Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Σχολή από τον τόπο σου...

Να σπουδάσουν στον Βόλο ή τουλάχιστον στη Λάρισα για να πηγαινοέρχονται, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν επιλέξει τέσσερις στους δέκα υποψηφίους από Λύκεια του Νομού .
Τα περισσότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν υψηλές βάσεις εισαγωγής, και έτσι το 80% των αριστούχων επιδιώκει να σπουδάσει στα Παιδαγωγικά και τις Πολυτεχνικές Σχολές του Βόλου και την Ιατρική της Λάρισας. Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως περίπου το 30% των υποψηφίων που κατέθεσαν μηχανογραφικό, έχουν γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από τη βάση του δέκα.
Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων των μηχανογραφικών δελτίων που έγινε από το 2ο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, προκύπτει ως βασικό συμπέρασμα ότι ένα ποσοστό 42% των υποψηφίων επέλεξαν στις πρώτες τους προτιμήσεις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Και η βασική αιτία είναι η οικονομική κρίση. Οπως τόνισαν υποψήφιοι, αποφάσισαν να δηλώσουν Σχολές του Βόλου αλλά και της Λάρισας, ώστε οι γονείς τους να μη φορτωθούν σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο και με τα φοιτητικά έξοδα.
Εξάλλου, σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, στον οικογενειακό προϋπολογισμό τα φοιτητικά έξοδα ανέρχονται στα 1.000 ευρώ περίπου τον μήνα. Από τους 533 υποψηφίους που κατέθεσαν μηχανογραφικό δελτίο στο 2ο Γραφείο Εκπαίδευσης, οι 227 δήλωσαν σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν στελέχη του Γραφείου, «οι υψηλόβαθμοι υποψήφιοι συμπεριέλαβαν στις πέντε πρώτες τους προτιμήσεις τους Σχολές του Βόλου και της Λάρισας, καθώς στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα περισσότερα και πιο δημοφιλή Τμήματα, όπως Παιδαγωγικά, Ιατρική, Πολυτεχνικά, έχουν βάση εισαγωγής πάνω από 17.000 μόρια. Το ποσοστό των αριστούχων που θέλουν να σπουδάσουν στον Βόλο αγγίζει ακόμη και το 80%».
Το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα της επεξεργασίας των στοιχείων είναι ότι ένα ποσοστό 30% αυτών που κατέθεσαν μηχανογραφικό δελτίο έχουν γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από δέκα.
Λόγω της κατάργησης της βάσης του δέκα για εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, από τους 533 υποψηφίους οι περίπου 150 θα μπορέσουν να ελπίζουν ότι θα πετύχουν σε κάποια σχολή ακόμη και αν δεν έγραψαν καλά. Εξάλλου υπάρχουν πολλά χαμηλόβαθμα ΤΕΙ που μπορούν να δεχτούν υποψηφίους με λίγα μόρια.
Υπήρχαν υποψήφιοι ακόμη και με γενικό βαθμό πρόσβασης τρία που κατέθεσαν μηχανογραφικό δελτίο προσδοκώντας να εισαχθούν σε κάποια Σχολή. Και βέβαια πέρυσι λόγω της ισχύος της βάσης του δέκα, αυτό το 30% των υποψηφίων θα είχε στραφεί σε άλλες επιλογές για σπουδές.
Ενα τρίτο συμπέρασμα είναι πως κατά μέσο όρο φέτος οι υποψήφιοι δήλωσαν 26 Τμήματα, ενώ πέρυσι ήταν 22. Συνήθως οι υψηλόβαθμοι αριστούχοι δήλωναν λίγα Τμήματα, μεταξύ 5-10, ενώ οι χαμηλόβαθμοι διεύρυναν τις επιλογές τους, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους.*

Δεν υπάρχουν σχόλια: