Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΤΥΝΗΣΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΟΚΤΩ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΕΝ ΑΛΙ: Να ξεριζωθεί το παλιό καθεστώς

Αντιμέτωπη με τη λαϊκή αμφισβήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται η μεταβατική κυβέρνηση της Τυνησίας, όπου οι διαδηλωτές δείχνουν αποφασισμένοι να εξαλείψουν την κληρονομιά του Μπεν Αλι.
Με ψωμί και Τσε Γκεβάρα κατέβηκαν στην Τύνιδα περίπου χίλιοι διαδηλωτές από τις φτωχές, αγροτικές περιοχές για να διαμαρτυρηθούν για την περιθωριοποίηση και την οικονομική τους εξαθλίωση (φωτ. Reuters)
Με ψωμί και Τσε Γκεβάρα κατέβηκαν στην Τύνιδα περίπου χίλιοι διαδηλωτές από τις φτωχές, αγροτικές περιοχές για να διαμαρτυρηθούν για την περιθωριοποίηση και την οικονομική τους εξαθλίωση (φωτ. Reuters)
  Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της μεταβατικής κυβέρνησης, 8 εκ των 24 υπουργών της οποίας προέρχονται από το περιβάλλον του Μπεν Αλι, κάπου χίλιοι διαδηλωτές από τις φτωχές αγροτικές περιοχές πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στην Τύνιδα, καταγγέλλοντας, αφ' ενός, την περιθωριοποίηση και οικονομική εξαθλίωση της περιφέρειας και, αφ' ετέρου, τη διατήρηση μελών του παλαιού καθεστώτος στην εξουσία. Οι διαδηλωτές ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτίθενται ν' αφήσουν την επανάσταση, που ξεκίνησε με την αυτοπυρπόληση του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, να τελειώσει με τη φυγή του Μπεν Αλι στη Σαουδική Αραβία και την εγκατάσταση μιας κυβέρνησης κυριαρχούμενης από τους ανθρώπους του.
Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι αποστασιοποιείται από το παλαιό καθεστώς, η κυβέρνηση έθεσε χθες σε κατ' οίκον περιορισμό δύο συμμάχους του Μπεν Αλι -τον εκπρόσωπο και σύμβουλό του Αμπντελαζίζ μπιν Ντία και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο της άνω Βουλής Αμπντάλα Καλάλ-, ενώ συνέλαβε τον ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας και το γιο του, εξ αγχιστείας συγγενείς της συζύγου τού Μπεν Αλι, Λεϊλά Τραμπέλσι.
Πρόκειται για τους Λάρμπι Νάσρα, ιδιοκτήτη του καναλιού TV Hannibal, και το γιο του Μάχντι Νάσρα, οι οποίοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας και της συνωμοσίας εναντίον της ασφάλειας του κράτους». Σύμφωνα με επίσημη πηγή που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ΤΑΡ, ο Νάσρα επεδίωκε μέσω του καναλιού του να προκαλέσει την αποτυχία της επανάστασης των νέων και να υπονομεύσει της σταθερότητα της χώρας, με απώτερο στόχο το χάος και την επιστροφή του Μπεν Αλι. Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει, αποφεύγοντας τις λεπτομέρειες, τη σύλληψη άλλων 33 μελών του περιβάλλοντος του έκπτωτου προέδρου.
Το Ριάντ δίνει άσυλο στον Μπεν Αλι
Κι ενώ έγινε γνωστό ότι μέλη της οικογένειάς του έφτασαν με ιδιωτικό αεροπλάνο στον Καναδά, όπου οι αρχές έχουν διαμηνύσει ότι δεν είναι ευπρόσδεκτα, το Ριάντ υποστήριξε χθες ότι δέχτηκε να προσφέρει άσυλο στον Μπεν Αλι, προκειμένου να συμβάλει στην αποφυγή της αιματοχυσίας στην Τυνησία. Εκπρόσωπος του σαουδαραβικού ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι απαγορεύεται στον πρώην πρόεδρο να προβεί σε οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα. Την ίδια ώρα, στην Αίγυπτο, νεαρά μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων δήλωσαν ότι θα μετάσχουν στη σημερινή αντικυβερνητική διαμαρτυρία, που αντλεί την έμπνευσή της από την εξέγερση στην Τυνησία, αλλά η οργάνωση δεν έχει καλέσει ευθέως τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν. Αναλυτές κάνουν λόγο για διάσταση απόψεων ανάμεσα στη νέα πιο μαχητική πτέρυγα και στην παλαιότερη γενιά της οργάνωσης, που θέλει να προσεταιριστεί την κοινωνία χωρίς να προκαλέσει την οργή του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: