Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Η Κίνα αναλαμβάνει τα σκήπτρα της παγκόσμιας οικονομίας



Μέσα σε μια πενταετία η Κίνα κατάφερε να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την εμπορική της δύναμη ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, καθώς αναγνωρίζεται πλέον ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος από 124 χώρες έναντι 74 χωρών που αναγνωρίζουν τις ΗΠΑ, ενώ η επιρροή της ασιατικής χώρας στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αυξάνεται. Αναλυτές εκτιμούν πλέον πως το κέντρο βάρους μετατοπίζεται σταδιακά στην Ανατολή. 
Σημειώνεται πως το «θαύμα» του «Κόκκινου Δράκου» βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού, με τις άθλιες συνθήκες εργασίες, τους χαμηλούς μισθούς και την παιδική εργασία να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής πραγματικότητας, αλλά και την αιτία φτηνών ανταγωνιστικών προϊόντων. 
Το 2006 οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για 127 χώρες, ενώ η Κίνα κυριαρχούσε εμπορικά σε 70 χώρες. Το 2011 οι αριθμοί αντιστράφηκαν. Μάλιστα, όπως αναφέρεται από το Associated Press, μεταξύ των χωρών που έχουν συνάψει ισχυρές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα είναι και παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Αυστραλία και η Νότια Κορέα. Η ενίσχυση της εμπορικής επιρροής της Κίνας έχει προφανώς επιπτώσεις και στις διπλωματικές σχέσεις με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πολιτική της επιρροή.

Εκτιμάται πως η Κίνα για την επόμενη δεκαετία θα αναπτύσσεται κατά 8% ανά έτος, ένα ποσοστό που ξεπερνά όλες τις χώρες της Δύσης. Αναλυτές επισημαίνουν πως η ενίσχυση της εμπορικής επιρροής της Κίνας ενδέχεται τα επόμενα χρόνια να οδηγήσει σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα και αύξηση της πολιτικής της δύναμης παγκοσμίως.

Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως, ενώ εξάγει κυρίως προϊόντα υψηλού κόστους (αυτοκινητοβιομηχανία, φαρμακοβιομηχανία, υπολογιστές, αεροδιαστημικά και ιατρικά προϊόντα). Αντίθετα η Κίνα ασχολείται κυρίως με φτηνότερα προϊόντα, κερδίζοντας τον έλεγχο στην εν λόγω αγορά. Ωστόσο πραγματοποιεί ανοίγματα και σε τομείς που σήμερα κυριαρχούν οι ΗΠΑ και η Δύση γενικότερα, όπως οι υπηρεσίες, η έρευνα, οι κατασκευές κ.α.

Η Κίνα σταδιακά συγκεντρώνει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, ενώ όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν τη δυναμική που αναπτύσσει στην παγκόσμια οικονομία. Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως ο αριθμός των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να μάθουν τη κινεζική γλώσσα συνεχώς αυξάνεται. «Οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους εδώ προβλέπουν πως το μέλλον της παγκόσμιας παραγωγής θα είναι στην Κίνα. Αν δεν γνωρίζουν τη γλώσσα δεν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά στη χώρα», σημειώνει στο RT η διευθύντριας ενός κινεζικού σχολείου στη Νότια Κορέα, που άνοιξε πρόσφατα λόγω ζήτησης.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, με τον τρέχοντα ρυθμό συναλλαγών η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και σύντομα θα γίνει κυρίαρχος εμπορική χώρα, σπάζοντας τα όρια των φτηνών προϊόντων, στα οποία μέχρι σήμερα περιορίζεται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου θα μετατραπεί σε μία παγκόσμια δύναμη με μεγάλη επιρροή σε πολλούς τομείς και όπως σχολιάζει το RT αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ίσως να μην απέχουμε πολύ από μια πολιτική διαμάχη μεταξύ των δύο πόλων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: