Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ματωμένη εξέγερση στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις χθεσινές πρωτοφανείς για την ιστορία της Αιγύπτου αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του στο Κάιρο και δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο Σουέζ.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς χθες το μεσημέρι έπειτα από πρωτοβουλία των επικριτών της διακυβέρνησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές οργάνωσαν μέσω του Facebook μία από τις μεγαλύτερες και σπάνιες για την Αίγυπτο διαδηλώσεις, εμπνευσμένοι από τη λαϊκή εξέγερση της Τυνησίας.
Αν και τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ αυστηρά, χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους του Καΐρου, οι οργανωτές δεν δίστασαν να καλέσουν της χθεσινή ημέρα "ημέρα εξέγερσης ενάντια στα βασανιστήρια, τη φτώχεια, τη διαφθορά και την ανεργία" και να ζητήσουν από τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά.
Περίπου 90.000 άτομα είχαν δηλώσει στο Facebook ότι ήταν έτοιμα να διαδηλώσουν.
Μέχρι αργά το βράδυ οι χιλιάδες διαδηλωτές παρέμεναν στο κέντρο του Καΐρου κάνοντας έκκληση μέσω του Facebok για κουβέρτες και φαγητό, όμως η αστυνομία παρενέβη κάνοντας χρήση δακρυγόνων αναγκάζοντας τους διαδηλωτές να διαφύγουν σε παρακείμενους δρόμους.
Επίσης  όπως έγινε γνωστό οι αρχές μπλόκαραν το Twitter που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές για να επικοινωνούν και να συντονίζονται, εξέλιξη που επιβεβαίωσε και η ίδια η υπηρεσία. Οι Αιγύπτιοι έλεγαν ότι το γνωστό παγκόσμιο δίκτυο, είχε σταματήσει να λειτουργεί σε όλους τους παροχείς διαδικτυακού τόπου, στην πατρίδα τους. Επίσης σύμφωνα με τον Τζίλλιαν Γιόρκ, επιστημονικό συνεργάτης στο Κέντρο Μπέρκμαν του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία, ο οποίος είναι και υπεύθυνος της Υπηρεσίας Προσβασιμότητας στην Καταγραφή Δικτύων, Χέρντικτ, όλοι οι χρήστες στην Αίγυπτο είναι εκτός λειτουργίας. Ο ίδιος πάντως ενημέρωσε ότι προσωρινά οι Αιγύπτιοι στέλνουν μηνύματα στο δίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων η εναλλακτικών διαδικτυακών εφαρμογών.
Νωρίτερα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί με γκλομπ, αντλίες νερού και δακρυγόνα προσπαθούσαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ενώ αναφορές υπήρξαν για δεκάδες αιμόφυρτους ανθρώπους.
Στη Μαχάλα, μια πόλη βόρεια του Καΐρου, γνωστή για τα υφαντουργεία της, οι διαδηλωτές κρατούσαν τεράστια πορτρέτα του Μουμπάρακ και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα, ζητώντας την ανατροπή του.
Σύμφωνα πάντα με τους αυτόπτες μάρτυρες, έχουν γίνει εκατοντάδες συλλήψεις. Νωρίτερα χθες ένας εκ των διοργανωτών είχε δηλώσει στο BBC ότι πρόκειται "την αρχή του τέλους. Το τέλος της παθητικής σιωπής και της υποταγής σε όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας. Είναι η αρχή μιας νέας σελίδας στην ιστορία της Αιγύπτου".
Οι διαδηλώσεις στο Κάιρο, ξεκίνησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο και εξαπλώθηκαν στη συνοικία Μοχαντεσίν, στα δυτικά της πρωτεύουσας, όπου σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις συμμετείχαν περίπου 15.000 άνθρωποι, Διαδηλώσεις είχαν επίσης οργανωθεί στην Αλεξάνδρεια, το Ασουάν και το Ασιούτ στη νότια Αίγυπτο, σε πολλές πόλεις στο δέλτα του Νείλου, στην Ισμαϊλίγια και στο βόρειο Σινά.
"Η συμπεριφορά των διαδηλωτών έμοιαζε σαν να μην τους ένοιαζε για το εάν θα σκοτωθούν" ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο BBC.
Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης είχε καλέσει τους Αιγύπτιους να αντιδράσουν όπως έγινε στην Τυνησία. Όμως η Ισλαμική Αδελφότητα που είναι και η βασικότερη αντιπολιτευτική δύναμη στην Αίγυπτο κρατά ακόμη χαμηλούς τόνους στην όλη υπόθεση.
Χθες οι ΗΠΑ κάλεσαν, τις αρχές της Αιγύπτου να χειριστούν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με ειρηνικό τρόπο, και είπαν πως η Ουάσινγκτον περιμένει να διαπιστώσει μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο και αλλού, που θα δημιουργούν περισσότερες πολιτικές και οικονομικές δυνατότητες.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων, όλων των πολιτών. Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν νηφαλιότητα και καλούμε τις αρχές της Αιγύπτου να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές ειρηνικά." , δήλωσε ο εκπρόσωπος στην  Ουάσινγκτον. 
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Τα γιασεµιά ανθίζουν και στην Αίγυπτο 

∆ιαδηλωτής απλώνει το χέρι σε αστυνοµικό, ο οποίος φαίνεται να  αντιδρά µε αµηχανία
Μεγάλες διαδηλώσεις στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις µε αίτηµα την ανατροπή της κυβέρνησης, όπως συνέβη και στην Τυνησία
Δύο διαδηλωτές νεκροί στην πόλη του Σουέζ και ένας αστυνοµικός στο κέντρο του Καΐρου είναι ο απολογισµόςτων πρωτοφανών διαδηλώσεων διαµαρτυρίας, τυνησιακής εµπνεύσεως, που πραγµατοποιήθηκαν χθες στην Αίγυπτο του Χόσνι Μουµπάρακ, µια «Ηµέρα οργής κατά των βασανιστηρίων, της φτώχειας, της διαφθοράς και της ανεργίας» η οποία διοργανώθηκε από ακτιβιστές µέσω facebook και twitter. 
Τέτοιες πολυπληθείς διαδηλώσεις στα 29 χρόνια που διαφεντεύει τη χώρα ο Μουµπάρακ δεν έχει ξαναζήσει η Αίγυπτος. Χιλιάδες πολίτες, ακόµα και γυναίκες µε µωρά στην αγκαλιά, κατέβηκαν στους δρόµους του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας, του Σουέζ και πολλών άλλων πόλεων. Ανέµιζαν σηµαίες της Αιγύπτου και της Τυνησίας, φώναζαν συνθήµατα όπως «Κάτω ο Μουµπάρακ», «Ζήτω η ελεύθερη Τυνησία», «Μουµπάρακ, η Σαουδική Αραβία σε περιµένει», «Γκαµάλ (γιος και προαλειφόµενος διάδοχος του Μουµπάρακ), πες στον µπαµπά σου οι Αιγύπτιοι σε µισούν». Αρχικά, η αστυνοµία επέδειξε «ασυνήθιστη αυτοσυγκράτηση» προφανώς κατόπιν σχετικής εντολής από µια κυβέρνηση που δεν θέλει µε τίποτα να δει στην Αίγυπτο επανάληψη της «εξέγερσης των γιασεµιών» στην Τυνησία. Οταν όµως τα πλήθη άρχισαν να γεµίζουν την πλατεία Ταρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, εκείόπου πολλοί συγκεντρωµένοι δήλωναν αργά χθες αποφασισµένοι να διανυκτερεύσουν, η περιοχή µετατράπηκε σε «πολεµική ζώνη» σύµφωνα µε τον ανταποκριτή του «Guardian». 
Οι αστυνοµικοί έβαλλαν κατά των διαδηλωτών µε δακρυγόνα, αντλίες νερού και κλοµπ. Οι διαδηλωτές, που είχαν οργανωθεί µέσω Ιντερνετ (οι πιο τυχεροί έπαιρναν οδηγίες λεπτό προς λεπτό µέσω twitter µέχρι που σταµάτησε µυστηριωδώς να λειτουργεί), εκσφενδόνιζαν εναντίον τους πέτρες και µπουκάλια. Οι συσχετισµοίδυνάµεων κάποιες φορές µεταβάλλονταν. Δεχόµενη βροχή από πέτρες, ολόκληρη σειρά από άνδρες των δυνάµεων ασφαλείας υποχρεώθηκε σε φυγή. Ο εικονολήπτης του Reuters κατέγραψε έναν αστυνοµικό να ενώνεται µε τους διαδηλωτές. Ηταν σαφώς περισσότερες, εντούτοις, οι εικόνες διαδηλωτών να ξεπροβάλλουν µέσα από σύννεφα δακρυγόνων µε αίµατα στο πρόσωπο. Ακόµα και µία δηµοσιογράφο ξυλοκόπησαν οι αστυνοµικοί. Η  «ημερά οργης» προγραµµατίστηκε να συµπέσει µε την «Ηµέρα της Αστυνοµίας», εθνική γιορτή στην Αίγυπτο. Αξιωµατούχος του υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξε πως ο ένας από τους δύο διαδηλωτές που έπεσαν νεκροί στο Σουέζ είχε αναπνευστικά προβλήµατα και υπέκυψε από τα δακρυγόνα ενώ ο άλλος χτυπήθηκε από πέτρα όπως και ο αστυνοµικός στο Κάιρο. Σύµφωνα µε άλλες πηγές, οι διαδηλωτές στο Σουέζ δέχτηκαν σφαίρες από καουτσούκ.
 Η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Παράλληλα εξέφρασε την εµπιστοσύνη της στον στενό εταίρο της Ουάσιγκτον, την κυβέρνηση Μουµπάρακ.
Συνθήµατα όπως «Κάτω ο Μουµπάρακ», «Ζήτω η ελεύθερη Τυνησία», «Μουµπάρακ, η Σαουδική Αραβία σε περιµένει» κυριάρχησαν στην «Ηµέρα οργής» που διοργάνωσαν ακτιβιστές µέσω facebook και twitter


Δεν περίµεναν τέτοια συµµετοχή 

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ δύσκολα µπορεί να ακολουθήσει το παράδειγµα της Τυνησίας, έλεγαν τόσον καιρό οι αναλυτές – το µορφωτικό επίπεδο των πολιτών είναι χαµηλότερο, η πρόσβαση στο Ιντερνετ µικρότερη, επιπλέον η κυβέρνηση Μουµπάρακ είναι µια «ραφιναρισµένη δικτατορία, που συνδυάζει έναν ισχυρό µηχανισµό ασφαλείας µε ελεγχόµενους χώρους ελευθερίας», δήλωνε στη «Monde» η αναλύτρια Ντιάα Ρασουάν.
Και ο στρατός είναι πολύ πιο αφοσιωµένος στο καθεστώς από ό,τι ήταν ο τυνησιακός στρατός στον έκπτωτο πια πρόεδρο Μπεν Αλι. Ακόµα και οι ίδιοι οι διαδηλωτές στο Κάιρο έδειχναν χθες έκπληκτοι από τη δύναµή τους. «Πραγµατικά δεν πίστευα ποτέ ότι θα βρίσκονταν τόσοι πολλοί άνθρωποι έτοιµοι να ακολουθήσουν εδώ το παράδειγµα της Τυνησίας», δήλωνε ο Σαΐντ Αµπντελφατάχ.
Στην Τυνησίά πάντως, η κατάσταση παραµένει τεταµένη. Στην πόλη Γκάφσα, στρατιώτες έριξαν χθες προειδοποιητικά πυρά στον αέρα για να διαλύσουν τους εκατοντάδες διαδηλωτές που απαιτούσαν έξω από την έδρα του τοπικού συνδικάτου περισσότερες οικονοµικές ευκαιρίες – η πρώτη φορά που παρεµβαίνει ο στρατός σε διαδηλώσεις έπειτα από την εκδίωξη του δικτάτορα – και ένας νεαρός αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαµαρτυρίας. Επεισόδια σηµειώθηκαν και στην Τύνιδα ανάµεσα σε διαδηλωτές που ζητούσαν να δοθεί µια ευκαιρία στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας και άλλους που αξίωναν την εκκαθάρισή της από τους αξιωµατούχους του παλιού καθεστώτος. 

ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1981

Ο 83χρονος Χόσνι μουµπάρακ ανέλαβε την προεδρία της αιγύπτου το 1981 έπειτα από τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ. Επανεξελέγη σε δηµοψηφίσµατα το 1987, το 1993 και το 1999, όπως και στις – ανάλογης αδιαφάνειας – εκλογές το 2005.
Οι επόµενες προεδρικές εκλογές έχουν προγραµµατιστεί τον Σεπτέµβριο. λέγεται πως ονειρεύεται για διάδοχο τον γιο του, Γκαµάλ.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ




Επεισόδια στην Αίγυπτο

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα κατά διαδηλωτών τη νύχτα στο κέντρο του Καΐρου. Αναφορές για τρεις νεκρούς.
Η αιγυπτιακή αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών, που είχαν στρατοπεδεύσει στο ύπαιθρο στο κέντρο του Καΐρου, τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά από μια μέρα έντονων διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, με αίτημα τον τερματισμό τής τριαντάχρονης διακυβέρνησης από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.
Οι χιλιάδες των διαμαρτυρομένων είχαν δηλώσει πως σκόπευαν να παραμείνουν στην πλατεία Ταχίρ, στο κεντρικό Κάiρο, μέχρι να πέσει η κυβέρνηση.
Μέχρι τώρα, έχουν υπάρξει αναφορές για τουλάχιστον τρεις νεκρούς: έναν αστυνομικό, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, και δύο διαδηλωτές, οι οποίοι, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, σκοτώθηκαν στο Σουέζ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τις αρχές της Αιγύπτου να χειριστούν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με ειρηνικό τρόπο, και είπαν πως η Ουάσινγκτον περιμένει να διαπιστώσει μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο και αλλού, που θα δημιουργούν περισσότερες πολιτικές και οικονομικές δυνατότητες.
« Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων, όλων των πολιτών. Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν νηφαλιότητα και καλούμε τις αρχές της Αιγύπτου να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές ειρηνικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος στην Ουάσινγκτον.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Διεκόπη η λειτουργία του Twitter στην Αίγυπτο
Επιβεβαιώθηκε η διακοπή λειτουργίας του Twitter στην Αίγυπτο.
Το Twitter επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι είχαν διακοπεί οι υπηρεσίες του στην Αίγυπτο από το μεσημέρι της Τρίτης. Οι Αιγύπτιοι έλεγαν ότι το γνωστό παγκόσμιο δίκτυο, είχε σταματήσει να λειτουργεί σε όλους τους παροχείς διαδικτυακού τόπου, στην πατρίδα τους.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Τζίλλιαν Γιόρκ, επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Μπέρκμαν του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία, ο οποίος είναι και υπεύθυνος της Υπηρεσίας Προσβασιμότητας στην Καταγραφή Δικτύων, Χέρντικτ, όλοι οι χρήστες στην Αίγυπτο είναι εκτός λειτουργίας.
Ο ίδιος πάντως ενημέρωσε ότι προσωρινά οι Αιγύπτιοι στέλνουν μηνύματα στο δίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων η εναλλακτικών διαδικτυακών εφαρμογών και όλα αυτά σε μια μέρα έντονων διαδηλώσεων στους δρόμους όλης της χώρας, εναντίον του προέδρου Μουμπάρακ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: