Η κλιμάκωση της επιθετικής δράσης της Ντραγκέτα, της μαφίας που ελέγχει την Καλαβρία και που τώρα βρίσκεται σε πολιορκία από τις επίμονες δικαστικές έρευνες, όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Ιταλίας, Πιέρο Γκράσο, φέρνει μνήμες των απαρχών του αιματηρού πολέμου που εξαπέλυσε κατά του κράτους η σικελική Κόζα Νόστρα στο τέλος της δεκαετίας του '80 και στις αρχές του '90.
Ο εντοπισμός αυτοκινήτου γεμάτου όπλα και εκρηκτικά κατά μήκος της διαδρομής της πομπής που συνόδευε τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κατά την επίσκεψή του στο Ρέτζιο, έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές. Η ιταλική κυβέρνηση απάντησε συγκαλώντας έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Ρέτζιο και ανακοινώντας σχέδιο δέκα σημείων για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, που προβλέπει τη θέσπιση «κώδικα» νόμων κατά της μαφίας και ίδρυση εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης των κατασχεμένων περιουσιών της.
Η πρόκληση κατά του προέδρου συνοδεύτηκε από την αποστολή στον δικαστή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αντιμαφίας Τζιουζέπε Λομπάρντο φακέλου που περιείχε μια σφαίρα και ένα σημείωμα που έγραφε «Ή σταματάς ή θα έχεις το τέλος των (δολοφονημένων δικαστών) Φαλκόνε και Μπορσελίνο». Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες έκρηξη βόμβας στην είσοδο της Εισαγγελίας του Ρέτζιο, ο εντοπισμός εκρηκτικού μηχανισμού στο μέγαρο της πόλης όπου δικάζονται οι αρχινονοί και το «κυνήγι των μαύρων» στο Ροζάρνο.
Με τις επιθέσεις κατά των εκπροσώπων των θεσμών η μαφία προειδοποιεί πως οι δίκες πρέπει να «διευθετηθούν» και οι διώξεις να σταματήσουν αλλιώς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, γράφει η «Μανιφέστο», ενώ με το ρατσιστικό όργιο στο Ροζάρνο προβάλλει ως πολιτικός πρωταγωνιστής στη διαχείριση της ασφάλειας: πρώτα τα μέλη της επιτίθενται κατά των μεταναστών που η ίδια εκμεταλλεύεται κι όταν αυτοί εξεγείρονται, οργανώνει την «προστασία» των πολιτών «καθαρίζοντας» την πόλη από τους «μαύρους ταραχοποιούς».
Για τους αναλυτές η κλιμάκωση της βίας έχει ως στόχο την επιβεβαίωση της κυριαρχίας της Ντραγκέτα σε μια περιφέρεια που έχει εγκαταλειφθεί από το κράτος. Εκφράζει, επιπλέον, την ανησυχία της οργάνωσης για τα πλήγματα που έχει υποστεί, μετά την άφιξη του εισαγγελέα Νικολά Γκρατέρι και του δικαστή Σαλβατόρε Ντι Λάντρο.
Συλλήψεις και κατασχέσεις Οι έρευνές τους οδήγησαν μέσα στο 2009 στη σύλληψη 59 σημαινόντων μαφιόζων, στην κατάσχεση 800 κιλών κοκαΐνης και 415 εκατ. ευρώ μαφιόζικης περιουσίας. «Εδώ οι εγκληματίες πίστευαν ότι τα πράγματα θα διευθετηθούν στις εφέσεις, ότι "κάποιος" θα φροντίσει να μειωθούν δραστικά οι ποινές που τους επιβλήθηκαν πρωτόδικα. Αλλά τέλειωσαν αυτά και μάλλον μπήκαν στον πειρασμό να αντιδράσουν», δήλωσε ο Ντι Λάντρο που επιβλέπει τις εφέσεις και ελέγχει τις κατασχέσεις των μαφιόζικων περιουσιών.
Πρόκειται σαφώς για μια προειδοποίηση, επισημαίνει ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου για την Καμόρα «Γόμορρα», καθώς η Ντραγκέτα διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο ικανό να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το Ρέτζιο. «Είναι ένα πρώτο σημάδι, ένα μήνυμα για να δουν αντιδράσεις. Είναι η αρχή ενός στρατιωτικού διαλόγου».
Ή όπως γλαφυρά επισημαίνει ο δικαστής και συγγραφέας νουάρ μυθιστορημάτων Τζιανκάρλο ντε Κατάλντο στη «Στάμπα»: «Είναι μια προσφορά διαπραγματεύσεων προς την εξουσία. Πίσω από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, μαζί με τα περιστασιακά συμφέροντα της μίας ή της άλλης οικογένειας, ίσως υπάρχει η ανάγκη να φτάσουν μέσω του θορύβου, στο κέντρο της εξουσίας. Μόνο το μέλλον θα μας πει αν αυτή κώφευσε ή αποδέχτηκε. Αν οι νονοί και οι παλιοί πατριάρχες έχουν ακόμη φίλους εκεί ή μόνο φαντάζονται ότι έχουν».
Εκμεταλλεύεται την παράδοση του «πατέρα αφέντη», δεσμούς αίματος, όρκους τιμής και άλλες τελετουργίες πίστης, που μαζί με τα όπλα και το χρήμα της εγγυώνται τον έλεγχο των εδαφών της Καλαβρίας.
Η Ντραγκέτα, παραπαίοντας ανάμεσα στην κουλτούρα βίας των ιταλικών αγροτικών περιοχών περασμένων αιώνων και στις εκσυγχρονιστικές επιταγές της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, κατάφερε να γίνει η ισχυρότερη μαφία της Ευρώπης και από τις πιο δυναμικές στο παγκόσμιο οργανωμένο έγκλημα.
«Με όνομα - δάνειο από το ελληνικό "ανδραγάθημα", αυτή η οργάνωση που αυτοχαρακτηρίζεται "ατρόμητη", είναι η πλέον ωμή και σκληρή μαφία που έχω ποτέ γνωρίσει» γράφει ο εισαγγελέας Νικολά Γκρατιέρι, συγγραφέας μαζί με το δημοσιογράφο Αντόνιο Νικάζο του «Fratelli di sangue» (Αδελφοποιητοί).
Παγκόσμια ανάπτυξη
Σήμερα, η οργάνωση διαθέτει πλοκάμια σε ολόκληρο τον κόσμο, πανίσχυρο οπλισμό και τεράστια επιχειρησιακή ικανότητα, που καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τα τελευταία επτά χρόνια τα μέλη της έχουν εμπλακεί σε 14.000 εγκλήματα. Μπορεί το φέουδό της, η Καλαβρία, να αποτελεί μια από τις πιο φτωχές ευρωπαϊκές περιφέρειες, αλλά η Ντραγκέτα διαθέτει μια επικερδέστατη αυτοκρατορία που από το νότο της Ιταλίας κινεί τεράστια ποσά χρήματος και ναρκωτικών στις πέντε ηπείρους. Άρχισε με χασίσι και ηρωίνη και σήμερα κυριαρχεί στο παγκόσμιο εμπόριο της κοκαΐνης.
Ο δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο, επισημαίνοντας ότι μόνο από την κοκαΐνη οι ιταλικές μαφίες κάνουν τζίρο κάπου εξήντα φορές μεγαλύτερο από της Fiat, δίνει μια εικόνα του κύκλου εργασιών της Ντραγκέτα. «Αγοράζει κοκαΐνη προς 2.500 ευρώ το κιλό και την πουλά 60 ευρώ το γραμμάριο: κέρδος 57.500 ανά κιλό. Και πουλά εκατοντάδες τόνους».
Το επιχειρηματικό δαιμόνιο της καλαβρέζικης μαφίας δεν εξαντλείται στα ναρκωτικά, αλλά εκτείνεται από τους εκβιασμούς, τις «απαλοτριώσεις», το εμπόριο όπλων και πλαστών προϊόντων ώς τα δημόσια έργα, τον τομέα της υγείας, τις οικοδομές και βεβαίως την αγροτική παραγωγή. Η γερμανίδα δημοσιογράφος Πέτρα Ρέσκι, που μετά την έκδοση του βιβλίου της «Μαφία» βρίσκεται επίσης υπό αστυνομική προστασία, εκτιμά ότι ο τζίρος της Ντραγκέτα ξεπερνά τα 44 δισ. ευρώ το χρόνο.
Εγκληματίες με Αρμάνι
Κάπου 150 οικογένειες, τα κλαν ή ντρίνες, όπως τα αποκαλούν, ελέγχουν τα πάντα. Κι αν τα επίθετα είναι πάντα τα ίδια, οι σημερινοί αρχηγοί είναι νέοι επιχειρηματίες με πτυχία και ξένες γλώσσες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τους CEOs μεγάλων πολυεθνικών και αγοράζουν καλλιέργειες κόκας σαν να αγόραζαν μετοχές στο χρηματιστήριο.
Είναι ένα είδος εγκληματικής αριστοκρατίας που έχει προσαρμοστεί στην εποχή του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, συμμαχώντας με μέλη της μασονίας για να εισχωρήσει στην πολιτική, τη δημόσια διοίκηση και τις κρατικές συμβάσεις, γράφει ο Γκρατιέρι. «Ετσι γεννήθηκε η Σάντα, η νέα Ντραγκέτα, που νομιμοποιεί μια διπλή στράτευση: στη μαφία και στη μασονία. Μια τέλεια επιλογή που τους επιτρέπει να κάθονται στα τραπέζια όπου αποφασίζονται όχι πλέον τι μίζες θα χρεωθούν για τα δημόσια έργα, αλλά τι έργα θα γίνουν και πού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου