Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Αναπαραστάσεις εθνικιστικών λόγων

Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα, ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής από την άνοιξη του 2009,  τις αναπαραστάσεις, κειμενικές - φωτογραφικές - φιλμικές,  που δημιουργούνται μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, άλλοτε σε επίσημο και άλλοτε σε ανεπίσημο επίπεδο, στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης. Κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία αυτών των αναπαραστάσεων παίζουν τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί. Δύο χώροι με σημαντικές επιρροές  στο ευρύ κοινό, αρχικά με τη διαμόρφωση αναπαραστάσεων που οδηγούν σε διαμόρφωση στάσεων και έπειτα με τις συνεχείς ροές μεταξύ τους καθώς κινούνται σε συγκοινωνούντα εξουσιαστικό χώρο. Ο λόγος για να γίνει πιο πειστικός επιστρατεύει εθνικιστικές αποχρώσεις ώστε να κινητοποιήσουν και να συσπειρώσουν το κοινό μέσα από ανακλήσεις στερεοτυπικών εικόνων του παρελθόντος.
Όλη η αντιπαράθεση εκδηλώνεται παράλληλα με τα παγκοσμιοποιημένα καπιταλιστικά τοπία (ειδικά στην οικονομία)  που προσπαθούν να επιβάλλουν τις δικές τους νόρμες. Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων  δημιουργεί μια φάση ανακολουθίας μεταξύ των κεντρικών και περιφερειακών οικονομιών όπου η επιβολή  οικονομικών μέτρων οδηγεί στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών μέσω της συρρίκνωσής του και των μειούμενων λειτουργικών δαπανών, την πρόσκαιρη αύξηση κερδών του κεφαλαίου  που επωφελούνται αυξήσεων και σε ελαστικότερες μορφές εργασίας αλλά αποδυναμώνει την αγοραστική αξία, αυξάνει τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, μειώνει ζήτηση και κατά συνέπεια την παραγωγή ειδικά σε προϊόντα που κυρίως στηρίζουν την παραγωγή των κεντρικών οικονομιών. Φαίνεται όμως ότι ο καπιταλιστικός κόσμος οδηγείται σε αδιέξοδο καθώς δεν μπορεί να δώσει λύσεις και δεν μπορεί να ανακαλύψει "παρθένες" περιοχές ώστε να προχωρήσει στην ανατροφοδότησή του.
Αν προχωρήσουμε σε μια  κειμενική ανάλυση των αναπαραστάσεων θα δούμει εξαρχής διπολικές αναφορές που εστιάζουν σε στερεοτυπικές αναγωγές του ελληνικού και του γερμανικού κοινού αντίστοιχα.
Έτσι ο χαρακτηρισμός PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία), που η νοηματοδότηση της λέξης καταδηλώνει το βρώμικο, μιαρό γουρούνι ταυτίζεται με τον ευρωπαϊκό νότο που θεωρείται φτωχός, παραβατικός, απείθαρχος, οπισθοδρομικός, υπανάπτυκτος, απολίτιστος  σε αντίστιξη με τον ευρωπαϊκό βορρά που αποτελεί το πειθαρχημένο, προοδευτικό, ανεπτυγμένο, πολιτισμένο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Η στοχευμένη ανάδειξη των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, αρχικά,  ως κεντρικού προβλήματος μιας θεωρητικά ευρωπαϊκής οικονομίας των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης που εξέρχεται μιας οδυνηρής κρίσης προκαλεί εξαρχής αρκετά ερωτηματικά που ήδη έχουν παρουσιαστεί και αναλυθεί πολλές φορές από τα ελληνικά ΜΜΕ. Αυτά συνοψίζονται στα:
Το μικρό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας
Το συνολικό έλλειμα (δημόσιου και ιδωτικού τομέα) που είναι μικρότερο πολλών χωρών της ευρωζώνης
Την ανυπαρξία ελέγχου και οργάνων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο
Τη στάση ειδικά της Γερμανίας σε θέματα πολιτικής στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης και χρόνου για την εφαρμογή προγραμμάτων
Το ελληνικό ζήτημα αποτελεί οδηγό για επόμενα παρόμοια ζητήματα άλλων χωρών
Την αποτυχία της ευρωζώνης και των συμφώνων για ολοκλήρωση και την πολυσημία πολιτικών
Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης προβολή δόθηκε στις διμερείς σχέσεις, πολιτικές και οικονομικές, πως αυτές διαμορφώνονται με τις συνεχείς διαφοροποιήσεις, ξεφεύγοντας κι από το  στενό πλαίσιο τςη ευρωζώνης και αναγόμενες στο παγκοσμιοποιημένο τοπίο. Έτσι τα ελληνικά ομόλογα βρέθηκαν να αποτελούν σημέιο συζήτησης εκτός των Γάλλων και Γερμανών και των ευρωπαϊκών τραπεζών, με Κινέζους, Ρώσους, Άραβες και φυσικά Αμερικάνους μέσω παγκόσμιων δομών όπως το ΔΝΤ, αξιολογητικοί μηχανισμοί (Moody's) ή ιδιωτικά τραπεζικά ιδρύματα (Goldman Saks).
Απ' όλο το μιντιακό βομβαρδισμό για την οικονομία,  με τους τόσους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα,  που στόχευε και στην προετοιμασία των Ελλήνων για τη λήψη των επώδυνων αλλά απαραίτητων και δίκαιων μέτρων (αντίφαση), το σημείο που θεωρήθηκε εθνική πρόκληση αποτέλεσε η φωτογραφία εξωφύλλου και το άρθρο του γερμανικού περιοδικού FOCUS με την παραποιημένη Αφροδίτη της Μήλου. Η εθνικιστική έξαρση που σημειώθηκε και στις δύο χώρες σε όλα τα επίπεδα (πολιτικοί, ΜΜΕ, blogs, οργανώσεις αποδήμων, οργανώσεις καταναλωτών κα) δίνουν  τη διάσταση που δόθηκε και ποιές πρακτικές προτάθηκαν στα πλαίσια μια "εκδικητικότητας" πολιτισμικής, πολιτικής, οικονομικής κλπ.
Από ανθρωπολογικής άποψης τα προτεινόμενα επιχειρήματα, για το τι είναι οι Έλληνες, μπορούν να ενταχθούν σε ένα νεοεξελικτικό πλαίσιο όπου δεν λείπουν εξωτικές αναφορές. Είναι προφανές ότι το κείμενο βασίζεται σε πραγματικές εικόνες της Ελλάδας αλλά εδώ σημασία έχει ο τρόπος που θέλει να εμφανίσει τη ταξινομική διαφορά σε βάρος του ελληνικού πολιτισμικού πλαισίου. Κάτι που ο καθένας εύκολα θα μπορούσε να προσάψει σε οποιοδήποτε πολιτισμικό πλαίσιο και να εξέταζε.

Η "γερμανική" πρόκληση
Το άρθρο στο γερμανικό FOCUS θεωρήθηκε πρόκληση, όπως παρουσιάστηκε από περιφερειακό ΜΜΕ:

Tο "διαβόητο" άρθρο του Γερμανικού περιοδικού FOCUS on Line σε μετάφραση της δημοσιογράφου Παναγιώτας Γιαννοπούλου, της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου.
Αυτός είναι ο τίτλος του κειμένου:

“Πολιτισμικό σοκ της Ελλάδας”
Αρθρογράφος Κ. Boetig από το Focus on line.
Η μετάφραση από τα γερμανικά του άρθρου, έχει ως εξής:

“Η Ε.Ε. ζητάει από την Ελλάδα όχι μόνο μια σκληρή οικονομική πολιτική αλλά απαιτεί και αλλαγή της νοοτροπίας. Οι ρίζες όμως της διαφορετικότητας είναι βαθιές και δεν θα αλλάξει τίποτα πέραν μιας αισθητικής εξωτερικής επέμβασης. Μπορούμε να καταλάβουμε τους Έλληνες;
Οι Έλληνες δεν γνωρίζουν προβλήματα προσαρμoγής. Έχουν κατακλείσει τον κόσμο ψήνοντας και τηγανίζοντας γύρω τους, και παίζοντας σε ρόλο κομπάρσου σε κάποια μικρά εργάκια. Σε αυτόν τον συμπαθητικό μικρό λαό που φαίνεται να χορεύει συνεχώς τον Ζορμπά και να γλεντάει, δεν εκπλήσσεται ο γνωστής των πραγμάτων καθόλου με όσα γίνονται.
Πώς και να εκπλήσσεται εξάλλου με έναν λαό που ανακατεύει ρετσίνι με κρασί, τυλίγει ρύζι με χορταρικά σε αμπελόφυλλα, παίρνει το ευρωπαϊκό κύπελλο σχεδόν χωρίς κανένα γκολ, αλλά γνώριζε πριν 2.500 χρόνια ότι η ύλη αποτελείται από άτομα και η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο;
Οι Έλληνες ένιωθαν πάντα σαν τους γονείς του πολιτισμού και δεν δίσταζαν όμως να περνούν με τα λεφτά των παιδιών τους. Σήμερα αυτό το κράτος μπαίνει στο γηροκομείο και δέχεται κηδεμόνα να το επιβλέπει.
Αλλά φυσικά αυτό δεν απασχολεί καθόλου τον Έλληνα πολίτη. Αυτός πότε δεν περίμενε κάτι από τον υπουργό του, πέρα από την ανταλλαγή της ψήφου του με την άδεια να κτίσει το αυθαίρετο του.
Δεν βαριέσαι σου λέει το ελληνικό κράτος θα επιβιώσει και χωρίς δική του κυβέρνηση. Εξάλλου γιατί να αλλάξει κάποιος όταν είναι τόσο τέλειος όσο ο Έλληνας.;

Γλώσσα και γραφή
Οι Έλληνες είναι μοναδικοί! Μόνο αυτοί γράφουν ελληνικά. Το να ξεφορτωθούν επιτέλους την 2500 χρονών παλαιά γραφή ούτε που το σκέφτηκαν πότε. Εξάλλου το ελληνικό αλφάβητο ήταν υπεύθυνο για τη δημιουργία της λατινικής και κυριλλικής γραφής. Στο πέρασμα των χρόνων δεν άλλαξε ιδιαίτερα πάρα μόνο στην έννοια των λέξεων. Φυσικά στα σχολεία είναι κύριο μάθημα και διδάσκεται από την πρώτη Γυμνασίου. Είναι σαν να μαθαίναμε εμείς τα αρχαία γερμανικά η τα γοτθικά.
Έχουν φροντίσει όμως να διευκολύνουν τους ξένους τουρίστες τους με πινακίδες που αναγράφουν τις τοποθεσίες με λατινικά γράμματα, αν και σε μια απόσταση μερικών μέτρων θα δεις την ίδια ονομασία με τρεις διαφορετικούς τρόπους γραμμένη. Agia, Aghia, Αyia.
Οι κανόνες υπάρχουν για να τους παραβιάζουν. Στα μικρά όσο και στα μεγάλα.
Εγωισμός και αίσθηση του “εμείς”. Ο ένας εναντίον του αλλού, αλλά όλοι μαζί εναντίον του εχθρού.
Ο καθένας προσπαθεί στους δρόμους είτε με αυτοκίνητο είναι είτε με μηχανάκι, να κόψει την προτεραιότητα του αλλού.
“Ο ένας εναντίον του άλλου και όλοι μαζί ενάντια στον πεζό φυσικά”, είναι ο σκοπός.
Για να δοθεί μια λύση μπαίνει στη μέση ο τροχονόμος να ρυθμίσει την κίνηση. Και ξάφνου όλοι οι οδηγοί μαζί συμφωνούν και συνεργάζονται σε έναν εκκωφαντικό θόρυβο κορναρίσματος που τελικά οδηγεί τον τροχονόμο στη φυγή.
Με ελεύθερο το πεδίο λοιπόν πάλι οι οδηγοί επιδίδονται στο εγωιστικό τους έργο.
Μεταξύ τους βασικά οι Έλληνες μισούνται.
Δεν είναι τυχαίο που στον ελληνικό εμφύλιο του 1944-1949 σκοτώθηκαν περισσότεροι Έλληνες απ’ ότι στον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.
Τον εισβολέα όμως τον αντιμετωπίζουν όλοι μαζί. Είτε Αριστεροί είναι είτε Δεξιοί.
Η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση που μπορείς να αποσπάσεις από Έλληνα είναι το “είσαι δικός μας”.

Με την πλάτη γυρισμένη.  Υπάρχουν άνθρωποι και Έλληνες.
Μέχρι και πριν 30 χρόνια οι Έλληνες μετρούσαν έξι ηπείρους. Τις γνωστές πέντε που ξέρουμε όλοι και την …Ελλάδα. Για μερικούς μάλιστα υπήρχαν και τεσσάρων ειδών ζωντανά πλάσματα. Τα φυτά, τα ζώα, οι άνθρωποι και οι Έλληνες.
Την ΕΟΚ την περνούσαν κάποιοι για συνεργασία του διαόλου με τον Πάπα που σκοπό είχαν να καταδυναστεύσουν και να μυήσουν τους χριστιανούς ορθόδοξους σε ρωμαϊκές αιρέσεις.
Έτσι μάλιστα δεν υποδουλώθηκαν ούτε στους Τούρκους. Η “Ισταμπουλ” ονομάζεται ακόμη επισήμως Κωνσταντινούπολη και η κιτρινόμαυρη σημαία της βυζαντινής αυτοκρατορίας κυματίζει ακόμη σε εκκλησίες και μοναστήρια.
Ακριβώς και πάντα δίπλα της έχει τη γαλανόλευκη ελληνική, του μόλις κατά το 1829 απελευθερωμένου ελληνικού κράτους.
Ωστόσο οι Έλληνες ως χριστιανοί δίνουν ονόματα αρχαιοελληνικά στα παιδιά τους χωρίς ενδοιασμούς. Έτσι έρχεται σε αντίθεση η μεγαλοπρέπεια της ελληνικής αρχαιότητας με τη σημερινή τους εικόνα.

Η παρέα μετράει. Όμως είναι παρέα της μιας στιγμής
Οι περισσότεροι Έλληνες είναι πολύ της παρέας. Δεν τους αρέσει να τρώνε μόνοι τους ή δυο -δυο. Θέλουν μεγάλες παρέες και ο ένας φέρνει και τον άλλο μαζί του.
Οπότε βλέπεις συχνά μεγάλες παρέες στα τραπέζια τους. Η πίστα στο χορό μονοπωλείται και θεωρούν αγένεια να μπεις μαζί τους στο συρτάκι ή στο χασάπικο. Και το πουρμπουάρ στην ορχήστρα πάει για την ατομική του ευχαρίστηση σε δική του παραγγελία.
Τρώνε διαφορετικά, και τσακώνονται ψεύτικα για το λογαριασμό. Οι Έλληνες παραγγέλνουν όλοι μαζί στο τραπέζι και όχι ο καθένας το πιάτο του. Το κρασί ρέει άφθονο στα ποτήρια και πάντα πρέπει να φροντίζουν να υπάρχει ανεφοδιασμός. Δεν αδειάζει κάνεις το πιάτο του, γιατί αυτό θα σήμαινε πως το φαγητό έπεσε λίγο και ίσως δεν θα χόρτασαν όλοι. Όταν έρχεται ο λογαριασμός όλοι προθυμοποιούνται δήθεν να πληρώσουν ενώ ξέρουν πολύ καλά ποιανού η σειρά είναι. Όσο για το πουρμπουάρ, τους είναι πιο βολικό να αφήνουν τα ψιλά στο τραπέζι, αντί να στρογγυλοποιήσουν το ποσό λεκτικά στο σερβιτόρο.

Ο Θεός βοηθός: Καινούργιοι άγιοι για καινούρια προβλήματα
Το 97% των Ελλήνων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Οι εικόνες των αγίων τους κρέμονται όπου μπορεί κανείς να φανταστεί.
Έχουν ρόλο υπουργού και γενικού γραμματέα του Θεού και κρέμονται εκτός από τις εκκλησίες και στις ταβέρνες στα σπίτια, στα σούπερ μάρκετ δίπλα στο ταμείο.
Όποιος έχει προβλήματα απευθύνεται σε αυτούς και μάλιστα κατευθείαν στους ειδικούς. Στον Άγιο Νικόλαο (οι ναυτικοί) ή στην Άγια Παρασκευή (όσοι έχουν προβλήματα οράσεως). Όταν βέβαια εμφανιστεί καμιά καινούρια ασθένεια, τότε βαφτίζουμε κάποιον καινούριο Άγιο όπως το 1959 τον Άγιο Ραφαήλ για τους καρκινοπαθείς. Μόνο που για τους πολιτικούς τους δεν βρέθηκε ακόμη κανένας.

Χωρίς χρόνο και χώρο
Οι Έλληνες ζουν μέσα σε ανοιχτό όριο του αιωνίου χρόνου. Ο χρόνος δεν έχει αρχή και δεν έχει τέλος... Το “τώρα” σπάνια το συναντάς και η λέξη “αύριο” είναι πολύ συχνή. Όμως τα λεωφορεία και τα τρένα πρέπει να κρατήσουν ένα ωράριο και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.
Όσο για τους δρόμους που έχουν ονομασίες, αυτές τις γνωρίζει μόνο ο ταχυδρόμος γιατί σχεδόν πότε δεν βλέπεις τις πινακίδες στη θέση τους.

Μια προφορική κοινωνία
Ο Έλληνας πολύ εύκολα θα ρωτήσει να μάθει το δρόμο παρά θα χρησιμοποιήσει το χάρτη. Δεν ξέρει ούτε να τον διαβάζει και έτσι γέλασε πολύς κόσμος όταν ένας νταλικέρης ερχόμενος από τη Βενετία έκανε τον κύκλο της Ελβετίας για να φτάσει στη Νυρεμβέργη. Είχε σημειώσει στο χάρτη που αγόρασε για πρώτη φορά στη ζωή του τη διαδρομή που του φάνταζε πιο ωραία. Συνάδελφοι του εξήγησαν ότι θα ερχόταν πολύ πιο σύντομα μέσα από τη σήραγγα του Brenner. Πέταξε το χάρτη του και από δω και στο εξής λέει θα ρωτάει.
Με τα τυπωμένα γράμματα φαίνεται δεν τα πηγαίνουν γενικώς καλά οι Έλληνες. Έτσι και τα ωράρια των μουσείων στις ηλεκτρονικές σελίδες του υπουργείου Πολιτισμού ποτέ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πνεύμα δημιουργικό: I have inspiration
Πολλοί Έλληνες είναι πνεύματα δημιουργικά και αυτό όχι μόνο στο να παραποιούν στατιστικά στοιχεία. Έτσι και ο Κρητικός Γιώργος Πετράκης που έχει το δικό του μουσείο που μας ξεναγεί από την εποχή των πρώτων ανθρώπων έως την εφεύρεση του τροχού έως και την προσγείωση στη σελήνη. Το ίδιο και ο Κώστας Κοτσανάς από το Κατάκολο που λειτουργεί έκθεση με τίτλο την τεχνολογία από το πρώτο ρομπότ έως και το ξυπνητήρι. Όσο για τη ζωγράφο στα νότια της Κρήτης, που διατηρεί και πλυντήριο ρούχων, αυτή έχει την έκθεσή της ανάμεσα στα πλυντήρια και συχνά μια ταμπελίτσα στην πόρτα που γράφει: ”I have inspiration. Come back tomorrow”

Οι Έλληνες στις διακοπές τους
Οι Έλληνες προτιμούν να κάνουν διακοπές με παρέες και στην πατρίδα τους. Το καλοκαίρι στη θάλασσα και το χειμώνα στα βουνά. Όπως επίσης και στα αρκετά χιονοδρομικά κέντρα που υπάρχουν. Τα καταλύματα τους κάθε άλλο πάρα ταπεινά χαρακτηρίζονται και έχουν συνήθως το τζάκι τους και το τζακούζι τους. Οι παραγγελίες στο φαγητό γίνονται προφορικά και τα γκαρσόνια γνωρίζουν πολύ καλά πως εδώ έχουν να κάνουν με ντόπιους και όχι με τουρίστες. Βλέπετε οι Ελληνίδες μαμάδες μπορούν να κρίνουν το καλό φαγητό. Πολλά από αυτά τα καταλύματα φτιάχτηκαν με χορηγήσεις της Ε.Ε. και έχουν πάρει τέτοια μορφή ώστε αργότερα να μπορούν να τροποποιηθούν σε κατοικίες για τα παιδιά τους”.


Η ελληνική εικονοποιητική απάντηση

http://www.youtube.com/watch?v=_8cdGETJ1Qk 

              
   








        









Σχόλια στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για την στάση στην Ελλάδα


Τριτο-ευρωπαϊκή χώρα

Το «Focus», το γνωστό μας πλέον γερμανικό περιοδικό, κατέφυγε ασφαλώς στον κιτρινισμό.
Το δημοσίευμά του για την κρίση στην Ελλάδα με το περιβόητο εξώφυλλο -την Αφροδίτη της Μήλου σε άσεμνη χειρονομία και τον τίτλο «Απατεώνες στην οικογένεια του ευρώ»- είναι πολύ κακόγουστα.
Οι ελληνικές αντιδράσεις όμως; Αντιγερμανικός παροξυσμός, δημαγωγία και λαϊκισμός του αισχίστου είδους. Επίδειξη έλλειψης μέτρου και επαφής με την πραγματικότητα. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Από ποιο βάθος χρόνου αναδύονται; Από ποια πολιτισμική έρημο έρχονται;

Αντιγερμανικός παροξυσμός, όχι απλώς από τους συνήθεις επαγγελματίες του πατριωτισμού, αλλά από κορυφαίους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος, όπως: ο πρόεδρος της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτές, ο δήμαρχος της Αθήνας, αλλά επίσης από τα μέσα ενημέρωσης (ιδίως τα λεγόμενα σοβαρά κανάλια, που με τα λεγόμενα δελτία ειδήσεων στις 8.00 κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Γερμανίας).

«Betruger in der Euro-Familie», «Απατεώνες στην οικογένεια του ευρώ». Απάτη υπήρξε. Εξαπατήσαμε τους κοινοτικούς εταίρους. Ομως σε τούτη τη χώρα, ασφαλώς, δεν είμαστε όλοι απατεώνες. Οι γενικεύσεις τέτοιου τύπου ισοπεδώνουν. Αλλά να με συγχωρείτε, ποιος μιλάει; Εμείς που πρωί βράδυ χρησιμοποιούμε τις πιο χονδροειδείς γενικεύσεις χωρίς να αναρωτιόμαστε εάν προσβάλλουμε τους άλλους; Θυμίζω το πανελλήνιο και μακράν πρώτο σε δημοτικότητα σύνθημα: «Αμερικάνοι φονιάδες των λαών».

«Οι Γερμανοί μάς χρωστούν το Δίστομο, μας χρωστούν τα Καλάβρυτα, μας χρωστούν τις πολεμικές αποζημιώσεις». Αυτό είναι το χειρότερο, το πιο βαρύ από όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού. Το εκστόμισε ο αντιπρόεδρος κ. Πάγκαλος, παρομοίως έπραξε και ο δήμαρχος κ. Κακλαμάνης. Το επανέλαβαν τόσοι και τόσοι από το πολιτικό προσωπικό (της σημερινής και της χθεσινής κυβέρνησης). Μια λέξη μόνον: ύβρις.
Ο σεβασμός στα θύματα του ναζιστικού εγκλήματος στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα προϋποθέτει ότι εμείς οι ίδιοι δεν τα εκμεταλλευόμαστε για λόγους καιροσκοπικούς - για να συγκαλύψουμε τις απάτες, τα «κόλπα»,την αναξιοπιστία, δηλαδή τις ευθύνες μας. Μία λέξη μόνον: κατάντια.

Βαυβώ
Γελοιογραφία και κείμενο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ

Στη θεατρική διασκευή του «καλού στρατιώτη Σβέικ» ο παπα-Καντζ, αφεντικό του Σβέικ, φαρισαίος και μέθυσος, όταν οι πιστοί επικρίνουν την ανάρμοστη διαγωγή του (βρισκόμαστε στην Αυστροουγγαρία του 1914) αντιδρά κραυγάζοντας: «Η πυρά του Τζορντάνο Μπρούνο καπνίζει ακόμα. Αναθεωρήστε τη Δίκη του Γαλιλαίου».
Ομοίως, στη θεατρική διασκευή του πολιτικού μας βίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος αντιδρώντας στο γυμνασιακό αστείο του περιοδικού «Focus» παρουσίασε την αυτή συμπεριφορά και αγνόησε την οικονομική μας καταβαράθρωση, ενθυμούμενος τις αποζημιώσεις που μας οφείλουν οι Γερμανοί για τις θηριωδίες της Κατοχής. Προς τούτο, με φιλοπατρία και αυταπάρνηση, λησμόνησε τη συγγνώμη που ζήτησε κάποτε, μόνον αυτός, από τους Γερμανούς -αφού προηγουμένως χαρακτήρισε τη χώρα τους γίγαντα με μυαλό νάνου- με αποτέλεσμα, προς όφελος του κοινού καλού, να παραμείνει αδιόρθωτος.
Και είναι απολύτως δικαιολογημένη η σημασία που έδωσε στο εξώφυλλο του γνωστού για τη δημοσιογραφική του εγκυρότητα εντύπου, αφού συστηματικά φιλοξενεί πολιτικά, κοινωνικά και επιστημονικά άρθρα με τίτλους όπως: «Γιατί οι πίτσες είναι στρογγυλές;», «Πότε πρωτοεμφανίστηκε το χαρτί υγείας;», «Γιατί ο αριθμός 666 είναι σατανικός;», «Γιατί η μπάλα του μπέιζμπολ διαγράφει καμπύλη;», «Είναι πιθανόν το ταξίδι στη Σελήνη να βλάψει την υγεία μας;», «Ποιος είναι ο άνθρωπος που λυγίζει σίδερα με τη σκέψη;», «Γιατί η Παρασκευή και 13 είναι μέρα γρουσούζικη;».
Οταν το όνομα ενός εντύπου λοιπόν, υποστηρίζεται από αυτού του διαμετρήματος δημοσιογραφικό οπλοστάσιο, καθένας αντιλαμβάνεται ότι για την αντιμετώπιση της ανίερης ανθελληνικής προπαγάνδας -που υποδαυλίζουν οι κυρίες Ρεπούση και Δραγώνα- πρέπει να επιστρατευθεί αναλόγου κύρους πολιτικός παράγοντας, δηλαδή ένας Πάγκαλος.
Εντούτοις, πλήθος πατριωτών, όπως ο κ. Μ. Θεοδωράκης, ο διαπρεπής καθηγητής κ. Μ. Παπανικολάου, κορυφαίοι δημοσιογράφοι και ο κ. Γ. Καρατζαφέρη,ς φοβούμενοι προφανώς ότι ο κ. αντιπρόεδρος παρά τη γενναιότητά του θα αποδειχθεί κατώτερος της πίτσας, της μπάλας του μπέιζμπολ και του χαρτιού υγείας, συντάχθηκαν παρά τω πλευρώ του, για να δοθεί η οριστική εθνική απάντηση στον 666 και στον άνθρωπο που λυγίζει σίδερα.
Και ενώ το έγκυρο έντυπο αντί της συνθετικής και παρμακίζουσας Αφροδίτης (το προτεταμένο μεσαίο δάκτυλο στη γλώσσα των Ελληνοσύρων μάγων ονομάζεται παρμάκι) για να τονίσει την ελληνική χοντράδα θα μπορούσε να δημοσιεύσει στο πρωτοσέλιδό του Σάτυρους, Σιληνούς, Πρίαπους, γαϊδάρους, τράγους, Βάκχες, Μαινάδες φαλλοφορούσες και συνουσιαζόμενες, προτίμησε τη θεά της Μήλου επειδή 200 χρόνια προ των πιγκς εξοικειώθηκε με τα γουρούνια και τα γκόλντεν μπόις.
Πράγματι ο θαλασσοπόρος Ντ' Ουρβίλ, μισάνθρωπος και ελληνομαθής, αξιοποιώντας τη χρηματοπιστωτική κρίση της εποχής, απέκτησε την Αφροδίτη το καλοκαίρι του 1820 «με δαπάνη ολιγοτέρα των 1.000 φράγκων» και τη μετέφερε στο Λούβρο αφού προηγουμένως εθαύμασε κατάπληκτος το αρχαιοελληνικό αριστούργημα σε χώρο παρόμοιο με το μαιευτήριο του Ιησού, στο χοιροστάσιο δηλαδή του ανοικτού στις καινοτομίες και «ευρόντος αυτήν χωρικού».
Ελπίζουμε την επόμενη φορά, το κάζους μπέλι των μισελλήνων αντί της Αφροδίτης να είναι η Βαυβώ, η ορφική ακόλουθος της Δήμητρας, ολόγυμνη, με τα σκέλη σε απόλυτη διάσταση, το αιδοίο προπετές και πλήρως εκτεθειμένο, καβάλα στη ράχη εύρωστου και καλπάζοντος χοίρου -όπως προβάλλει στο φερώνυμο βιβλίο του Ζορζ Ντιβερζέ (εκδόσεις Ολκός) για να 'χουν στοιχειώδη δικαιολογία οι οργίλοι αρειμάνιοι εθνικόφρονες, αλλά και οι αισχυντηλές μιμόζες που θα εκλάβουν τη θεά της ευθυμίας -τη Βαυβώ δηλαδή- ως θεά της αναισχυντίας, της προσβολής και της ύβρεως. *



Ανοιχτή επιστολή προς Ελληνες συμπατριώτες
του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ «Ανοιχτή επιστολή προς τους Ελληνες συμπατριώτες μου» απηύθυνε χθες από τις Βρυξέλλες ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του γερμανικού κόμματος των Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Στην επιστολή αυτή αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μια ένταση στον χώρο των ΜΜΕ τόσο της Γερμανίας όσο και της Ελλάδας. Η ένταση αυτή, που ευτυχώς δεν υιοθετείται από όλα τα ΜΜΕ, δεν προσφέρει καμιά υπηρεσία». Στη συνέχεια παραθέτει όπως λέει τη δική του εμπειρία από σχόλια που έγιναν για το πρόσωπό του από ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, στα οποία, όπως υποστηρίζει, παραποιήθηκαν οι απόψεις του. Οσο για το επίμαχο δημοσίευμα του περιοδικού «Focus» σημειώνει: «Θεωρώ πολύ άσχημο αυτό που έκανε το "Focus" και για αυτό με επιστολή μου προς τον εκδότη του αιτήθηκα να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Ως Ελληνογερμανός μεριμνώ να μείνουν καλές οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Κατανοώ τις ανησυχίες και τον προβληματισμό των πολιτών και από τις δύο πλευρές. Αλλά δεν παίζουμε μποξ. Δεν πολεμάμε. Η τεταμένη κατάσταση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας δεν ωφελεί κανέναν. Στη Γερμανία ζουν περίπου 350.000 Ελληνες, οι οποίοι και είναι πολύ καλά ενταγμένοι στη γερμανική κοινωνία. Αυτούς τους ανθρώπους δεν πρέπει να τους ξεχνά κανείς. Συνδιοργανώνω με άλλους φορείς στη Βόνη στις 2 Μαΐου μια εκδήλωση, με σκοπό την ανάδειξη της επιτυχημένης ένταξης των Ελλήνων στη Γερμανία. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια (...) Θέλω να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Για αυτό και ζήτησα να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη η υπόθεση με την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, όπου την ευθύνη είχε ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Αλογοσκούφης (...) Δεν ξέρω αν μετά από αυτά αξίζω τον λιθοβολισμό του "προδότη" των Ελλήνων που θα βόλευε σε κάποιους να μου προσάψουν. Αλλά είναι βέβαιο πως στο μέτρο των δυνάμεών μου δεν θα το επιτρέψω».

Τα πρωτοσέλιδα ελληνικών ΜΜΕ

                  
                                                              













Η αντίδραση των αποδήμων
Επιστολή διαμαρτυρίας της ΟΕΚ Γερμανίας προς την σύνταξη του γερμανικού περιοδικού Focus / http://www.sae.gr/

26.02.2010
Επιστολή διαμαρτυρίας, σε έντονο ύφος, προς την σύνταξη του γερμανικού περιοδικού Focus απέστειλε σήμερα η Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας, με αφορμή δύο υβριστικά για τον Ελληνισμό άρθρα και συνέντευξη που ως γνωστόν το περιοδικό φιλοξενεί στο τελευταίο του τεύχος.
Την επιστολή υπογράφουν ο Πρόεδρος της ΟΕΚ Γερμανίας, Ταμίας του ΣΑΕ, κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου και ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚ, κ. Μανώλης Ανέστης.
Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας που ξέρουν τι θα πεί δουλειά, δεν συμφωνούν με συνταξιοδότηση ύστερα από 15 χρόνια εργασίας, απορρίπτουν το φακελάκι, επικρίνουν νεποτισμό, φοροδιαφυγή, υπερχρέωση της χώρας, δημιουργικές στατιστικές και χαιρετίζουν το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών έδωσαν πολιτική στήριξη στην Ελλάδα, αλλά και ότι η ΕΕ θα επιτηρήσει την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.
Στη συζήτηση όμως, υπογραμμίζει η ΟΕΚ, θα έπρεπε να μπουν και άλλα θέματα, όπως ο εκμαυλισμός του ελληνικού πολιτικού συστήματος από πολυεθνικές – χαιρετίσματα από τη Siemens -, η κατάσταση ασφάλειας της Ελλάδας που την κάνει να θεωρεί αναγκαία οικονομικά εξουθενωτικούς εξοπλισμούς αλλά και τα σχετικά συμφέροντα των πωλητριών χωρών και πολλά άλλα που οδήγησαν στη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Σε συζήτηση, συνεχίζει η επιστολή, θα πρέπει να τεθούν και απόψεις όπως εκείνη του προέδρου του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της γερμανικής οικονομίας Ifo που φιλοξενεί το περιοδικό με συνέντευξη στην ίδια έκδοσή του, ο οποίος αντί της αποπομπής της Ελλάδος από την Ευρωζώνη ή την υπαγωγή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται να προτιμά την απόσυρση της Γερμανίας από το Ευρώ με επαναφορά του γερμανικού Μάρκου και να μιλά για «χρησιμότητα» μιάς «κάποιας υποτιμήσεως του Ευρώ», ώστε η γερμανικές εξαγωγές «να πάρουν πάλι επάνω τους».
Αυτό θα ήταν το αντικειμενικό επίπεδο μιας ειλικρινούς συζητήσεως σε επίπεδο ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Αντ’ αυτού, επιρρίπτει η ΟΕΚ στη σύνταξη του Focus, το περιοδικό προτίμησε να διασύρει ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό, προσβάλλοντας κατά τρόπο ασεβή την παγκόσμια πολιτιστική του κληρονομιά και διαδίδοντας ασύστολα ψεύδη σχετικά με τις επιδόσεις της διανόησης και του πολιτισμού του.
Ελαφρά τη καρδία, συνεχίζει η ΟΕΚ επί λέξει προς τους συντάκτες, βγάζετε τον Αριστοτέλη σκάρτο, εξαίρετε την καταστροφή αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων από τους Βυζαντινούς, χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για την πτώση της Εσπερίας στους Οθωμανούς, καταγράφετε το χρονικό των σφαγών εις βάρος του Ελληνικού Έθνους ως τα σήμερα, επιστρατεύετε τον Φάλμεράγιερ – αλήθεια ήταν από τότε γνωστή η μέτρηση της περιμέτρου του κρανίου ως μεθόδου προσδιορισμού της φυλετικής ταυτότητας; – κι όλα αυτά μόνο και μόνο για να αποδείξετε ότι το πραγματικό Ελληνικό Έθνος έχει προ πολλού εξαφανισθεί και με την γνωστή μανία παραχαρακτών της ιστορίας να αυτοανακηρυχθείτε κήνσορες και τοποτηρητές του Ελληνικού Πολιτισμού. Τους δε αναγνώστες σας θέλετε να πείσετε ότι το σημερινό Ελληνικό Έθνος συνιστούν απατεώνες, οι οποίοι καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με τους ενδόξους προγόνους των. Αυτό όχι μόνο δίκαιο και αληθινό δεν είναι, είναι ρατσιστικό!
Εκείνο, βέβαια, που λείπει από την απαρίθμηση που κάνουν οι καθαρόαιμοι συντάκτες του περιοδικού, διαπιστώνει η ΟΕΚ σε καυστικό τόνο, είναι – για να αναφερθούν τρία μόνο σημεία – η ένδοξη συμμετοχή των σταυροφόρων στην κατάλυση του Βυζαντίου, η συμβολή της αυτοκρατορικής Γερμανίας στις εθνοκαθάρσεις που διεξήγαγαν οι Τούρκοι εις βάρος των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μικρασίας, τέλος οι κλοπές ελληνικών αρχαιοτήτων από τους ναζί καθώς και οι ηρωικές τους πράξεις κατά του Ελληνικού Λαού και της Οικονομίας του το κατοχικό δάνειο ύψους δισεκατομμυρίων – αν εξαιρέσει κανείς δύο δόσεις που κατέβαλαν ήδη τότε οι ναζί – παραμένει μέχρι σήμερα ανεξόφλητο.
Τόση χολή εναντίον ενός ολόκληρου λαού, τέτοια φτηνή όσο και επικίνδυνη δημαγωγία μόνο σε δημοσιογραφία φυλής υπερανθρώπων παραπέμπει, η οποία στοχεύει στην αύξηση του τιράζ του προϊόντος της. Μόνο που οι αντιδράσεις στην απρέπειά σας δεν θα αργήσουν να έλθουν. Κι αυτό είναι το λυπηρό. Eμείς, καταλήγει η επιστολή, μαζί με τους λογικούς στη χώρα αυτή, τους οποίους σείς με τα άρθρα σας κάνατε να ντρέπονται, θα μαζέψουμε τα συντρίμμια που αφήσατε πίσω σας, και θα αποτοξινώσουμε τις σχέσεις των δύο λαών από το δηλητήριο που σείς χύσατε…

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής της ΟΕΚ Γερμανίας προς της σύνταξη του γερμανικού περιοδικού Focus:

Bonn, 26.02.2010
An FocusChefredaktion
z. Hd. Herrn Helmut Markwort
München
Betr.: Ihre Beiträge im Heft 08/10 zu Griechenland
Sehr geehrte Damen und Herren!
Gerade wir, die Auslandsgriechen, die zu arbeiten verstehen, die alle bei Null angefangen haben, sind die letzten, die Berentung nach 15 Beitragsjahren, Fakelaki und Vetternwirtschaft gutheißen würden. Gemeinsam mit Ihnen und dem ganzen arbeitenden griechischen Volk verurteilen wir auf das Schärfste Steuerhinterziehung, Überschuldung, schöpferische Statistiken u.ä.m. Wir begrüßen die versprochene politische Unterstützung seitens der deutschen und anderer europäischer Regierungen, aber auch die Tatsache, dass die EU mit Argus-Augen die Umsetzung der Maßnahmen überwachen will, die die griechische Regierung beschlossen hat. In diese Diskussion gehörten allerdings auch Politikerkauf – Siemens lässt grüßen – Rüstungskäufe und vieles andere mehr, was zur heutigen Situation der griechischen Staatsfinanzen geführt hat. In diese Diskussion gehörten auch Ansichten, wie die, die Sie zu Wort kommen lassen von einer Rückkehr zur DM und von der „Nützlichkeit“ einer „gewissen Abwertung des Euro“, damit die deutsche Exportwirtschaft „wieder in Schwung kommt“.
Das wäre die sachliche Ebene für einen ehrlichen Diskurs in einer europäischen Öffentlichkeit, auf die Sie sich aber in Ihren Artikeln zu Griechenland gar nicht erst begeben. Stattdessen ziehen Sie es vor, über das ganze griechische Volk und sein kulturelles Welterbe zu freveln und es zu diffamieren, ja zu erniedrigen, indem Sie Lügengeschichten über das vermeintliche Fehlen von intellektuellen und kulturellen Leistungen der Griechen in der Neuzeit verbreiten.
Sie erklären Aristoteles kurzerhand zur Niete, heben die Zerstörung von antiken griechischen Skulpturen durch Byzanz hervor, vergießen heiße Krokodilstränen über den Untergang des Abendlandes durch die Osmanen, führen eine Chronik der Massakrierungen des griechischen Volkes bis zum heutigen Tage vor und rekrutieren Fallmerayer – als hätte es schon damals Schädelmessungen gegeben -, nur um zu belegen, dass das eigentliche griechische Volk ausgerottet ist und um sich in altbekannter Geschichtsklittermanie als Censor und Statthalter der griechischen Kultur zu erheben. Ihren Lesern wollen Sie weiß machen, dass die heutige griechische Nation nur noch aus Betrügern besteht und mit ihren ruhmreichen Vorfahren nichts gemein hat. Das ist nicht nur nicht fair, das ist rassistisch!
Vermisst wird allerdings bei dieser Aufzählung durch Ihre reinrassigen Autoren, um nur drei Punkte zu nennen, der rühmliche Beitrag der Kreuzfahrer zum Niedergang von Byzanz, die Beteiligung Kaiser-Deutschlands an den ethnischen Säuberungen gegen Armenier und Griechen in Kleinasien durch die Türken, schließlich die Kunstraubzüge der Nazis sowie ihre Heldentaten gegen das griechische Volk und seine Wirtschaft – der milliardenschwere Kriegskredit bleibt heute noch – bis auf zwei Rückzahlungsraten – ungetilgt.
Nein, soviel Galle gegen ein ganzes Volk, solch billiger wie gefährlicher Populismus erinnert nur an Herrenmenschen – Journalismus. Das Schielen auf die Auflagenstärke ist kein Rechtfertigungsgrund. Der grobe Keil allerdings auf den groben Klotz, den sie gesetzt haben, wird leider kommen. Das ist das eigentlich Traurige. Und wir werden zusammen mit den vielen Vernünftigen in diesem Lande, die Sie mit diesen Artikeln beschämt haben, die sprichwörtlichen Scherben aufzulesen haben, um das Verhältnis zwischen unseren beiden Völkern wieder zu entgiften…
Wir bitten höfflich um Veröffentlichung des vollständigen Textes.
Mit freundlichen Grüssen
Kostas Dimitriou, Vorsitzender
Manolis Anestis, Schriftführer

Έως το μπουκοτάζ 



















Η "γερμανική" πρόταση για τις εγγυήσεις



Gestern beschloss die Regierung in Athen: Die Mehrwertsteuer rauf (von 19 auf 21%), Alkohol, Luxusgüter und Tabak teurer, die Bezüge von Staatsdienern, Rentnern, Studenten gekürzt.
4,8 Mrd. Euro soll das Sparprogramm bringen – aber bei Staatsschulden von mehr als 300 Mrd. Euro ist das nicht mal ein Tropfen auf den heißen Stein ...
Was kann die Griechen dann noch retten?
Auch wenn es vielleicht verrückt klingt: Wenn wir den Griechen doch noch mit Milliarden Euro aushelfen müssen, sollten sie dafür auch etwas hergeben – z. B. ein paar ihrer wunderschönen Inseln. Motto: Ihr kriegt Kohle. Wir kriegen Korfu.
Tatsächlich ist es der größte Schatz der Griechen: 3054 Inseln, nur 87 davon bewohnt.
Und einen Markt gibt es! Derzeit bietet z. B. das Hamburger Maklerbüro Vladi Private Islands eine unbewohnte griechische Insel an – Verhandlungsbasis: 45 Mio. Euro.
Ob die Kanzlerin morgen mit ihrem Amtskollegen Papandreou bei dessen Berlin-Besuch die Insel-Frage anschneidet ...?
Der Koalitionspartner rät dazu. FDP-Finanzexperte Frank Schäffler zu BILD: „Die Kanzlerin darf keinen Rechtsbruch begehen, darf Griechenland keine Hilfen versprechen. Der griechische Staat muss sich radikal von Beteiligungen an Firmen trennen und auch Grundbesitz, z. B. unbewohnte Inseln, verkaufen.“
CDU-Mittelstandschef Josef Schlarmann: „Ein Bankrotteur muss alles, was er hat, zu Geld machen – um seine Gläubiger zu bedienen. Griechenland besitzt Gebäude, Firmen und unbewohnte Inseln, die für die Schuldentilgung eingesetzt werden können.“
Marco Wanderwitz, Chef der Jungen Gruppe in der Union, zu BILD: „Das Vertrauen in Griechenland ist schwer geschädigt. Wenn die EU und damit auch Deutschland den Griechen Geld geben soll, muss es dafür gerade im Sinne der jungen Generation auch Sicherheiten geben, die im Notfall verkauft werden können. Dabei kommen zum Beispiel auch einige griechische Inseln infrage.“
Übrigens: Schon einmal wurde der Kauf einer Trauminsel in Deutschland heiß diskutiert. Das war 1993 – und die Insel hieß Mallorca. Die Idee zweier Bundestagsabgeordneter setzte sich damals leider nicht durch. Einer der beiden war Peter Ramsauer (CSU) – heute Bundesverkehrsminister ... (jan/pro/rok)

Και επιπλέον μηνύματα

Συμμετέχουμε στο κίνημα κατά των κερδοσκόπων Τώρα ήρθε η σειρά μας να τους στείλουμε στο «ΔΝΤ»
Η εταιρεία Pearson, μητρική εταιρεία του εκδοτικού οίκου αγγλικών εκπαιδευτικών βιβλίων Longman, «πολεμάει» επί σειρά ετών τους Έλληνες και πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Αρνούμαστε να διαθέτουμε χώρο στα ράφια του βιβλιοπωλείου μας για τα βιβλία του εκδοτικού οίκου Pearson-Longman.
Αρνούμαστε διότι δεν δεχόμαστε ότι θα πρέπει να επιβραβεύουμε αθέμιτες επιθέσεις μιας εταιρείας κατά ολόκληρου του ελληνικού έθνους έστω και με ένα ευρώ που πληρώνουμε και τοποθετούμε στα ράφια μας.
Αρνούμαστε διότι δεν δεχόμαστε να ενισχύουμε με κανέναν τρόπο αθέμιτες πρακτικές καθορισμού τιμών λιανικής πώλησης, απαγόρευσης εισαγωγών από χώρες της Ευρώπης με πολύ χαμηλότερες τιμές των βιβλίων (χαμηλές τιμές που θα οδηγούσαν σε σημαντικό κέρδος των μαθητών αγγλικών).
Βεβαίως θα εξυπηρετήσουμε κάθε ζήτηση για τα βιβλία του εκδοτικού οίκου Pearson και θα σεβαστούμε τις επιλογές των καθηγητών ξένων γλωσσών (που επιλέγουν τα βιβλία που θα διδάξουν με βάση την ποιότητα ενός βιβλίου, ποιότητα που ασφαλώς δεν αμφισβητούμε) κατόπιν παραγγελίας που θα προμηθευτούμε από τον αποκλειστικό χονδρέμπορο της Pearson, σε τιμές στις οποίες, δυστυχώς, δεν μπορούμε να επέμβουμε αφού τα περιθώρια κέρδους που προσφέρει ο αποκλειστικός χονδρέμπορος (όπως και σε όλα τα ελληνικά βιβλιοπωλεία) είναι υπερβολικά χαμηλά και ασύμφορα.
Η εταιρεία Pearson είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία της εφημερίδας Financial Times. Η εφημερίδα αυτή αποτελεί το δόρυ όλων των κερδοσκοπικών επιθέσεων κατά της Ελλάδας. Η Financial Times είναι η εφημερίδα διεθνούς εμβέλειας που ασχολείται ασταμάτητα εδώ και μερικούς μήνες με την Ελλάδα και τα προβλήματά της. Μόνο τον Ιανουάριο του 2010 ανήρτησε στην ιστοσελίδα της και φιλοξένησε στην έντυπη μορφή της 530 άρθρα με αναφορές στην Ελλάδα (ουδόλως φιλικά βεβαίως).
Είναι η εφημερίδα η οποία μας συνέκρινε με την Αργεντινή:
Greece looks set to go the way of Argentina
By Desmond Lachman Published: January 12 2010 02:00
If there is anything that the Greek authorities might learn from Argentina, it is the folly of attempting to fight the inevitable. Not only does this saddle a country with a mountain of official debt that cannot be rescheduled; it also deepens and prolongs the recession from which any post-devaluation recovery might begin. Athens should leave the eurozone sooner rather than later. However, that is not the way that Greek tragedies play out.
Είναι η εφημερίδα η οποία επανειλημμένα πρότεινε να μας «στείλουν» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο:
The best course for Greece is to call in the Fund
Jean Pisani-Ferry and AndrΙ Sapir Published: February 1 2010 19:58
The past few days have been dramatic for the Greek economy. Fuelled by doubts about the government’s capacity to put its fiscal house in order and by uncertainty about whether and how eurozone countries and European Union authorities would assist the country, If Greece was not in the eurozone it would have turned already to the International Monetary Fund and negotiated a stand-by agreement, getting financial assistance in exchange for credible fiscal adjustment measures, as Hungary, Latvia and Romania have done. Along with IMF aid, Greece would have been eligible for EU balance-of-payments assistance. The crisis in Greece calls for standard remedies. The best solution would be to bring in the IMF.
Είναι η εφημερίδα της οποίας ο εντεταλμένος δημοσιογράφος προσπάθησε να εξευτελίσει τον Πρωθυπουργό της χώρας μας κυνηγώντας τον στον διάδρομο ενός κτιρίου.
Είναι η εφημερίδα που με κάθε άρθρο της οδηγούσε τα spread δανεισμού της Ελλάδας στα ύψη
Ο Πρωθυπουργός της χώρας μας δήλωσε πρόσφατα κατά την διάρκεια της αναγγελίας των σκληρότερων μέτρων εις βάρος όλων των Ελλήνων πολιτών:
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού, που έχει στόχο το ίδιο το Ευρώ. Βιώνουμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της Μεταπολίτευσης. Είναι εθνικό χρέος να ακυρώσουμε τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό».
Γιατί άραγε όλα αυτά? Γιατί τα υπόλοιπα έντυπα δεν έχουν κάνει τέτοια σκληρή και μακράς διάρκειας επίθεση κατά της Ελλάδας?
Στις 3/2/2010 η εταιρεία Pearson ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Financial Times, η εφημερίδα που χτυπάει την Ελλάδα αλύπητα, αγόρασε την εταιρεία Medley Global Advisors.

Η Medley Global Advisors είναι εταιρεία συμβούλων επενδύσεων με βασικό πελατολόγιο τα λεγόμενα hedge funds, δηλαδή τα κερδοσκοπικά κεφάλαια τα οποία παίζουν με τις τύχες μας και ανεβοκατεβάζουν τα επιτόκια δανεισμού μας. Άραγε είναι συμπτωματικά τα δημοσιεύματα της Financial Times που με βάση αυτά ανεβαίνουν συνεχώς τα spreads δανεισμού των Ελλήνων?
Ο εκδοτικός οίκος αγγλικών εκπαιδευτικών βιβλίων Longman με πολυετή παρουσία στην Ελλάδα είναι 100% θυγατρική εταιρεία της εταιρείας Pearson, στην οποία ανήκει η Financial Times. Πριν από λίγους μήνες τιμωρήθηκε (για πρώτη φορά στην ιστορία του) από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για παραβίαση του νόμου περί ανταγωνισμού με πρόστιμο περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Βρέθηκε ένοχος για απαγόρευση παθητικών πωλήσεων, δηλαδή με απλά λόγια έβαζε εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση των βιβλίων του στην Ευρώπη. Δηλαδή, με πιο απλά λόγια, οι πράξεις του οδηγούνε σε αυξημένες τιμές για τους ευρωπαίους και τους έλληνες καταναλωτές. Η έφεση της εταιρείας εκδικάζεται στις αρχές Μαρτίου 2010.
Ο εκδοτικός οίκος Longman έχει δώσει αποκλειστική διακίνηση των βιβλίων του στην Ελλάδα από το 2001 έως και σήμερα σε χονδρεμπορική επιχείρηση που τιμωρήθηκε με περίπου 4,000,000€ πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για παραβάσεις της νομοθεσίας του ανταγωνισμού που οδηγούνε σε πολύ ακριβές τιμές για τους μαθητές ξένων γλωσσών. Σε συνεργασία με τον χονδρέμπορο καθορίζει τις τιμές πώλησης των βιβλίων του σε πολύ υψηλά επίπεδα. Παρέχει στα βιβλιοπωλεία υπερβολικά χαμηλές εκπτώσεις που δεν επιτρέπουν την παροχή εκπτώσεων. Άρα οι μαθητές αγγλικών πληρώνουν τα βιβλία πανάκριβα.
Καμία εταιρεία δεν μπορεί να κάνει εισαγωγές των βιβλίων αφού οι συμφωνίες του εκδοτικού οίκου Pearson, μητρικής των Financial Times, στις ευρωπαϊκές χώρες στέκονται εμπόδιο στις εισαγωγές από αυτές.
Ο πρόεδρος του αποκλειστικού χονδρεμπόρου του Pearson δήλωσε στην εφημερίδα Deal News στις 12/2/2010 επιβεβαιώνοντας πλήρως τα παραπάνω: «φαίνεται πως την αντιμετώπιση αυτή δεν την.... έχουν χωνέψει ακόμη οι επικεφαλής της Pearson. Ίσως και αυτός να είναι ένας από τους λόγους που η Financial Times επιτίθεται συνεχώς στην Ελλάδα». (έχουν συνεργασία δέκα χρόνια και προφανώς γνωρίζει από πρώτο χέρι, δηλαδή από την ίδια την Pearson αυτά που δηλώνει).
ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η LIBERATION
Η "Liberation" αποκαλύπτει το διπλό παιχνίδι της αμερικανικής Goldman Sachs σε βάρος της Ελλάδας. Το Mega επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας μετέδωσε ότι η Τράπεζα από τη μια πλευρά αναλαμβάνει να συμβουλεύσει χώρες η οικονομία των οποίων κλυδωνίζεται και από την άλλη ποντάρει στην πτώση τους. Όπως αναφέρει η Liberation το ίδιο έγινε και με τη χώρα μας.
Με τη μεσολάβηση του αμερικανικού κολοσσού, που ανέλαβε να καθησυχάσει πιθανούς αγοραστές για την ποιότητα των ελληνικών ομολόγων η Ελλάδα δανείστηκε από τις αγορές στις 25 Ιανουαρίου 8 δισ ευρώ έναντι ιδιαίτερα υψηλού επιτοκίου. Δύο ημέρες αργότερα, στις 27, η "βίβλος" των κερδοσκόπων στην αγορά, (σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα) οι Financial Times έγραψαν ότι, η Ελλάδα με τη βοήθεια της Goldman Sachs ζήτησε δάνειο 25 δισ ευρώ από την Κίνα.
Η φημολογία και η διάψευση φούντωσε τον πανικό στις αγορές, με ευθύνη και των Financial Times, σύμφωνα με τη Liberation."Δεν μπορώ να φανταστώ πως οι Financial Times δεν διασταύρωσαν στην Goldman Sachs μια τόσο σημαντική πληροφορία. Πράγμα που σημαίνει ότι, η Τράπεζα ήθελε να εξαπλωθεί μια τέτοια φήμη έστω κι αν ήταν ψευδής", δήλωσε στη Liberation επαγγελματίας του χώρου.
"Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η ψευδής πληροφορία των Financial Times έκανε τη δουλειά για την Τράπεζα, δημιουργώντας ένα κλίμα ευνοϊκό για κερδοσκοπία. Την ίδια ώρα, οι μπάνκστερς -κατά το γκάνγκστερς όπως τους χαρακτηρίζει η Liberation- παρείχαν υπηρεσίες στην ελληνική κυβέρνηση και συνιστούσαν από την άλλη σε πελάτες τους να ποντάρουν στα ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου, δηλαδή, στη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ένα διπλό παιχνίδι με μοναδικό σκοπό το κέρδος.
Εξ ου και οι επιθέσεις σε βάρος του ευρώ, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα. "Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές στο διάστημα μεταξύ 26 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου κερδοσκοπικά κεφάλαια και επενδυτικές τράπεζες ανάμεσά τους η Goldman Sachs πούλησαν μαζικά ευρώ για δολάρια. Ρευστοποίησαν 43.741 συμβόλαια σε ευρώ, δηλαδή περίπου 5,5 δισ ευρώ, περίπου τόσα όσα και το Σεπτέμβριο του 2008 στην κορύφωση της κρίσης. Εν συντομία, η αμερικανική τράπεζα κέρδιζε σε όλα τα ταμπλό.
Το παιχνίδι σε βάρος της χώρας μας συνεχίστηκε, σύμφωνα με τη Liberation μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όταν με άρθρο του και πάλι στους Financial Times ο Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι, οι εταίροι δεν πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα. "Αυτός ο αξιότιμος κεντρικός τραπεζίτης υπογράφει ως πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ και πρόεδρος του Center for Financial Studies. Ξεχνά με φινέτσα να αναφέρει ότι, είναι επίσης, διεθνής σύμβουλος της Goldman Sachs. Άλλη μια επίδειξη του διπλού παιχνιδιού που παίζει η αμερικανική τράπεζα".
Πηγή: www.athina984.gr

Με εκτίμηση
Βιβλιοπωλεία Φλωράς
Μαρία Φλωρά ΕΠΕ
Πανεπιστημίου 59 Αθήνα 10564
ΑΦΜ 095492257, τηλ. 2103215590

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΒΙΟΖΩ
Για τον «Αγώνα Εθνικής Επιβίωσης» επιβάλλεται
«Να Βυθίσετε το Χόρα»
Των τοκογλύφων, των κερδοσκόπων και των μαστροπών της παγκοσμιοποίησης
Οι καταναλωτές έκπληκτοι βλέπουν να κυριαρχεί στις σημερινές προοπτικές της πατρίδας μας, η προσπάθεια του παγκοσμιοποιημένου τοκογλυφικού συστήματος ...
Να καταστρέψει ό,τι έχει μείνει ελληνικό!
Οι πολυεθνικοί τοκογλύφοι, οι κερδοσκόποι και οι μαστροποί θέλουν να καταστρέψουν την Εθνική μας οικονομία και να μας επιβάλλουν τις παγκόσμιες εταιρείες - βρικόλακες των μεταλλαγμένων και της κλιματικής καταστροφής!
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν μειωθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών?
Θα καταστραφούν οι ευαίσθητες ομάδες της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή οι μικρομεσαίοι παραγωγοί (αγρότες, βιοτέχνες κλπ) και θα παραμείνουν οι έμποροι οι συνδεδεμένοι με τις παγκόσμιες εταιρείες.
Αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών και σε υπερβολική ανεργία.
Θα μειωθούν ακόμη περισσότερο τα έσοδα του κράτους, λόγω μείωσης των πωλήσεων και του ΦΠΑ.
Η Ελληνική οικονομία θα μπει σε βαθιά ύφεση.
Άρα οι παγκόσμιοι κερδοσκόποι απαιτούν στην πραγματικότητα την καταστροφή της Εθνικής μας Επιβίωσης? και την ακόμα πιο βαθιά υποδούλωσή μας. Θέλουν να κυριαρχήσουν στην ελληνική αγορά οι μεγάλες παγκόσμιες ανώνυμες εταιρείες και να καταστρέψουν τους μικρούς επώνυμους έλληνες παραγωγούς!
Γιʼ αυτό απευθύνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση και στους Βουλευτές μας:
Σταματήστε να πληρώνετε τους τοκογλύφους! Πάρτε ως παράδειγμα χώρες της Λατινικής Αμερικής, και ενισχύστε την Εθνική μας Οικονομία.
Να Βυθίσετε το «Χόρα» των κερδοσκόπων
Αυξήστε την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών!
Περιορίστε τις εισαγωγές πολυτελών εμπορευμάτων και όπλων.
Ενισχύστε τα ελληνικά προϊόντα.
Αναπτύξτε την ελληνική παραγωγή.
Βοηθείστε τους Έλληνες βιοτέχνες και αγρότες να δημιουργήσουν αγορές παραγωγών, για απʼ ευθείας πωλήσεις στους καταναλωτές με καλύτερες τιμές.
Μειώστε γενναιόδωρα το ΦΠΑ των βασικών ελληνικών ειδών διατροφής, των ελληνικών βιολογικών προϊόντων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Αυξήστε πολύ το ΦΠΑ όλων των εισαγόμενων ειδών, μετατάσσοντας τα σε είδη πολυτελείας.
Φορολογείστε τα κέρδη των εταιριών σε διπλάσιο ποσοστό από αυτό των εργαζομένων καταναλωτών.
Απαγορέψτε εντελώς την εισαγωγή των μεταλλαγμένων.
Μποϋκοτάζ σε ΟΛΑ τα εισαγόμενα!
(εκτός από τα εργαλεία)
Η Γενική Συνέλευση της ΒΙΟΖΩ καλεί τους καταναλωτές:
Να μην συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των τοκογλύφων και των κερδοσκόπων.
Να αντισταθούν στην λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης, μποϋκοτάροντας ΟΛΑ τα εισαγόμενα είδη, εκτός από τα εργαλεία. Ας αγοράζουμε μόνο ελληνικά ποιοτικά προϊόντα. Μπορούμε να ζήσουμε μόνο με την ελληνική παραγωγή.
Να επιλέγουν ελληνικά βιολογικά και φυσικά αγαθά.
Να βρουν και να αξιολογήσουν απʼ ευθείας τους Έλληνες παραγωγούς επιλέγοντας τους καλύτερους.
Να δημιουργήσουν άμεση σχέση με τους παραγωγούς. Μόνο αν γνωρίσεις τον παραγωγό μπορείς να αγοράσεις επώνυμο προϊόν.
Να πάψουν, όσο μπορούν, να εξαρτώνται από την αγορά και να κάνουν ιδιοπαραγωγή αγαθών και υπηρεσιών.
Να πληρώσουν οι κερδοσκόποι
Όχι οι καταναλωτές !
Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2010
Η Γενική Συνέλευση της ΒΙΟΖΩ
--------------------------------------------------------------------------------
Για περισσότερες πληροφορίες και ολοκληρωμένη ενημέρωση:
Συν ΒΙΟΖΩ και χείρα κίνει!
«ΒΙΟΖΩ» - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών "ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ", ΜακΜίλλαν 10, Πατήσια, 11144 Αθήνα. Τηλ/Φαξ: 210-522 23 23, 697-9734591, Ηλ.Ταχ: email@biozo.org Ιστοσελίδες: www.biozo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: