Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Στα χνάρια της Τυνησίας και η Αίγυπτος: «Ημέρα οργής» στην Αίγυπτο

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές οργανώνουν μέσω του Facebook μια από τις μεγαλύτερες και σπάνιες για την Αίγυπτο διαδηλώσεις εμπνευσμένοι από την λαϊκή εξέγερση της Τυνησίας. Πολύ αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας με χιλιάδες αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Καΐρου.
Φωτογραφία αρχείου, αιγύπτιοι διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία της Τυνησίας
Φωτογραφία αρχείου, αιγύπτιοι διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία της Τυνησίας
  Οι οργανωτές καλούν τη σημερινή ημέρα "ημέρα εξέγερσης ενάντια στα βασανιστήρια, τη φτώχεια, τη διαφθορά και την ανεργία" και ζητούν από τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά.
Ωστόσο η κυβέρνηση απειλεί με συλλήψεις και καλεί τους υποστηριχτές της σε αντιδιαδήλωση.
"Η σημερινή διαδήλωση είναι η αρχή του τέλους. Το τέλος της παθητικής σιωπής και της υποταγής σε όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας. Είναι η αρχή μιας νέας σελίδας στην ιστορία της Αιγύπτου" δήλωσε ένας από τους οργανωτές υπό το καθεστώς της ανωνυμίας σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο όπως μεταδίδει το BBC.
Οι σημερινές κινητοποιήσεις σχετίζονται άμεσα με τις εξελίξεις στην Τυνησία και έχουν οργανωθεί μέσω του διαδικτύου.
Ωστόσο ακόμη είναι αμφίβολο το κατά πόσο οι διαδηλωτές θα δώσουν μαζικό παρόν καθώς γνωρίζουν ότι η αντίδραση της αστυνομίας θα είναι σκληρή. Ήδη ο επικεφαλής ασφαλείας σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι αν παραβιαστεί ο νόμος η αντίδραση των αρχών θα είναι αποφασιστική.
Το Σαββατοκύριακο ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης είχε καλέσει τους Αιγύπτιους να αντιδράσουν όπως έγινε στην Τυνησία. Όμως η Ισλαμική Αδελφότητα που είναι και η βασικότερη αντιπολιτευτική δύναμη στην Αίγυπτο κρατά ακόμη χαμηλούς τόνους στην όλη υπόθεση. 

«Επανάσταση του Γιασεμιού» στην Αίγυπτο προτείνει ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι

Σε εξέγερση καλεί τους φτωχούς και δυσαρεστημένους Αιγύπτιους, ο πρώην διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 2005, παροτρύνοντάς τους να ανατρέψουν το αυταρχικό καθεστώς, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τυνησίας. Ζήτησε δε, από τον Μουμπάρακ να μη βάλει υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
"Αν οι Τυνήσιοι το έκαναν, και οι Αιγύπτιοι θα πρέπει να το κάνουν", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel.  
                                                                                 
Κάλεσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ να μην υποβάλει υποψηφιότητα για μια νέα θητεία και επεσήμανε ότι θα πρέπει να μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα, να "επιτρέψει τη διοργάνωση ελεύθερων εκλογών" και να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από 29 χρόνια.
Αν και η Αίγυπτος παρουσιάζει οικονομικές και κοινωνικές ομοιότητες με την Τυνησία, προβλήματα που αποτέλεσαν την αιτία για το λαϊκό ξέσπασμα στη χώρα και την  απομάκρυνση του προέδρου, Ζιν Αμπιντιν Μπεν Αλι μετά από 23 χρόνια στην εξουσία, ο  Ελ Μπαραντέι, εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.
Στην Αίγυπτο,  υποστηρίζει ο πρώην διευθυντής της ΙΑΕΑ, η δυσαρέσκεια επικεντρώνεται στις "βασικές ανάγκες" καθώς "περισσότερο από το 40% του πληθυσμού κερδίζει λιγότερο από ένα δολάριο" την ημέρα. Αντίθετα η Τυνησία έχει "μια μεγάλη μεσαία τάξη".
“Αυτό που καρτερούμε είναι η εξέγερση των φτωχών και των απογοητευμένων", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι.
Σχολιάζοντας την εθνική ημέρα δράσης που οργανώνεται την επόμενη Τρίτη από την αντιπολίτευση,  ο Ελ Μπαραντέι είπε ότι την υποστηρίζει  και εξέφρασε την ελπίδα του ότι  "οι διαδηλώσεις δεν θα εκφυλιστούν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: