές ποινές για τη λειτουργία των επιχειρήσεων που παρανομούν και ενισχυθεί το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση με τους κατά συρροήν παραβάτες της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας», δηλώνει.
Αλλωστε, η εμπειρία δείχνει ότι ακόμη κι όταν ο νομοθέτης προβλέπει απαγορευτικές ποινές, ακυρώνονται στη συνέχεια από τη δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις δύο φορές και για λίγα εικοσιτετράωρα κατέστη δυνατό να διακοπεί η λειτουργία επιχειρήσεων που υπέπεσαν σε σοβαρά παραπτώματα. Η πρώτη, τον Δεκέμβριο του 2005, όταν με υπόδειξη του ΣΕΠΕ, ο τότε υπουργός Απασχόλησης έκλεισε για 3 εικοσιτετράωρα (που στη συνέχεια μειώθηκαν σε δύο) επιχείρηση στην οποία ένας 16χρονος έχασε τη ζωή του σε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Η δεύτερη περίπτωση, τον Ιανουάριο του 2008, αφορούσε επίσης επιχείρηση της δυτικής Αττικής, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας, με συνέπεια και πάλι θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Η υπουργός αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης, αλλά η διεύθυνση με ασφαλιστικά μέτρα ζήτησε και επέτυχε να μην εφαρμοστεί ποτέ η απόφαση. Kατέβαλε ένα χρηματικό πρόστιμο και συνέχισε να λειτουργεί κανονικά.
Αντιστοίχως και για τους Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, η υποβάθμιση είναι διαρκής, αφού εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια η κατάθεση σχεδίου νόμου για την ενίσχυση με 100 Επιθεωρητές.
Η εγκύκλιος του 2006
Ομως, αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα το ΣΕΠΕ προχώρησε σε αρκετούς ελέγχους στα συνεργεία καθαριότητας των δημόσιων νοσοκομείων και των ΔΕΚΟ. Ταυτοχρόνως, εξετάζεται εάν εφαρμόζονται οι όροι της εγκυκλίου Γιακουμάτου. Με αυτήν, ο υφυπουργός ζητούσε το 2006 από τις δημόσιες επιχειρήσεις να καταγγέλλουν τις συμβάσεις με την ανάδοχο εταιρεία, εάν διαπιστωθεί ότι οι εργολάβοι δεν καταβάλουν τις νόμιμες αποδοχές στο προσωπικό των συνεργείων.
Αφορμή για την ένταση των ελέγχων είναι η υπόθεση Κούνεβα, παρόλο που επισήμως το υπουργείο Απασχόλησης απέφυγε να εκδώσει ανακοίνωση. Φαίνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει καταλήξει σε πόρισμα πριν από την ολοκλήρωση της τακτικής ανάκρισης, αποκλείοντας τη συσχέτιση της επίθεσης με τη συνδικαλιστική δράση της άτυχης μετανάστριας, η οποία είναι μάλλον απίθανο εάν μπορέσει να εργαστεί ξανά. Το έντονο ενδιαφέρον για τη διαλεύκανση της υπόθεσης εξέφρασε ήδη η υπουργός Εργασίας της Βουλγαρίας, κ. Εμ. Μασλάροβα, με επιστολή της προς την υπουργό Απασχόλησης, κ. Φ. Π. Πετραλιά, ενώ εκτός από την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή πέντε βουλευτές του ΚΚΕ, ανάλογη πρωτοβουλία πήρε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. Πάντως, τόσο στο ΣΕΠΕ όσο και στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου, κ. Δημ. Κοντού (συναντήθηκε και με εκπροσώπους 9 σωματείων του τομέα καθαριότητας) παρατηρείται κινητικότητα και διερευνώνται τρόποι που θα καθιστούσαν πιο ισχυρό το σύστημα ελέγχου.
Υπενθυμίζεται ότι η εγκύκλιος που «ενεργοποιήθηκε» ξανά από την περασμένη Δευτέρα, είχε κοινοποιηθεί από τον τότε υφυπουργό Απασχόλησης στα υπουργεία και τα γραφεία υπουργών και υφυπουργών, και προέβλεπε τα εξής: «Στο κείμενο των συμβάσεων που συνάπτουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου (υπουργεία, Οργανισμοί, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ) τόσο με τις εταιρείες security οσο και με τα συνεργεία καθαριότητας για παροχή υπηρεσιών των δημόσιων κτιρίων και φύλαξης, πρέπει να περιληφθεί ως βασικός όρος η υποχρέωση της αναδόχου εταιρείας για την απαρέγκλιτη τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Δηλαδή, για την καταβολή των νόμιμων αποδοχών, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες των προβλεπομένων από την οικεία κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, την τήρηση του νόμιμου ωραρίου, την ασφαλιστική κάλυψη και τους όρους υγιεινής και ασφάλειας».
Aνεπαρκείς εγκύκλιοι και «γκρίζες ζώνες»
Ο κ. Γιακουμάτος προχώρησε και σε νέα συμπληρωματική εγκύκλιο με την οποία επεσήμανε πως «οι οικονομικοί όροι που περιλαμβάνονται στις προκηρύξεις των διαγωνισμών φορέων του δημοσίου τομέα για την επιλογή αναδόχου εργολάβου υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας, πρέπει να καλύπτουν το πραγματικό κόστος των νόμιμων αποδοχών των εργαζομένων, όπως αυτές ορίζονται από τις οικείες συλλογικές συμβάσεις». Οι εγκύκλιοι απεδείχθησαν ανεπαρκείς για να ανατρέψουν τις γκρίζες ζώνες στις εργασιακές σχέσεις που δεσπόζουν στις περισσότερες από τις συγκεκριμένες εταιρείες. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα, κ. Δημ. Κοντό, πρότειναν και τα εξής μέτρα: Πρώτον, το κριτήριο ανάθεσης στους εργολάβους με βάση το «χαμηλότερο κόστος» να ισχύει, αλλά αφού προηγουμένως υπολογιστεί το συγκεκριμένο εργατικό κόστος που προκύπτει από την τήρηση των συμβάσεων. Δεύτερον, οι καταστάσεις προσωπικού που εγκρίνονται από την Επιθεώρηση Εργασίας να περιέχουν αυστηρά το προσωπικό που απασχολείται ανά έργο και Tρίτον, η καταβολή των αμοιβών να γίνεται μέσω τραπεζών, ώστε να μην αποκρύπτουν οι εταιρείες το πραγματικό ύψος των αποδοχών.
Πρόγραμμα στήριξης
Μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, θα επεξεργαστούν από κοινού, η ΓΣΕΕ με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα και από τη συνεργασία των δύο επιστημονικών οργάνων που διαθέτουν οι φορείς, του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Στόχος είναι να εκπονηθούν οι απαιτούμενες μελέτες, προκειμένου στη συνέχεια να σχεδιαστούν προγράμματα κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού των τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, αλλά και να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους οι επιχειρήσεις. Tαυτόχρονα, εξειδικευμένο πρόγραμμα για τη στήριξη του συγκεκριμένου κλάδου ετοιμάζει και το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μέσω του OAEΔ. Το πρόγραμμα εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για τις δράσεις που θα μειώσουν τις συνέπειες της κρίσης. Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να ανακοινωθούν τα προγράμματα για συγκεκριμένους τομείς της απασχόλησης. Δεν πρόκειται για νέα προγράμματα, αλλά για εφαρμογή παλαιότερων, σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός. Το πρόγραμμα θα προβλέπει την επιχορήγηση της απασχόλησης στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, ιδιαίτερα τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, μέσω της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων σε επίδομα απασχόλησης.
Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_17/01/2009_299666



"Μαύρη" εργασία, η ατμομηχανή της παγκόσμιας "ανάπτυξης"...
Κυριακίδης Ν.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/10/2009


Χαμηλά μεροκάματα, ανασφάλιστη εργασία, επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον. Αυτή είναι η πραγματικότητα για  εκατομμύρια εργαζόμενους στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η δουλειά τους κινεί τη βιομηχανία των εξαγωγών και το εμπόριο με τη Δύση, αλλά στο μοίρασμα του πλούτου που παράγεται δεν υπάρχει θέση γι' αυτούς...
Η έκρηξη του παγκόσμιου εμπορίου τις δύο τελευταίες δεκαετίες χάρη στην ένταξη του αναπτυσσόμενου κόσμου στον παγκόσμιο ιστό παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη βελτίωση στο εισόδημα και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες, αναφέρουν σε κοινή έκθεσή τους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών.
Στην έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στη Γενεύη, όπου εδρεύουν οι δύο οργανισμοί, επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να έχουν χαμηλές αποδοχές και περιορισμένη εργασιακή ασφάλεια ακόμη και σε εύρωστους τομείς της οικονομίας που συνδέονται άμεσα με τις εξαγωγές.
Παρά το γεγονός ότι το διεθνές εμπόριο αντιπροσωπεύει σήμερα πάνω από το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ -τη στιγμή που στα μέσα της δεκαετίας του '80 ήταν λιγότερο από 30%- το ποσοστό της "μαύρης" εργασίας παρέμεινε ίδιο ή και αυξήθηκε στις φτωχές χώρες του πλανήτη.
"Η ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχει, μέχρι στιγμής, οδηγήσει σε αντίστοιχη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των περισσοτέρων εργαζομένων" αναφέρουν οι δύο οργανισμοί.

Οι παράνομα απασχολούμενοι σε τομείς όπως ο κατασκευαστικός, ο γεωργικός και ο μεταλλευτικός, καθώς δεν είναι ενταγμένοι σε κανέα φορολογικό σύστημα, δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης και παραμένουν ευάλωτοι. "Αλλά ακόμη και στην επίσημη οικονομία αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των ανθρώπων που εργάζονται υπό συνθήκες μαύρης εργασίας ή που δουλεύουν κάτω από επισφαλείς συνθήκες και οι συνθήκες αυτές αναμένεται να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο μετά την οικονομική κρίση" αναφέρουν οι δύο οργανισμοί στην έκθεσή τους.
* Τουλάχιστον 500 εργάτες, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παρουσίασαν χθες ακατάσχετους εμέτους και λιποθυμίες σε νοτιοκορεατικό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στην Καμπότζη, ανακοίνωσαν η αστυνομία και συνδικάτα. "Βάσει των πρώτων στοιχείων που συγκέντρωσαν οι υπεύθυνοι εργασίας, το πρόβλημα οφείλεται στο περιβάλλον του εργοστασίου. Υπάρχουν πολλοί εργάτες και λιγοστός αέρας", δήλωσε ο υποδιευθυντής της στυνομίας της Πνομ Πενχ, στα προάστια της οποίας βρίσκεται το εργοστάσιο Willbes Cambodia & Co.
Τα συνδικάτα έδωσαν κι αυτά από την πλευρά τους έμφαση στην έλλειψη οξυγόνου στο εσωτερικό του εργοστασίου, το οποίο απασχολεί περισσότερους από 2.000 εργάτες, αλλά σημείωσαν ότι οι σημερινές λιποθυμίες προκλήθηκαν σίγουρα από κάποια τοξική ουσία.

Πηγή: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=497300
 


Δείτε για την μαύρη εργασία http://www.xblog.gr/?p=6424 
                                                 http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=111746 




Σχετικά με το Trafficking

Εμπορία ανθρώπων - Trafficking

Τι είναι;

'Eμπορία ανθρώπων' σημαίνει τη συλλογή, τη μεταφορά, τη μετακίνηση, την υπόθαλψη ανθρώπων μέσω απειλής ή χρήση βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, απαγωγής, εξαπάτησης, απάτης, κατάχρηση δύναμης ή μιας ευάλωτης κατάστασης, ή της πληρωμής ή λήψης χρημάτων με σκοπό τη συγκατάθεση ενός ατόμου ώστε να ασκήσει εξουσία πάνω σε έναν άλλον άνθρωπο με σκοπό την εκμετάλλευση. Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει την εκπόρνευση του άλλου, ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αναγκαστική εργασία ή υπηρεσίες, δουλεία ή πράξεις όμοιες με δουλεία, υποτέλεια ή αφαίρεση οργάνων. Τα κέρδη που αποφέρει το παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπων στα εγκληματικά δίκτυα μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα του εμπορίου ναρκωτικών και όπλων.

Ποιες μορφές έχει;

  • Πορνεία, Βιομηχανία του Σεξ
  • Εξαναγκαστική εργασία
  • Επαιτεία
  • Εμπόριο βρεφών
  • Εμπόριο οργάνων
  • Πορνογραφία
  • Αγορά νυφών
  • Υποχρεωτική στράτευση ανηλίκων

Γιατί συμβαίνει;

Η εμπορία ανθρώπων δεν είναι αποκλειστικά και μόνο γέννημα της φτώχειας και της άνισης κατανομή του πλούτου, αλλά - κατά βάση - είναι γνήσιο τέκνο μιας ιδεολογίας που διαχωρίζει το ανθρώπινο είδος σε ανώτερους και κατώτερους κοινωνικά, φυσικά και πνευματικά ανθρώπους. Η δουλεία ενυπάρχει αιώνες σε όλες σχεδόν τους πολιτισμούς, πλήττει τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και ομάδες. Σύγχρονη μορφή της δουλείας είναι το trafficking. Οι γυναίκες και τα παιδιά ως ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά θυματοποίησης τόσο για το σεξουαλικό εμπόριο όσο και για την εξαναγκαστική εργασία αλλά και τις υπόλοιπες μορφές που λαμβάνει το φαινόμενο.
Παρά τις διεθνείς απαγορεύσεις, οι σεξουαλικές κακοποιήσεις γυναικών και παιδιών αποτελούν πάγια πρακτική, τόσο κατά τη διάρκεια ειρηνικών όσο και εμπόλεμων περιόδων, ενώ οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι. Βασικοί παράγοντες ενισχύουν και διατηρούν το φαινόμενο: Πρώτον, η ευάλωτη, άνιση και «συμπληρωματική» κοινωνική θέση των γυναικών και των παιδιών κατά την ειρηνική περίοδο και δεύτερον, η αδιαφορία των κυβερνήσεων για τη λήψη σοβαρών μέτρων πρόληψης, επιβολής ποινών στους δράστες και κοινωνικής ενσωμάτωσης του θύματος κατά τη μεταπολεμική περίοδο.

Πώς εκπορνεύονται τα θύματα;

Σε χώρες, όπου το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού είναι χαμηλό και η οικονομική κατάσταση άσχημη, η επιχείρηση του σεξ παρουσιάζει μεγάλη άνθιση. Τα θύματα μεταφέρονται, κυρίως, στα αστικά κέντρα, όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση οίκων ανοχής και χώρων σεξουαλικής διασκέδασης. Από την στιγμή που το άτομο πωλείται βαρύνεται έναντι του ιδιοκτήτη του πορνείου με τα έξοδα της μετακίνησής του, το ποσό που εδόθη στο άτομο από το οποίο πωλήθηκε (γονείς, συγγενείς…), καθώς και ό,τι ποσό κατεβλήθη στις αστυνομικές και λοιπές αρχές για παροχή προστασίας. Το ποσό αυτό συγκεντρωτικά αποτελεί το χρέος, το οποίο θα πρέπει να αποπληρώσει σταδιακά το άτομο με την εργασία του. Επί της ουσίας πρόκειται για μορφή δουλείας. Πρακτικά, ακόμη και όταν το ποσό εξοφληθεί, το θύμα μεταφέρεται ή μεταπωλείται σε άλλη επιχείρηση, οπότε εκ νέου αρχίζει η ίδια διαδικασία εξόφλησης.
Τα άτομα κρατούνται υπό συνθήκες φυλάκισης, με κάποιες διαφοροποιήσεις, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης χωρίς πάντως δυνατότητα διαφυγής. Οι γυναίκες και τα παιδιά που κρατούνται φυλακισμένες στα κάθε είδους πορνεία, ζούνε υπό καθεστώς εκφοβισμού και ψυχολογικής βίας. Σπάνια επιχειρούν να φύγουν λόγω της σκληρής τιμωρίας που έπειτα υφίστανται, της άγνοιας γλώσσας της χώρας στην οποία βρίσκονται και του φόβου σύλληψής τους.
Εργάζονται πολλές ώρες ημερησίως, όλες τις ημέρες τις εβδομάδας, με εξαίρεση τις πρώτες ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Συχνά, υποχρεούνται στην αδιάκοπη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών προκειμένου να μη σταματούν ποτέ την εργασία τους και όσον αφορά στους ανήλικους συχνά στην λήψη ορμονών. Δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν πελάτη, ούτε τις σεξουαλικές προτιμήσεις ή διαστροφές αυτού καθώς και να απαιτήσουν την χρήση προφυλακτικού. Πολλές φορές βιάζονται, ξυλοκοπούνται και κακοποιούνται σωματικά από τους πελάτες. Τα θύματα είναι συχνά χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών και αλκοόλ και γενικότερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, τόσο σωματικής όσο και ψυχικής.
Οι περιπτώσεις εγκυμοσύνης αντιμετωπίζονται με εκτρώσεις ή με πώληση των μωρών που γεννιούνται.

Τι είναι η εξαναγκαστική εργασία;

H εξαναγκαστική εργασία αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή δουλείας. Περισσότερα από 20 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως (γυναίκες, παιδιά και άνδρες) βρίσκονται υπό συνθήκες δέσμιας εργασίας. Το άτομο και η εργασία του παρέχονται ως εγγύηση για την αποπληρωμή δανείου, του ιδίου ή μέλους της οικογένειας. Το δάνειο μπορεί να είναι ελάχιστο, όσο για παράδειγμα είναι το κόστος αγοράς ενός φαρμάκου, αλλά ικανό να καταστήσει το άτομο υπόδουλο για πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα το δάνειο δεν εξοφλείται ποτέ. Σε κάποιες χώρες – ιδίως όπου ενυπάρχει έντονο το σύστημα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης - το χρέος κληρονομείται από γενεά σε γενεά. Το άτομο μπορεί να εργάζεται σε σπίτια, αγρούς, εργοστάσια, βιομηχανίες, βιοτεχνίες κ.α. έως και 18 ώρες ημερησίως και κρατείται υπό συνθήκες φυλάκισης. Μορφή της υποχρεωτικής εργασίας είναι και η παιδική δουλεία.
Στο θεσμό της υποχρεωτικής εργασίας και της δουλείας βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσει και να λειτουργήσει ένα σύστημα παραοικονομίας, το οποίο αποφέρει μεγάλο μέρος των κερδών της παγκόσμιας οικονομίας.

Διαφορετικοί τρόποι σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Μια γυναίκα μπορεί να κρατείται δέσμια από έναν μόνο άνδρα ο οποίος την αγοράζει απευθείας από τους διακινητές και την εκδίδει. Οι περιπτώσεις αυτές συνήθως συνδέονται και με υψηλότατα ποσοστά κακοποίησης των γυναικών αυτών, οι οποίες ζούνε δέσμιες στο ίδιο σπίτι με τον εκμεταλλευτή - κακοποιητή τους αλλά και την οικογένεια αυτού εάν υπάρχει. Εναλλακτικά, είναι πιθανό μια κοπέλα να βρίσκεται να δουλεύει σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί, να την εκμεταλλεύεται και να την εξωθεί στην πορνεία ο ιδιοκτήτης του και παράλληλα να της επιτρέπεται να δημιουργήσει σχέση με κάποιον πελάτη ο οποίος έπειτα με την σειρά του θα αποτελέσει τον «προστάτη» της. Η τελευταία περίπτωση χρησιμοποιείται και ως μέθοδος χειραγώγησης και ελέγχου των κοριτσιών που εργάζονται στα bars δεδομένου ότι οι εν λόγω «φίλοι» - προστάτες είναι κατά βάσει γνωστοί του αφεντικού. Ψυχολογικά οι κοπέλες νοιώθουν ότι βρίσκονται κοντά σε έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής καθώς εργάζονται και έχουν και προσωπική ζωή. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η απόδοση κάποιας ελάχιστης χρηματικής αμοιβής, η οποία δεν αντιστοιχεί φυσικά στο ποσό που εισπράττει ο εκμεταλλευτή τους και το οποίο είναι πολλαπλάσιο. Τέλος, η νέα τάση που επικρατεί στον χώρο της πορνείας και της πορνογραφίας είναι η παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών και η μεταφορά σεξουαλικών σκηνών και ερωτικών περιπτύξεων μέσω του διαδικτύου. Αντίστοιχα μπορεί να λειτουργεί και για τους ανηλίκους. Αξίζει εδώ να υπογραμμιστεί ότι η ελληνική νομοθεσία ποινικοποιεί τον πελάτη με ποινή φυλάκισης έως και 6 μήνες αρκεί να αποδειχθεί η γνώση του δράστη σχετικά με την πραγματική κατάσταση του θύματος.
Πηγή: http://www.obrela.gr/ekstrateia_trafficking.htm
Δείτε: http://www.isotita.gr/index.php/docs/c61/
        http://www.isotita.gr/var/uploads/pubs/TRAFFICKING%2007/TRAF_GRK_17x24_ver5.pdf
           http://en.wikipedia.org/wiki/Human_trafficking
          http://www.stop-trafficking.org/statistika/index.htm


Σχετικά με το Πρωτόκολλο του Παλέρμου http://exandas.ert.gr/old/archive/kampotzi/linkNo1_01.asp
                                                        http://www.wikipolitics.gr/vouli/?p=74
                                                           http://scholarios.com/womenforsale/
                        
http://translate.google.gr/translate?hl=el&langpair=en|el&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Palermo_protocols 
                            
http://translate.google.gr/translate?hl=el&langpair=en|el&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Palermo_protocols 


Δείτε: 

Human trafficking http://www.youtube.com/watch?v=Pr4xnWa1R2M 

Human Trafficking - Greece http://www.youtube.com/watch?v=0wY2pLb9XUw&feature=fvw

Modern Slavery http://www.youtube.com/watch?v=4Ode3wHO0gI&feature=related 

TRADE  http://www.youtube.com/watch?v=AFtQbwADYfI&NR=1  

Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα - Βρωμοέλληνες (Μέρος 1ο)  http://www.youtube.com/watch?v=vdAxRJiSmk4&feature=related

Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα - Βρωμοέλληνες (Μέρος 2ο) http://www.youtube.com/watch?v=veZqSvNOYrI&feature=related


Δεν υπάρχουν σχόλια: