Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

...Ινδία: Όταν ο φονταμενταλισμός επιβάλει τους νόμους του στο διαδίκτυο


20 Νοε 2012, tvxsteam tvxs.gr


Δύο γυναίκες από την Ινδία συνελήφθησαν για ένα επικριτικό σχόλιό τους στο Facebook σχετικά με τη κηδεία ενός ακροδεξιού πολιτικού κατά τη διάρκεια της οποίας παρέλυσε η Βομβάη. Τόσο το σχόλιο όσο και η σύλληψη προκάλεσαν οργή και βίαιες αντιδράσεις επαναφέροντας το ζήτημα της ελευθερίας του λόγου στην Ινδία.
Το Σάββατο η Βομβάη παρέλυσε λόγω της κηδείας του ηγέτη της ακροδεξιού πολιτικού κόμματος Shiv Sena, Bal Thackeray. Τα καταστήματα και οι υπηρεσίες έκλεισαν και περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι συμμετείχαν στην κηδεία του Bal Thackeray.
Σημειώνεται πως ο Thackeray ουδέποτε εξελέγη σε κάποιο αξίωμα, αλλά εδώ και δεκαετίες θεωρείται ως μία από τις ισχυρότερες πολιτικές φυσιογνωμίες στη Βομβάη, έχοντας δημιουργήσει έναν πολυπληθή «στρατό» φανατικών οπαδών με βάση τον ινδουιστικό φονταμεταλισμό.
Μία από τις δύο γυναίκες σχολίασε αρνητικά το γεγονός. Την Κυριακή η 21χρονη Shaheen Dhanda έγραψε σε μήνυμά της στο Facebook: «Άνθρωποι σαν τον Bal Thackeray γεννιούνται και πεθαίνουν καθημερινά και κανείς δεν πρέπει να κλείνει τους δρόμους για αυτό».
Η Renu Srinivas, η δεύτερη κοπέλα που συνελήφθη την ίδια ημέρα επειδή έκανε «like» στο σχόλιο της Shaheen Dhanda. Οι δύο γυναίκες, οι οποίες αφέθηκαν τελικά ελεύθερες με εγγύηση τη Δευτέρα, κατηγορούνται για «προώθηση της εχθρότητας και του μίσους».
Οι συλλήψεις και τα σχόλια προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις σε όλη την Ινδία. Περίπου 40 Shiv Sainiks (οπαδοί της πολιτικής οργάνωσης Shiv Sena) εισέβαλαν σε ιατρείο του θείου της Shaheen Dhanda στην πόλη Palghar προκαλώντας διάφορες ζημιές. Συνολικά εννέα άτομα συνελήφθησαν για τους βανδαλισμούς.
Οι δύο κοπέλες αφαίρεσαν το σχόλιο από το Facebook υπό το φόβο νέων επιθέσεων, ενώ με νέα μηνύματά τους απολογήθηκαν για την ανάρτησή τους, χαρακτηρίζοντας τον Bal Thackeray ως ένα «σπουδαίο άνθρωπο» που είναι «πραγματικά σεβαστός».
Ωστόσο άμεσα υπήρξε αντίδραση από τους υποστηρικτές των Dhanda και Srinivas, δεδομένου ότι κανένας νόμος δεν παραβιάστηκε από την ανάρτησή τους και πάνω από χίλιοι έχουν κάνει like στη σελίδα αλληλεγγύης για τις δύο κοπέλες.
Αναλυτές και μέσα ενημέρωσης επικρίνουν την κυβέρνηση της πολιτείας Maharashtra για κατάφωρη κατάχρηση του νόμου και μια προσπάθεια να περιοριστεί η ελευθερία της έκφρασης.
Οι συλλήψεις είχαν θεωρηθεί από ορισμένους ως μια κίνηση από την αστυνομία να αποτρέψει περιστατικά βίαιης αντίδρασης από τους υποστηρικτές του φονταμενταλιστή Bal Thackeray. «Ζούμε σε μία δημοκρατία και όχι μια δικτατορία» έγραψε ένας πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, που πλέον ηγείται του Συμβουλίου του Τύπου της Ινδίας, σε επιστολή του προς την κυβέρνηση της Maharashtra.



Δεν υπάρχουν σχόλια: