Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Οι γυναίκες της Υεμένης: Εκεί που η ανισότητα των φύλων θεωρείται δεδομένη

Magnify Image

























Οι γυναίκες στην Υεμένη, μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, παλεύουν να εξελιχθούν και να κερδίσουν τη μάχη της ισότητας. Παρόλο που η Αραβική Άνοιξη σάρωσε τη χώρα και απομάκρυνε το δικτάτορα Ali Abdullah Saleh στα τέλη του 2011, δεν βοήθησε ιδιαίτερα την κοινωνική κατάσταση των γυναικών. Η Υεμένη είναι από τις τελευταίες χώρες παγκοσμίως που διαχωρίζουν φυλετικά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις οικονομικές ευκαιρίες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. 25% των γυναικών ηλικίας 15-49 είναι σοβαρά υποσιτισμένες και πάνω από το 80% των γυναικών της χώρας είναι αναλφάβητες. Αφού δεν υπάρχει νόμιμο κατώτατο όριο ηλικίας γάμου, πάνω από το 50% των ανήλικων κοριτσιών είναι παντρεμένες. Επίσης το επίπεδο μητρικής θνησιμότητας είναι 10 φορές υψηλότερο από αυτό των Δυτικών κοινωνιών. Φωτογραφίες από την Abbie Trayler-Smith. Πηγή: www.lifo.gr

Magnify Image
Πολλές γυναίκες νιώθουν ότι λίγα έχουν αλλάξει με την έλευση της Αραβικής Άνοιξης. Η Yasmin al Qadi, φεμινίστρια 27 ετών, ήταν από τις πρώτες που μίλησαν ανοιχτά για ισότητα στην αρχή της επανάστασης. «Θέλουμε μόνο τα βασικά», λέει στο Newsweek. (Φωτ.: Abbie Trayler-Smith / Panos) 


Στη Hodeida, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, η ρεπόρτερ του Newsweek Janine di Giovanni είδε ελάχιστες γυναίκες να κυκλοφορούν. Εδώ, στην πρωτεύουσα Sanaa, γυναίκες τυλιγμένες με την τοπική ενδυμασία σε υπαίθρια αγορά (souk). (Φωτ.: Abbie Trayler-Smith / Panos) 

Magnify Image
Στην Πλατεία Αλλαγής της Sana υπάρχουν ακόμα αφίσες ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Το όνομα της πλατείας επινοήθηκε κατά την Αραβική Άνοιξη, ειρωνικό για όσους πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι την πραγματική αλλαγή. (Φωτ.: Abbie Trayler-Smith / Panos) 

Magnify Image
58 γυναίκες και επτά παιδιά κρατούνται στην κεντρική φυλακή της Hodeidah. Η Tofaha, αντιμετωπίζει κατηγορίες για μοιχεία. Έχει τα παιδιά της μαζί στη φυλακή. Αρνείται τις κατηγορίες. (Φωτ.: Abbie Trayler-Smith / Panos) 

Magnify Image
Κρατούμενη στη φυλακή της Hodeidah δουλεύει σε ραπτομηχανή. (Φωτ.: Abbie Trayler-Smith / Panos)

Magnify Image
Μικρές ομάδες νεαρών γυναικών έρχονται στη Hodeidah για να γίνουν μαίες, σπουδάζοντας στο Επιστημονικό Κέντρο Υγείας. Μεταξύ τους, η Aliya Furad, της οποίας η μητέρα πέθανε στη γέννα ενός από τα αδέρφια της. (Φωτ.: Abbie Trayler-Smith / Panos) 

Magnify Image
Δυο γυναίκες μιλούν στο διάδρομο τους Επιστημονικού Κέντρου Υγείας στη Hodeidah. Πολλές από τις σπουδάστριες προέρχονται από χωριά της περιοχής Hays, όπου υπάρχει μόνο μια μαία ανά 8.000 άτομα. (Φωτ.: Abbie Trayler-Smith / Panos) 


Magnify Image
Η Sarah Jamal Ahmed, εικοσιτετράχρονη κοινωνιολόγος που ηγήθηκε της αλλαγής κατά την επανάσταση του 2011 μιλάει στο κινητό, ενώ βρίσκεται στο δρόμο, στην Πλατεία Αλλαγής της Sanaa. Αφίσες νεκρών επαναστατών στο βάθος. «Η επανάσταση έχει παγώσει», λέει στο Newsweek. (Φωτ.: Abbie Trayler-Smith / Panos)

Magnify Image
Δυο γυναίκες περπατούν στην υπαίθρια αγορά της παλιάς πόλης της Sanaa. (Φωτ.: Abbie Trayler-Smith / Panos)

Magnify Image
Οικογένειες που συναντιούνται στην παραλία της Ερυθράς Θάλασσας στη Hodeidah, το Νοέμβριο του 2012. (Φωτ.: Abbie Trayler-Smith / Panos) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: