Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Στο σκοτάδι έμεινε η έρευνα


Δύομισι χρόνια μετά την αποτρόπαια επίθεση με βιτριόλι κατά της μαχητικής συνδικαλίστριας, Κωνσταντίνας Κούνεβα, κατά τη διάρκεια των οποίων σπαταλήθηκε πολύτιμος χρόνος, καθώς οι αρμόδιες αρχές, αστυνομικές και ανακριτικές, δεν επέδειξαν διάθεση για μεθοδευμένη, σωστά προσανατολισμένη έρευνα, η «υπόθεση Κούνεβα» κινδυνεύει να μπει στο αρχείο για τρίτη φορά.
Δυόμισι χρόνια πέρασαν από την επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα 
αλλά...  Δυόμισι χρόνια πέρασαν από την επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα αλλά... Η συμπληρωματική έρευνα του ανακριτή, που διήρκεσε μόλις δύο μήνες και την οποία υποχρεώθηκε να διενεργήσει ύστερα από εντολή του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, καθώς ο ίδιος είχε τη γνώμη ότι δεν υπήρχε έδαφος για περαιτέρω ενέργειες, φαίνεται πως δεν φώτισε κανένα από τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης.
Το διά ταύτα της ελλιπέστατης έρευνας για την εγκληματική επίθεση, για την εξιχνίαση μάλιστα της οποίας είχε δεσμευθεί προσωπικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι να κινδυνεύει η δικογραφία να κλείσει, καθώς το συμβούλιο Πλημμελειοδικών έχει ήδη εισηγηθεί να τεθεί στο αρχείο αγνώστων δραστών.




Επειτα από αυτή την εξέλιξη, οι πληρεξούσιοι συνήγοροι του θύματος,  Κώστας Παπαδάκης και Δάφνη  Βαγιανού,   οι οποίοι επανειλημμένως έχουν αναφερθεί στις σημαντικές παραλείψεις από την πλευρά της Αστυνομίας κατά τη διεξαγωγή της έρευνας στην υπόθεση Κούνεβα, στην έλλειψη προανακριτικού προσανατολισμού και διάθεσης διερεύνησης στοιχείων ή αξιοποίησής τους, επισημαίνουν ότι:
«Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να συνενωθεί με την υπάρχουσα δικογραφία η επίσης εκκρεμής αστυνομική έρευνα, που διεξάγεται κατόπιν εισαγγελικής εντολής για το ίδιο ουσιαστικά περιστατικό, ώστε να έρθουν σε γνώση μας τα στοιχεία που έχουν προκύψει και να συνεχιστεί με νέα δυναμική η ανάκριση για την αποκάλυψη των δραστών».
Τονίζουν δε ότι «ο κίνδυνος της πιθανής πληροφόρησης των δραστών δεν μπορεί να χρησιμοποιείται συνεχώς ως δικαιολογία για την αδιαφάνεια και τη μυστικότητα, που εμποδίζει τον παθόντα να λαμβάνει γνώση της δικογραφίας και τελικά να απολήγει υπέρ των δραστών, όπως η πρόσφατη εμπειρία με ανάλογες υποθέσεις (π.χ. σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών) αποδεικνύει.
Με το σκεπτικό αυτό, που θα αναπτύξουμε με υπόμνημά μας προς την εισαγγελία και το δικαστικό συμβούλιο τις επόμενες ημέρες, ζητάμε τη συνένωση όλων των δικογραφιών που σχετίζονται με την υπόθεση και τη συνέχιση της ανάκρισης».
Και καταλήγουν οι νομικοί παραστάτες της συνδικαλίστριας με την επισήμανση ότι «σε μια υπόθεση με τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις, που έχει ευαισθητοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει κινητοποιήσει χιλιάδες συνδικάτα, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, καμία ολιγωρία και παράλειψη δεν συγχωρείται». 
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: