Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Το αίμα συντηρεί τη «βεντέτα»

Την ώρα που τρεις οικογένειες στο Αργυρόκαστρο, το Φίερι και το Λακνάς έθαβαν τους αγαπημένους τους, αυτούς που έπεσαν νεκροί στη διαδήλωση της Παρασκευής, στην Αλβανία τίποτα δεν έδειχνε ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί σύντομα.
Ο μικρός Αλβανός «ανιχνεύει» ένα καμένο αμάξι από τα βίαια επεισόδια της «μαύρης Παρασκευής» στα Τίρανα, όπου κατά τις συγκρούσεις οπαδών της αντιπολίτευσης με την αστυνομία σκοτώθηκαν τρεις διαδηλωτές (φωτ. Reuters)
Ο μικρός Αλβανός «ανιχνεύει» ένα καμένο αμάξι από τα βίαια επεισόδια της «μαύρης Παρασκευής» στα Τίρανα, όπου κατά τις συγκρούσεις οπαδών της αντιπολίτευσης με την αστυνομία σκοτώθηκαν τρεις διαδηλωτές (φωτ. Reuters)
  Μέχρι αργά χθες, η αλβανική αστυνομία, που πήρε «χρηματικό μπόνους» για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τη διαδήλωση, δεν είχε εκτελέσει τα εντάλματα σύλληψης έξι αξιωματικών της, τα οποία εξέδωσε η Γενική Εισαγγελία ερευνώντας εμπλοκή τους στο θάνατο των τριών πολιτών. Ο Σάλι Μπερίσα έβαλε στο στόχαστρο ως «συνεργό των πραξικοπηματιών» και τη γενική εισαγγελέα, Ινα Ράμα.
Εικόνα πόλης στην οποία έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας θύμιζαν χθες τα Τίρανα, που έζησαν την Παρασκευή την πιο άγρια διαδήλωση μετά το 1998. Τα τρία θύματα -το ένα σκοτώθηκε με σφαίρα στο κεφάλι και τα άλλα δύο με σφαίρες στο στήθος- ετάφησαν χθες στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Ενας τέταρτος πολίτης χαροπαλεύει και ακόμα ένας, αστυνομικός, είναι βαριά. Το ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει σφαίρες να φεύγουν από τον περίβολο του πρωθυπουργικού κτηρίου, άναψε τα πάθη, κινητοποίησε όμως και την Εισαγγελία, που εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για έξι υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς. Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της κατάχρησης εξουσίας. Τα εντάλματα δεν εκτελέστηκαν.
Απειλές Μπερίσα κατά Ράμα
Μιλώντας χθες βράδυ σε υπουργικό συμβούλιο ο Μπερίσα χαρακτήρισε «συνεργό» του «πραξικοπηματία» ηγέτη της αντιπολίτευσης την εισαγγελέα και ανήγγειλε έκτακτη σύνοδο του κοινοβουλίου (αργά χθες) για τη σύσταση «κοινοβουλευτικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τα στοιχεία για το πραξικόπημα, το οποίο σχεδίασε ο Εντι Ράμα, με στόχο να πάρει βιαίως την εξουσία». Νωρίτερα, ο Μπερίσα είχε προειδοποιήσει ότι «αν ο Ράμα το επιχειρήσει δεύτερη φορά, θα έχει παραδειγματική τιμωρία, αυτή που αξίζει σε κάθε κοινό εγκληματία».
Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και δήμαρχος Τιράνων, Εντι Ράμα, μετέβη χθες στην κηδεία ενός εκ των θυμάτων στο Φίερι, απ' όπου ζήτησε πρόωρες εκλογές ώστε να επανέλθει η «ομαλότητα» στην Αλβανία. Ζήτησε από τον κόσμο να κατεβεί σε «ειρηνική διαδήλωση» την ερχόμενη Παρασκευή. Τη δική του διαδήλωση «κατά της βίας» όρισε ο Σάλι Μπερίσα για το Σάββατο.
Οι ΗΠΑ «περιμένουν» νέα ένταση
Εξαιρετικά ανήσυχοι για την κατάσταση, οι διεθνείς οργανισμοί και οι ξένες αντιπροσωπείες στη χώρα απευθύνουν έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση. Η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν προς αυτήν την κατεύθυνση, θυμίζοντας ότι η Αλβανία «είναι δημοκρατική χώρα και υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.». Συνάντηση για να συζητήσουν την κατάσταση είχαν χθες και διπλωμάτες ξένων χωρών, παρουσία του Αλβανού προέδρου Μπαμίρ Τόπι. Η αμερικανική πρεσβεία περιόρισε τις δραστηριότητές της μετά τη διαδήλωση και προειδοποιεί σε σημείωμά της ότι «εντός των ημερών μπορεί να γίνουν πορείες διαμαρτυρίας και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας».

«Τρεις (νεκροί) είναι πολλοί, δεκατρείς χιλιάδες είναι λίγοι»

Τρεις μέρες μετά τη «μαύρη Παρασκευή», όπως καταχωρίστηκε στα αλβανικά πολιτικά χρονικά, με την απώλεια ζωής τριών ατόμων και τον τραυματισμό 60 πολιτών και αστυνομικών, σε αντικυβερνητική διαδήλωση που επί τέσσερις ώρες μετέτρεψε σε πεδίο μάχης το κέντρο των Τιράνων, η γειτονική χώρα μετράει ακόμη τις πληγές της και πασχίζει να συνέλθει από το σοκ.
Η προσεχής εβδομάδα θα είναι και το πρώτο κρίσιμο τεστ αν τελικά το αίμα που χύθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας θα γίνει αφορμή να πρυτανεύσει η σύνεση και η πολιτική διαμάχη να συνεχιστεί με όρους δημοκρατίας ή αν η όλη κατάσταση εκτραχυνθεί περαιτέρω και ξαναβάλει τη χώρα στην περιπέτεια του 1997. Οχι τυχαία, το αγωνιώδες μήνυμα του ίδιου του Αλβανού προέδρου, Μπαμίρ Τόπι, για «αυτοσυγκράτηση» συνοδευόταν από τη ρεαλιστική υπόμνηση προς τον πολιτικό κόσμο και τους συμπολίτες του πως «έχουμε ανάγκη να επουλώσουμε τις παλιές πληγές και όχι να ανοίξουμε νέες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπενθύμιση της Ουάσιγκτον μέσω του πρέσβη της στα Τίρανα, πως οι όποιες διαφορές «δεν μπορεί να λυθούν στους δρόμους και διά της βίας», αλλά και των Βρυξελλών, για «σύνεση και ηρεμία» διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως αυτό που διακυβεύεται είναι το ίδιο το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, υπεύθυνος για τα Βαλκάνια, Γκέρνοτ Ερλερ, δεν παρέλειψε να εκφράσει και το «θυμό» της Ευρώπης για την επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης αλλά και να αποκλείσει κάθε «άμεση ευρωπαϊκή ανάμειξη», καθιστώτας απολύτως υπεύθυνους για ό,τι επακολουθήσει τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής των Τιράνων.
Επίπονη εκτόνωση
Η διαβεβαίωση Μπερίσα για πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου των τριών διαδηλωτών -στην ουσία αναδίπλωση μετά τη δημοσιοποίηση του αποκαλυπτικού ερασιτεχνικού βίντεο με τη σκόπευση διαδηλωτή από το εσωτερικό του πρωθυπουργικού μεγάρου- με τη συνακόλουθη έκδοση 6 ενταλμάτων σύλληψης ανδρών της πρωθυπουργικής φρουράς εκ μέρους της Εισαγγελίας των Τιράνων αλλά και η μη διεξαγωγή νέου συλλαλητηρίου χθες στα Τίρανα, όπως είχε προαναγγείλει ο ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, δεν μπορούν παρά να εκληφθούν ως τα πρώτα σημάδια μιας επίπονης εκτόνωσης. Το ερώτημα όμως είναι αν θα υπάρξει συνέχεια και αν η διαχείριση της κρίσης θα είναι τέτοια που θα αμβλύνει και το σοκ της κοινής γνώμης απ' τα θύματα αλλά και την πολιτική αντιπαράθεση. Ενδεικτική της υποβόσκουσας εκρηκτικής κατάστασης είναι η δήλωση «τρεις είναι πολλοί, 13 χιλιάδες είναι λίγοι» (θύματα και διαδηλωτές) του νομικού Σπαρτάκ Γκέλια, πρώην συνεργάτη του πρωθυπουργού Μπερίσα και νυν αρχηγού του αντιπολιτευόμενου Κόμματος για το Νόμο και τη Δικαιοσύνη, και η έκκλησή του για «παλλαϊκό ξεσηκωμό κατά της διεφθαρμένης κυβέρνησης».
Η πίεση της Δύσης για εκτόνωση, όπως έδειξε και η χθεσινή συνάντηση των πρεσβευτών της στο πρωθυπουργικό μέγαρο, θα είναι μεγάλη. Καθοριστική όμως θα είναι η παρτίδα που θα παιχτεί στη συνέχεια από τους δύο πρωταγωνιστές και συνάμα θανάσιμους αντιπάλους της αλβανικής πολιτικής σκηνής, Μπερίσα - Ράμα, που δεν λένε να εγκαταλείψουν την ακραία ρητορική ατελείωτων αντεγκλήσεων. Ο μεν πρώτος κατηγορεί τον δεύτερο για «αντισυνταγματικό πραξικόπημα» και τον χαρακτηρίζει ως «ενορχηστρωτή τη βίας», ο δε δεύτερος τον πρώτο ως «τον κυβερνήτη της διαφθοράς και της βίας» που ανανέωσε τη θητεία του με την οριακή διαφορά της κλεμμένης ψήφου τον Ιούνιο του 2009.
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια
Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της άποψης πως οι όποιες υπαναχωρήσεις ή και «συμβιβασμός»(!) θα είναι πρόσκαιρα και ότι η βεντέτα των δύο πρωταγωνιστών, κολόνια που κρατάει χρόνια, θα συνεχίζει να αναζωπυρώνει επικίνδυνα τα πολιτικά πάθη. Ζήτημα αν ο Μπερίσα μπορέσει να εξαντλήσει τη θητεία του κυβερνητικού συνασπισμού με το κόμμα του παραιτηθέντος αντιπροέδρου Ιλίρ Μέτα μετά την προβολή του ενοχοποιητικού γι' αυτόν βίντεο της διαφθοράς, που στάθηκε και το έναυσμα της αντικυβερνητικής διαδήλωσης. Ο σοσιαλιστής αντίπαλός του δύσκολα θα παραιτηθεί από το πιεστικό αίτημά του για πρόωρες εκλογές, που γι' αυτόν μοιάζει πλέον μονόδρομος και μετά την «τραγωδία» της Παρασκευής αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: