Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Τους πέταξαν στο ποτάμι

Συνολικά 16 ψυχές έσβησαν άδικα μέσα στα νερά του ποταμού Εβρου τα τελευταία 24ωρα. Για ακόμη μία φορά παράνομοι μετανάστες, προερχόμενοι από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, πέφτοντας θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων που τους ανάγκασαν να διασχίσουν κολυμπώντας το ποτάμι.
Οι 
δουλέμποροι ανάγκασαν τους μετανάστες να διασχίσουν το ποτάμι 
κολυμπώντας Οι δουλέμποροι ανάγκασαν τους μετανάστες να διασχίσουν το ποτάμι κολυμπώντας Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Εβρου, μόνο χθες εντοπίστηκαν 9 πτώματα, 3 γυναίκες και 6 άντρες, αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής. Την ίδια στιγμή, στην τουρκική όχθη του ποταμού, εντοπίστηκαν άλλα 5 πτώματα.
Σημειώνεται ότι πριν από 6 μέρες, στις 25 Ιουνίου, στην περιοχή του Διλόφου Εβρου, συνελήφθησαν 26 παράνομοι μετανάστες, τους οποίους είχαν περάσει στη χώρα μας Τούρκοι διακινητές, ενώ την ίδια ημέρα, οι αρχές του νομού βρήκαν 2 ακόμη γυναίκες πνιγμένες. Ετσι, με τα προχθεσινά ευρήματα, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που έχασαν τη ζωή της στα νερά του ποταμού Εβρου ανεβαίνει στους 16.
Οπως τονίζει ο διοικητής του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Νίκος Ραπτόπουλος, η κατάσταση με τους νεκρούς παράνομους μετανάστες δυστυχώς είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον χώρος στα ψυγεία του νεκροτομείου. Σύμφωνα με τον κ. Ραπτόπουλο, το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης έχει ξεφύγει πλέον από κάθε λογική και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα με επίσημη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατάσταση.
Οι αστυνομικές αρχές εικάζουν ότι οι Τούρκοι δουλέμποροι επιβίβασαν σε βάρκες μόνο τα παιδιά και υποχρέωσαν τους μεγαλύτερους σε ηλικία να κολυμπήσουν για να περάσουν απέναντι, από ένα σημείο του ποταμού που θεωρείται ρηχό. Ομως δεν υπάρχουν πλέον αβαθή σημεία, καθώς από τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις τα νερά «φούσκωσαν» και παρέσυραν τους μετανάστες.
Τον περασμένο Μάιο είχαν σημειωθεί ακόμη πέντε πνιγμοί μεταναστών στην ίδια περιοχή. Το δραματικό γεγονός έρχεται μια ημέρα μετά τη συνάντηση εμπειρογνωμόνων από την πλευρά της Ελλάδας και εκείνη της Τουρκίας για την αξιολόγηση και τη βελτίωση του διημερούς Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής που έχει υπογραφεί. 
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: