Ο ακτιβισμός, ως έκφραση κοινωνικής οργάνωσης, πέρα από την "επίσημη" ιεραρχημένη κοινωνική οργάνωση που θεσμοποιιείται στα πλαίσια ενός έθνους - κράτους ή μιας σαφώς προσδιορισμένης ομάδας, μπορεί να θεωρηθεί εναλλακτικός τρόπος ζωής και δράσεων που στοχεύει σε προτεραιότητες συχνά "ασύμβατες" με τις επίσημες εξουσιαστικές πολιτικές. Ο λόγος που αναπτύσσεται από τα μέλη αυτών των ομάδων συχνλά ενοχλεί την επίσημη εξουσία ή τον προσεταιρίζονται ανάλογα με τις εκφάνσεις των πολιτικών τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Αλ Γκορ που κατά τη θητεία ως Αντιπροέδρουθ των ΗΠΑ οι πολιτικές που συνυπέγραψε ήταν καταστροφικές για το περιβλάλλον αλλά κατόπιν τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ για τη δράση στα θέματα πριβάλλοντος. Η "δεύτερη" αυτή δράση του, που στην πορεία της, προσέγγισε πολλούς ακτιβιστές και εναλλακτικούς πολίτες παγκόσμια μας δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τους στόχους της. Αποτελεί γνήσιο δείγμα εναλλκτικού τρόπου πολιτικών για το περιβάλλον ή μιας σχεδιασμένης καμπάνιας εκτόνωσης του διαρκούς ογκούμενου κύματος πολιτών σε σχέση με το περιβάλλον;
Αντίστοιχα το Znet, η ονομάσία του από την ταινία Ζ του Κώτσα Γαβρά, αποτελεί ένα εναλλακτικό μέσο πληροφόρησης και δικτύωσης με μακρά πορεία συνεπούς λόγου αμφισβήτηης των εξουσιατικών πολιτικών που στρέφονται ενάντια σε πολίτες, περιοχές και το περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτών των θέσεων του ήταν η συστηματική προσπάθεια από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ κλείσιμο του. Κυρίως η αντιπαράθεση σχετίζεται με την αντιπαράθεση που εκτυλίσσεται στο θέμα της παγκοσμιοποίησης και των πολιτικών που δημιουργούνται αντίστοιχα από τα παγκόσμια οικονομικά κέντρα που εδράζονται στις "προηγμένες" χώρες όπως η ομάδα του G8 και κυρίως στις ΗΠΑ.
Η εναλλακτική παρουσία του Znet καθορίζετι από την παρουσία "παγκόσμιων" πολιτών όπως ο Νοάμ Τσόμσκι και η Μέλανι Κλάιν. Η παρουσία τους και ο λόγος τους δημιούργησαν μια νέα γενιά εναλλακτικών "παγκόσμιων" πολιτών που θέτους ως προτεραιότητά τους την καθημερινή δράση τους απένατντι στη παγκοσμιοποίηση, την ενίσχυση των εναλλακτικών κοινοτήτων παγκόσμια, την συνεχή πληροφόρηση σε θέματα πολιτικών κατά του περιβάλλοντος, την εξασφάλιση ζωτικού χώρου παρουσίας ομάδων που διώκονται από τοπικές εξουσίες(περίπτωση Μιανμάρ κ.ά.) ή ομάδων που βρίσκονται στις παρυφές εξουσιαστικών κοινωνικών συστημάτων (περιπτώσεις Τσιάπας ή Ινδιάνων Αμαζονίου κ.ά.).
Η ψηφιακή παρουσία του Znet αποτελείται από ένα πλέγμα επιμέρους ΄τόπως όπου μια παγκόσμα εναλλακτική - ακτιβιστική κοινότητα λειτουργεί και οργανώνεται σε ένα παγκόσμιο κίνημα χωρίς σαφή ιεραρχική δομή αλλά με επιμέρους κόμβους που δίνουν αποκεντρωμένες δράσεις και πολιτικές μέσα από μια συνεχή διαβούλευση. Η ψηφιακή κοινότητα με σαφείς στόχους προτεραιοτήτων αποτελεί μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση ενός παγκόσμου χώρου, που όμως δεν διακατέχεται απο τις αρχές της παγκοσμιοποίησης, που κυρίως στοχεύει στο οικονομικό πεδίο, αλλά από μια ειρηνική συνύπαρξη λαών, πολιτισμών που αυτοδιαχειρίζονται την ζωή τους, την κοινωνία τους το περιβάλλον τους.
Χρήσιμοι τόποι:
1 σχόλιο:
eksairetiko
Δημοσίευση σχολίου