Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Παγκοσμιοποίηση & ΜΜΕ: Το mediascapes της ΕΕ, συγκρίνεται την Οδηγία για Τηλεόραση χωρίς Σύνορα κια το μοντέλο του Νοάμ Τσόμσκι. (Κριτική εργασιών)

Η ανάλυση του θέματος από την Μαρία Φανού περιορίστηκε σε μια γενική περιγραφή των όρων "τοπίων" (scapes, κατά τον Appadurai) και "μοντέλο της προπαγάνδας" του Νοάμ Τσόμσκι.
Η ανάλυσή της σχετικά με την Οδηγία για Τηλεόραση χωρίς Σύνορα (89/552/ΕΟΚ στο http://europa.eu/scadplus/leg/el/lvd/124102.htm ) περιορίζεται κυρίως στους γενικούς σκοπούς της.
Παράλληλα δεν προχωρά σε ανάλυση των αναθεωρήσεων της συγκεκριμένης οδηγίας (Οδηγίες: 97/36/ΕΚ στο http://europa.eu/scadplus/leg/el/lvd/124101.htm & 65/07/EK στο http://europa.eu/scadplus/leg/el/lvd/1241o1a.htm ) καθώς και στα προγράμματα MEDIA PLUS 2001-2006 στο http://europa.eu/scadplus/leg/el/lvd/124224.htm και MEDIA 2007 στο http://europa.eu/scadplus/leg/el/lvd/124224a.htm όπου παρουσιάζεται η γενικότερη πολιτική για το mediascapes της ΕΕ από μεριάς κοινοτικών πρωτοβουλιών.
Σ' αυτό, και σωστά επισημαίνει η Μαρία Φανού, το μιντιακό τοπίο όπου αναφέρεται το μοντέλο του Νοαμ Τσόμσκι είναι των ΗΠΑ, και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάτω από την κατανόηση σημαντικών παραμέτρων που ενυπάρχουν στον ευρωπαϊκό χώρο των πολλών εθνών - κρατών, των διαφορετικών πολιτισμών, των συγκρούσεων κλπ. Άρα υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο mediascapes των ΗΠΑ και σ' αυτό της ΕΕ ως προς την σύνθεσή του και πως αυτό διευρύνεται στο παγκόσμιο επίπεδο.
Καταρχάς, κι όπως αναγνωρίζει και η ίδια η ΕΕ, στην ανακοίνωση της Επιτροπής (Comision) (15/12/2003 στο http://europa.eu/scadplus/leg/el/lvd/12407.htm ) το mediascapes της ΕΕ παραμένει ελλειπτικό έναντι εκείνου των ΗΠΑ, και του αναγνωρίζεται ο κυρίαρχος ρόλος των αμερικάνικων μιντιακών προϊόντων στην παραγωγή, διανομή και οικονομική αποδοτικότητα των μιντιακών προϊόντων παγκόσμια. Παράλληλα η ΕΕ δέχεται εισρροές από μιντιακά προϊόντα και άλλων περιοχών αντίστοιχα με τις μεταναστευτικές ομάδες που εγκαθίστανται σ' αυτή. Σ' αυτή την πολυμορφία των εισροών η ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίσει τις εθνοτικές διαφορετικές σκοπιμότητες, την ανάγκη για διαμόρφωση της εικόνας της ενιαίας Ευρώπης και των πολιτικών που απορρέουν απ' όλα αυτά.
Είναι σαφές ότι η ΕΕ θέτει φίλτρα κατά το μοντέλο του Τσόμσκι σε πολλά επίπεδα όπως των χρηματοδοτήσεων, των επιλέξιμων μιντιακών προϊόντων, των "κυματοθραυστών" σε σχέση με την έννοια ευρωπαίος - ευρωπαϊκός, με τους "κινδύνους" που απειλούν την υπόσταση των εθνικών κρατών καταρχάς και της ένωσης γενικότερα.

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

Wraia i aksiologisi kai symfvnw se ola ta simeia. Tha ithela kai mia mikri eisagwgi gia to ti itheles na petyxeis me tin erwtisi, poy emesws to apantas sto telos