Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Η ανάδυση του ρατσιστικού λόγου: στερεοτυπικές απεικονίσεις του άλλου.

Η είδηση μεταδόθηκε από ένα διεθνές ΜΜΕ και αναδημοσιεύθηκε στο ελληνικό ΜΜΕ (Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ) στην στήλη Επικαιρότητα - Κόσμος. Στη περιγραφή που μεταδίδεται σημειώνονται οι λέξεις κλειδιά για μια κειμενική ανάλυση που θα οδηγήσουν σε μια ερμηνεία του γεγονότος και της τοποθέτησής του στο ιστορικοπολιτισμικό πλαίσιο της περιοχής. Παράλληλα παρατίθενται κια οι απόψεις όσων καταχωρούν σχόλια για τη συγκεκριμένη είδηση, στο ιστοχώρο της εφημερίδας, ώστε να ανιχνευθούν τα στερεότυπα που αναδεικνύονται σε σχέση με τη φυλή και τη θρησκεία και πως αυτά συσχετίζονται με την επιχειρούμενη αλλαγή της νομοθεσίας για τα θέματα μεταναστών.


Έπιαναν τα παιδιά με δίχτυα και τα έσφαζαν
ΤΗΕ ΤΙΜΕS , Της Αnne Βarrowclough, ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ύψιστου συναγερμού τέθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας μετά τις συγκρούσεις μεταξύ εθνοτήτων που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 500 ανθρώπους, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά που σφαγιάστηκαν με μαχαίρια από μέλη συμμοριών. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν κυρίως στην Κεντρική Νιγηρία τα ξημερώματα της Κυριακής όταν ομάδες ενόπλων εισήλθαν σε αρκετά χριστιανικά χωριά κοντά στην πόλη Τζος. Άρχισαν να πυροβολούν για να βγάλουν τον κόσμο από τα σπίτια και όσους προσπάθησαν να φύγουν για να σωθούν τους έπιασαν με δίχτυα για ψάρια ή παγίδες για ζώα.
«Σημειώθηκε επίθεση στο Ντόγκο Ναχάουα», ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης. «Οι άνθρωποι δολοφονήθηκαν κατά δεκάδες, οι περισσότεροι ήταν γυναίκες και παιδιά, ορισμένα μωρά μικρότερα του ενός έτους. Πολλά σπίτια πυρπολήθηκαν, τώρα σε κάποιες περιοχές τα χωριά ερήμωσαν».
Κανένας ζωντανός
Μέλος οργάνωσης που προσέφερε βοήθεια δήλωσε στο ΒΒC ότι πήγε στα χωριά Ζοτ και Ντόγκο Ναχάου και κατέγραψε 77 θύματα. «Είδαμε κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους που δεν μπορούσαν να τρέξουν. Αυτοί σφαγιάστηκαν πρώτοι», είπε και προσέθεσε ότι στο χωριό Ζοτ δεν έμεινε κανένας ζωντανός. Οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά σε δεκάδες σπίτια για να αποτελειώσουν όσους βρίσκονταν κρυμμένοι σε αυτά.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι επιθέσεις γίνονται ως αντίποινα για τις βίαιες συγκρούσεις που είχαν γίνει στην πόλη Τζος μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων τον Ιανουάριο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 300 ανθρώπων και τον εκτοπισμό χιλιάδων άλλων. Ο Γκούντλακ Τζόναθαν που εκτελεί χρέη προέδρου της χώρας έθεσε σε κόκκινο συναγερμό τις ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες διέταξε να καταλάβουν στρατηγικές θέσεις προκειμένου να εμποδίσουν την επέκταση των εχθροπραξιών.
Ωστόσο, όσοι κάτοικοι επέζησαν κατηγορούν τους τοπικούς αξιωματούχους ότι δεν έκαναν τίποτα για να τους προστατεύσουν, καθώς επί τέσσερις ώρες ακούγονταν πυροβολισμοί αλλά ούτε ένας αστυνομικός δεν πλησίασε τα χωριά που δέχθηκαν τις επιθέσεις.

Σχόλια στην είδηση:

FIGHT THE POWER !!!!!!! 9/3/2010 15:56
TO TO GINETAI STHN NIGHRIA DEN MAS NOIAAAAAAAZEI, O OMPAMA EINAI AFRIKANOS KAI SYMFAGEI ME TON EEEEEEEEEEEEETAIRO ADELFOOOOOO KAI APO EKEI NA ZHTHSOUN TOUS LOGARIASMOUS..................
Stella Petrides 10/3/2010 09:43

Φίλε Χριστόφορε τους εχουμε ανάγκη για να μας ανεβάσουν το πολιτισμικό επίπεδο λόγω χαμηλής στάθμης του δικού μας.
Δημήτριος Δ. 10-03-2010 10/3/2010 08:37

Είναι τρομακτική η φύση του ανθρώπου! Η ιστορία έχει δείξει ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία μπροστά στην απόκτηση της ύλης! Πως είναι δυνατόν να σκοτώνεις παιδιά όταν και εσύ έχεις παιδιά! ότι πιο όμορφο αντανακλάται στα μάτια αυτών των παιδιών οποιουδήποτε χρώματος και θρησκείας! Δεν υπάρχουνε διαφορετικές θρησκείες που πιστεύουν σε άλλο θεό! ο μόνος θεός της ιστορίας που ευθύνεται για αυτές τις σφαγές είναι η απληστία του πλούτου!
vana 10/3/2010 08:02

An ginotan kamia epembash apo to NATO, tha ebgenan arage oi Ellhnarades sto dromo na fonaxoun kata ton "dolofonon ton laon" (blepe Bosnia) h tha ekanan moko logo ths thrhskeias ton thymaton?
Aporia 10/3/2010 06:13

Αυτοί οι Νιγηριανοί που βλέπουμε στους δρόμους να μας πουλάνε παράνομα CD και άλλα αγαθά. Είναι από τους μουσουλμάνους που σκοτώνουν Χριστιανούς ή τους Χριστιανούς που σκοτώνονται; Ρωτήστε τους, έχει ενδιαφέρον.
Ιωάννης ο Φιλλέλην 9/3/2010 23:33

@Uli Chris
Καλά τώρα μη μου πεις ότι θεωρείς τον εαυτό σου Ευρωπαίο!
Βραδύνους ο Ελλην Βραδύνους 9/3/2010 22:00

Φέρτε τους στην Ελλάδα να γίνουν Έλληνες Αφρικανικής καταγωγής και ΑΜΕΣΩΣ θα σταματήσουν οι σφαγές!!!!
Χρήστος Κ 9/3/2010 21:03

Τρομαχτικη ειδηση !!!
"Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΝΩ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ"
ακις 9/3/2010 19:03

ΡΕ ΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ;;!! ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΑΣ ;;!! ΤΕΤΟΙΑ ΗΘΗ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ;;!!
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ 9/3/2010 18:45

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ...????? ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΚΤΗΝΩΔΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΙΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥ.. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΙΣΌΡΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΨΟΥΝΕ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.. ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ... ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΚΑΨΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ GAY.. ΣΌΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΑ..
RAN 9/3/2010 18:25

 
ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ Ο "ΕΒΡΑΙΟΣ" ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ !!!!
Η ΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ !!!!!!!
FIGHT THE POWER !!!!!!! 9/3/2010 15:56

INE FANATISMOS OLA PREPI ME METRO KRIMA TOUS SFAGENTES AOPLI KE ABOITHITI krousmata IPIRXAN PANTA APO ARXEAS EPOXIS ENANTIA XRISTIANON AS PISTEUI O KATHENAS OTI NOMIZI KE MIN PIRAZI ALON AKOMA KE NA PISTEUI OTI KANENAS THEOS DEN IPARXI OXI KE NA TOU KOPSOUN TO KEFALI;:::::KRIMA
MARIA ::9:3.2010 9/3/2010 13:43

KI ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΠΑΧΑΙΝΕΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΙΜΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ.
ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΑΚΕΡΔΟΣ 9/3/2010 12:01

Αναρωτιέμαι πόσο ενοχλούνται με τη σφαγή των παιδιών αυτοί που ενοχλούνταν από το appartheid!
Εγώ πάντως ΣΑΦΩΣ προτείνω να κινηθούμε στο ίδιο μήκος κύματος με τους θύτες: αφού πιστεύουν ότι οι άνθρωποι στην Αφρικοί είναι διαθέσιμοι για σφαγή, ΝΑ ΠΑΜΕ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ, για να μην κουράζονται. Και μετά, ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΥΤΗ, να τους ξανακάνουμε άποικους για να καθήσουν στ'' αυγά τους.
"Σαφώς" είπα, σαφώς ελάλησα (και απορίαν ουκ άφησα - νομίζω?)
Uli Chris 9/3/2010 11:49
 
Σχετική Αρθρογραφία για τα γεγονότα των συγκρούσεων
Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
 
Πάνω από 460 οι νεκροί σε 4 μέρες στη Νιγηρία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010,

Τουλάχιστον 464 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νιγηρία σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών, μουσουλμάνων και χριστιανών. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε ραγδαία όταν ανακαλύφθηκαν πτώματα κοινοτήτων ακριβώς έξω από την πόλη Τζος, στα κεντρικά της χώρας.
«Βρήκαμε πάνω από 200 πτώματα συγκεντρωμένα στο τζαμί στην Κουρού Γκάντα Μπίου και άλλα 22 στο Μάι Άντικο», δήλωσε ο Μουχάμαντ Τάνκο Σίτου, ανώτατος αξιωματούχος σε τέμενος.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 65 χριστιανοί σκοτώθηκαν.
Εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή, για το φόβο επανάλειψης των ταραχών. Τις τελευταίες ώρες επικρατεί ηρεμία στην Τζος, οι δρόμοι είναι άδειοι και πολλά καταστήματα έχουν κλείσει. Η πόλη έχει ξαναζήσει συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Οι ταραχές ξέσπασαν την Κυριακή. Ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής δήλωσε ότι άρχισαν με αφορμή τον εμπρησμό μας εκκλησίας από μουσουλμάνους. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, όμως, αφορμή για τα επεισόδια στάθηκε η ανοικοδόμηση ενός σπιτιού μουσουλμάνου σε γειτονιά, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι χριστιανοί. Το σπίτι λέγεται ότι είχε καταστραφεί το Νοέμβριο του 2008, στη διάρκεια θρησκευτικών ταραχών που άφησαν πίσω τους 700 νεκρούς. Στοιχεία του 2003 δείχνουν ότι το 50,5% των Νιγηριανών είναι μουσουλμάνοι και το 48,2% χριστιανοί.

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Συλλήψεις στη Νιγηρία ζητά η Κλίντον
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τη Νιγηρία να συλλάβει και να δικάσει τους υπεύθυνους για τη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων κοντά στην πόλη Jos.
Η σφαγή εκτιμάται ως κίνηση εκδίκησης, μετά τον προηγούμενο γύρο δολοφονιών, τον Ιανουάριο, μεταξύ των χριστιανών κατοίκων και των μουσουλμάνων μεταναστών, όταν τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Τα Νιγηριανά στρατεύματα περιπολούν στα χωριά ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω βία. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας, Γκούντλακ Τζόναθαν, απέλυσε τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της χώρας, Σάρκι Μουκτάρ.

Ομαδικός τάφος 400 ανθρώπων στη Νιγηρία

Σε ομαδικό τάφο ετάφησαν τα πτώματα περίπου 400 ατόμων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν κατά την επιδρομή μουσουλμάνων βοσκών σε χριστιανικά χωριά κοντά στην πόλη Τζος, στην ταραγμένη κεντρική Νιγηρία, την Κυριακή.
Το μακελειό ήταν το τελευταίο ξέσπασμα βίας μεταξύ των αντιμαχόμενων εθνικών ομάδων στην πολιτεία Πλατό, όπου οι ιθαγενείς χριστιανοί βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τους μουσουλμάνους, οι οποίοι μετανάστευσαν στην περιοχή πριν από δεκαετίες, για τον έλεγχο της γης και των φυσικών πόρων.
«Έχουμε 351 πτώματα στον ομαδικό τάφο και στην άλλη άκρη υπάρχει ένα χωριό που λέγεται Ζοτ, όπου έχουν ταφεί άλλα 36 πτώματα ξεχωριστά», είπε ο Σόλομον Ζανγκ, πρόεδρος της επιτροπής που όρισε η πολιτεία για την «έρευνα, την ανάκτηση και την εκκένωση», σε δηλώσεις του δίπλα στον ομαδικό τάφο στο χωριό Ντόγκο Χάουα.
Ο Ζανγκ προσέθεσε ότι ο αριθμός των θανάτων ήταν μεγαλύτερος, αλλά κάποιες οικογένειες πήραν τις σορούς των νεκρών συγγενών τους για κανονική ταφή, ενώ υπάρχουν πτώματα στο νεκροτομείο και μία ομάδα ερευνητών εξακολουθεί να ψάχνει για πτώματα.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, την Κυριακή, μέλη της φυλής Χαούζα -Φουλάνι κατέβηκαν σε 4 χωριά πυροβολώντας στον αέρα και όταν οι κάτοικοι του Ντόγκο βγήκαν από τα σπίτια τους, τους σκότωσαν είτε με σφαίρες είτε με μαχαίρια.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην πολιτεία, Αγιο Αντούμπα, είπε ότι συνελήφθησαν 93 άτομα ως εμπλεκόμενα στο μακελειό. «Δεκαεννέα Φουλάνι συνελήφθησαν μετά το γεγονός, και άλλοι 74 μετά από την ανταλλαγή πυρών, ενώ 4 σκοτώθηκαν από πυρά περιπόλων», είπε ο Αντούμπα.
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας, Γκούντλακ Τζόναθαν έθεσε το στρατό σε συναγερμό για να αποφευχθούν και νέες επιθέσεις.
Τον Ιανουάριο, περισσότεροι από 300 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στη Τζος σε συγκρούσεις αντιμαχόμενων συμμοριών νεαρών, που είχαν ως αποτέλεσμα να καούν τεμένη, εκκλησίες αλλά και επιχειρήσεις ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τις εθνοτικές αντιπαραθέσεις από το 1999 που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στην χώρα, ανέρχεται σε 10.000.
Ο Τζόναθαν είναι χριστιανός από το Νότο της χώρας και αντικαθιστά προσωρινά στην εξουσία της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής, τον μουσουλμάνο Ουμαρού Γιαρ’ Αντούα, που αναρρώνει από καρδιακά προβλήματα και δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τον προηγούμενο Νοέμβριο.
Με βάση την προφορική συμφωνία στο εσωτερικό του κυβερνώντος Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, ο υποψήφιος για την προεδρία θα εναλλάσσεται μεταξύ του μουσουλμανικού βορρά και του χριστιανικού νότου κάθε δύο θητείες, γεγονός που σημαίνει ότι ο Τζόναθαν δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος το 2011, που τελειώνει η πρώτη θητεία του Αντούα.

ΝΙΓΗΡΙΑ ΝΕΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΕΝΔΟΦΥΛΕΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ, ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ
Σφαγή με πρόσχημα τη θρησκεία

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
Στην «Πράσινη Ζώνη» των υψιπέδων της κεντρικής Νιγηρίας για άλλη μια φορά οι διαφορές στο θρήσκευμα ρίχνουν λάδι στη φωτιά των διαχρονικών ενδοφυλετικών αντιπαραθέσεων και εκατέρωθεν διεκδικήσεων ζωτικού χώρου, ο λόγος περνάει στα καλάσνικοφ και τις μασέτες και το αίμα εκατοντάδων ανθρώπων χύνεται από σφαίρα ή λεπίδα.
Το λευκό σεντόνι σκεπάζει τα κομματιασμένα από πρωτοφανή αγριότητα κορμιά των χριστιανών Νιγηριανών. Το θρησκευτικό μίσος μαζί με το φυλετικό γίνονται τα «όπλα» στη διεκδίκηση εκτάσεων γης, μεταξύ των νομάδων μουσουλμάνων εποίκων του Βορρά και των ντόπιων χριστιανών γεωργών του Νότου (φωτ. Reuters)
Ο,τι συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλη Τζος και στα περίχωρά της, στο ημιαυτόνομο νιγηριανό κρατίδιο Πλατό, έφερε τα χαρακτηριστικά μιας τυπικά άγριας και κυνικής αφρικανικής σφαγής: Αμέτρητοι ένοπλοι νομάδες Χάουσα Φουλάνι, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, έποικοι από το Βορρά, κατέβηκαν από τα υψώματα, όπου βόσκουν τα κοπάδια τους, και άρχισαν να σφάζουν αδιακρίτως άνδρες και γυναικόπαιδα των -κυρίως γεωργικών- χριστιανικών πληθυσμών των ντόπιων οικισμών των Μπερόμ, Ανακούτα και Αφισάρε, όπως ανέφεραν επιζώντες αυτόπτες μάρτυρες.
Για εκδίκηση
Πάνω από 500 νεκροί εκτιμάται ότι υπήρξε ο απολογισμός της φρίκης. Αδύνατο να υπάρξει ακριβής καταμέτρηση: Αιμόφυρτα κατακομματιασμένα κορμιά πετάχτηκαν σε πηγάδια ή θάφτηκαν βιαστικά σε βεβιασμένες προσπάθειες να κρυφτεί το έγκλημα. Τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα στην περιοχή ότι οι Φουλάνι είχαν κηρύξει τζιχάντ, θέλοντας να πάρουν αιματηρή εκδίκηση για τους δικούς τους που είχαν σφαχτεί τον περασμένο Ιανουάριο -τουλάχιστον 300- όταν νεαροί ένοπλοι των δύο φυλών είχαν ξανά αλληλοσπαραχτεί στην πόλη Τζος. Πολλές οικογένειες μάλιστα είχαν πρόσφατα εγκαταλείψει τα χωριά τους.
Τον Ιανουάριο, η νιγηριανή κυβέρνηση είχε ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να διερευνήσει σχετικά με εκείνες τις μαζικές δολοφονίες. Το τελευταίο κύμα βίας για την ώρα το αντιμετωπίζει με επιφυλακή του στρατού και απαγορεύσεις κυκλοφορίας στο Πλατό. Η τρέχουσα κατάσταση στη Νιγηρία, την πρώτη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής, γίνεται πολυπλοκότερη, με εξελισσόμενη τη διελκυστίνδα ισχύος μεταξύ των υποστηρικτών του (βαριά άρρωστου) προέδρου Ουμάρου Γιαρ'Αντούα και του ασκούντος καθήκοντα προεδρίας Γκούντλακ Τζόναθαν. Εν όψει δε των προεδρικών εκλογών του 2011, θεωρείται όλο και δυσκολότερο για την κεντρική κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα κατά της βίας των φυλών, εάν και επισήμως κάθε αντιπαρατιθέμενη πλευρά έχει «υιοθετηθεί» και από διαφορετική πολιτική παράταξη.
(Πηγές: Reuters, Γαλλικό, BBC)
 
Συνεχίζονται οι σφαγές στη Νιγηρία
 
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται ο νιγηριανός στρατός μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι νεκροί φτάνουν τους 500 σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνήτη του κρατιδίου Πλατό στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η εφημερίδα Vanguard της Νιγηρίας φιλοξενεί δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων από το χωριό Ντόγκο Ναχάουα σύμφωνα με τους οποίους μέλη της φυλής Χάουσα Φουλάνι κατέβηκαν από τα βουνά κι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα. Όταν οι κάτοικοι του χωριού βγήκαν από τα σπίτια τους, άρχισαν να τους πυροβολούν.
Οι βίαιες συγκρούσεις με θρησκευτικό πρόσχημα είναι συνηθισμένες στο κρατίδιο Πλατό, όπου χριστιανοί κάτοικοι μάχονται εναντίον μουσουλμάνων μεταναστών. Για πράξη τζιχάντ (ιερού πολέμου) έκανε λόγο τοπική χριστιανική οργάνωση αναφερόμενη στο τελευταίο κύμα βίας.
Τον Ιανουάριο περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν συγκρούστηκαν στην Τζος αντίπαλες συμμορίες νεαρών.
Η χώρα έχει κηρυχθεί από την Κυριακή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Αιματηρές συγκρούσεις στη Νιγηρία.
Associated Press: Πεμ. 30 Ιουλ 2009, 22:47


Οι Νιγηριανές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν εχθές έφοδο στο τέμενος μιας Ισλαμικής σέκτας ή οποία και θεωρείται υπεύθυνη για το πολυήμερο σκηνικό βίας στην βόρεια Νιγηρία. Το αποτέλεσμα της αστυνομικής εφόδου ήταν ο θάνατος περισσοτέρων από 100 ατόμων. Τα πτώματα των νεκρών ήταν παντού διασκορπισμένα σήμερα στη πόλη Maiduguri , ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας συνέχιζαν τους ελέγχους από πόρτα σε πόρτα σε μια προσπάθειά να συλλάβουν και τα υπόλοιπα μέλη της συγκεκριμένης σέκτας η οποία πρεσβεύει την ανάγκη της επιβολής αυστηρού Ισλαμικού νόμου στη χώρα, που όμως είναι πολυθρησκευτική.
Ο ηγέτης της σέκτας Mohammed Yusuf, κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη μαζί με 300 περίπου οπαδούς του. Ο υπαρχηγός του όμως μάλλον συγκαταλέγεται ανάμεσα στους νεκρούς. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως η «μάχη» μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των Ισλαμιστών ήταν άνιση καθώς οι δεύτεροι είχαν στη διάθεσή τους μόνο κυνηγετικές καραμπίνες, τόξα και σπαθιά ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ολόκληρο το εύρος της υπεροπλίας τους. «Η αποστολή εξετελέσθη» ήταν το τελικό ανακοινωθέν του επικεφαλής της επιχείρησης αξιωματικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: