Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks: αρχή ή τέλος


Ο μυστικοπαθής κ. Ασάντζ
Ο Τζούλιαν Ασάντζ, ο ιδρυτής του Wikileaks, συνελήφθη το πρωί της Τρίτης από την Σκότλαντ Γιαρντ. Παρά την έφεσή του στις αποκαλύψεις, φροντίζει να μην γίνουν γνωστά πολλά στοιχεία για τη ζωή του.
Ο 39χρονος Αυστραλός είχε καταφέρει να κρατήσει κρυφή ακόμη και την ημερομηνία γέννησής του, μέχρι να γίνει γνωστή από το ένταλμα της Ίντερπολ: 3 Ιουλίου 1971. Γεννημένος στην Τάουνσβιλ της ΒΑ Αυστραλίας, ο Ασάντζ έχει πει ότι πέρασε τα παιδικά του χρόνια γύρω από το νησί Μαγκνέτικ, μαζί με τη μητέρα του. Έχει περιγράψει εκείνη την εποχή ως νομαδική, λέγοντας πώς άλλαξε 37 σχολεία. Ζώντας στη Μελβούρνη, τη δεκαετία του ’90, ανακάλυψε ένα μεγάλο του ταλέντο: το χάκινγκ. Η ικανότητά του αυτή, του έφερε τους πρώτους μπελάδες, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με τριάντα διαφορετικές κατηγορίες ηλεκτρονικού εγκλήματος, ανάμεσά τους την παράνομη εισβολή σε υπολογιστές της αστυνομίας και του στρατού των ΗΠΑ. Παραδέχθηκε τις περισσότερες από αυτές και τη «γλύτωσε» με χρηματικό πρόστιμο.
Κατόπιν, ενεργοποιήθηκε επαγγελματικά σε τομείς όπως σύμβουλος ψηφιακής ασφάλειας, δημοσιογράφος – ερευνητής, ενώ ξεκίνησε τη δική του εταιρεία πληροφορικής. Έχει πει ότι ξεκίνησε το Wikileaks το 2006 μαζί με δέκα ακόμη ανθρώπους, οι οποίοι προέρχονταν από τους χώρους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα ΜΜΕ και της τεχνολογίας. Εντούτοις, αυτοί παραμένουν άγνωστοι. Το site εμφανίστηκε στον Παγκόσμιο Ιστό το 2007 και άρχισε τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων. Μετά από την «έκρηξη» διαρροών που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, ο Αυστραλός αλλάζει συνεχώς τόπο διαμονής και αριθμό τηλεφώνου, συνεχίζοντας τη νομαδική ζωή της παιδικής του ηλικίας.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει, προέρχονται από τις συνευρέσεις του με δύο γυναίκες, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Στοκχόλμη, τον περασμένο Αύγουστο. Ο ιδρυτής του Wikileaks, μετά το ένταλμα, είδε και τον τραπεζικό λογαριασμό του στην Ελβετία να κλείνει, καθώς είχε δώσει ψευδή στοιχεία όταν τον δημιούργησε.
kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ


WikiLeaks: Η συναρπαστική ζωή του Αμερικανού διπλωμάτη
Η ζωή του διπλωμάτη δεν είναι μόνο χαβιάρι και επίσημο ένδυμα, αλλά και κακά βρασμένο ψάρι στο Βέλγιο, περιστρεφόμενο εστιατόριο που προκαλεί ναυτία στο Καζακστάν, καθώς και επικό τριήμερο γλέντι μουσουλμανικού γάμου.
Τα απόρρητα τηλεγραφήματα που δημοσιεύει αυτές τις ημέρες η ιστοσελίδα WikiLeaks προσφέρουν πάμπολλες ματιές στον κόσμο της διπλωματίας, που αποδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες δεν είναι καθόλου καθωσπρέπει, αλλά δεινοί αφηγητές, περιπετειώδεις και ορισμένες φορές ακόμη και κατάσκοποι.
Η πρώην ΕΣΣΔ φαίνεται ότι κατέστη επίκεντρο της διπλωματικής ψυχαγωγίας, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της WikiLeaks. Πλούτη από το πετρέλαιο, διαφθορά, απειλητική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας και μεγάλη όρεξη για ηδονές δημιουργούν ισχυρό μείγμα στη Ρωσία και τις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.
Αμερικανοί διπλωμάτες περιγράφουν έτσι πως παρακολούθησαν τον πρωθυπουργό του Καζαχστάν να χορεύει σε νυχτερινό κέντρο, αλλά και τον υπουργό Αμυνας σε φάση διασκέδασης «σοβιετικού τύπου» (κατανάλωση οινοπνεύματος μέχρι λιποθυμίας). Τη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί τηλεγράφημα του τότε πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία, που περιγράφει γαμήλια δεξίωση του υιού του επικεφαλής των πετρελαίων του Νταγκεστάν. Η δεξίωση διεξήχθη σε σπήλαιο, το δάπεδο του οποίου ήταν ενυδρείο γεμάτο τροπικά ψάρια.
Τον Οκτώβριο του 2008, η πρέσβης των ΗΠΑ στο Κιργιστάν εκδηλώνει την οργή της για τη συμπεριφορά του πρίγκηπα Αντριου της Αγγλίας, που έφθασε στο σημείο να προσβάλει τοπικούς αξιωματούχους, εκτιμώντας ότι οι προσπάθειές τους να πατάξουν τη διαφθορά ήταν αναποτελεσματικές, υβρίζοντας συλλήβδην τους δημοσιογράφους για την παρεμβατικότητά τους και φλυαρώντας σε απίστευτο βαθμό.
Η ζωή του Αμερικανού διπλωμάτη δεν στερείται, όμως, κινδύνων. Περισσότεροι από 200 Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους, από το 1780 όταν ο Ουίλιαμ Πόλφρεϊ χάθηκε εν πλω. Ο κίνδυνος είναι πλέον πανταχού παρών στην εποχή της τρομοκρατίας, με τους διπλωμάτες να δέχονται σχεδόν καθημερινές προειδοποιήσεις και συστάσεις για την ασφάλειά τους.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP


Ανώνυμοι χάκερς-ακτιβιστές δηλώνουν ότι ο «πόλεμος» υπέρ της WikiLeaks θα συνεχισθεί



Ο Coldblood, ανώνυμο μέλος ομάδας χάκερς, ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων που θεωρούνται αντίθετες στο έργο της ιστοσελίδας WikiLeaks θα συνεχίσουν. «Ολοένα και περισσότεροι χρήστες του Διαδικτύου κατεβάζουν το ισχυρό μας πρόγραμμα botnet, που μας επιτρέπει να αξιοποιούμε τους υπολογιστές τους στις επιθέσεις μας», είπε στο BBC ο Coldblood, που αποκάλυψε ότι η επιχείρηση αυτή έχει λάβει την κωδική ονομασία Operation Payback (Επιχείρηση Εκδίκηση).
Η εταιρία πιστωτικών καρτών Visa έγινε το τελευταίο θύμα τέτοιας επίθεσης, μετά την Mastercard. Τα sites των δύο εταιριών βγήκαν έτσι εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Και οι δύο εταιρίες δέχθηκαν επιθέσεις Denial of Service (DDoS), με βομβαρδισμό των ιστοσελίδων τους με αιτήσεις, τις οποίες αδυνατούν να διαχειρισθούν, προκαλώντας κατάρρευση της ιστοσελίδας.
Η ομάδα των χάκερς ανακοίνωσε ότι στράφηκε επίσης και κατά της ιστοσελίδας της Σουηδής εισαγγελέως στην υπόθεση Ασάνζ, ενώ μέλη της ομάδας δεσμεύθηκαν να επιτεθούν εναντίον κάθε εταιρίας ή φυσικού προσώπου «με πολιτική κατά της WikiLeaks». Η εταιρία μεταφοράς χρηματικών ποσών μέσω Διαδικτύου Paypal ανακοίνωσε και αυτή ότι έγινε στόχος επιθέσεων, λόγω της απόφασής της να διακόψει την δυνατότητα των χρηστών να προσφέρουν χρηματικές δωρεές στην WikiLeaks.
Στόχος επιθέσεων έγινε και η ελβετική τράπεζα PostFinance, που έκλεισε τον τραπεζικό λογαριασμό του ιδρυτή της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Η τράπεζα υποστήριξε ότι ο κ. Ασάνζ είχε δηλώσει ψευδή στοιχεία για να ανοίξει το λογαριασμό του.
«Οι ιστοσελίδες που υπέκυψαν στις κυβερνητικές πιέσεις θα γίνουν στόχοι των επιθέσεών μας. Η οργάνωσή μας διαφώνησε κάθετα με κάθε προσπάθεια λογοκρισίας και καταπάτησης της ελευθερίας του λόγου στο Διαδίκτυο. Η WikiLeaks ξεπέρασε κατά πολύ το απλό αποθετήριο τηλεγραφημάτων από διαρροές για να καταστεί πεδίο μάχης μεταξύ του λαού και της κυβέρνησης. Σκοπός μας δεν είναι να καταστρέψουμε τις εταιρίες, στις οποίες επιτιθέμεθα, αλλά να τις αφυπνίσουμε», είπε ο Coldbood.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από BBC



Τα δεδομένα του Διαδικτύου μετέβαλε το 2010 η WikiLeaks
Όπως είχε κάνει και η ιστοσελίδα Napster.



Αν το 1999 ήταν η χρονιά της Napster στην ιστορία του Ιντερνετ, τότε το 2010 θα μείνει στα χρονικά ως το έτος της WikiLeaks. Η ιστοσελίδα Napster, ο πρώτος αυτός πειρατής του Διαδικτύου, ανέτρεψε τα δεδομένα στη μουσική βιομηχανία.
Για την ώρα, η WikiLeaks έχει προκαλέσει σημαντικά ερωτήματα γύρω από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, την ελευθερία του λόγου, τη μυστικότητα και τη διαφάνεια, αλλά και την ισχύ και τους κινδύνους του Ιντερνετ. Η ιστοσελίδα και ο ιδρυτής της, Τζούλιαν Ασάντζ, υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις της πιστοποιούν τις εσωτερικές διεργασίες της αμερικανικής διπλωματίας στη διεξαγωγή δύο πολέμων, σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Οι επικριτές του Ασάντζ, κατηγορούν την ιστοσελίδα του για παραβίαση της νομοθεσίας περί κρατικών εγγράφων και για προσφορά βοήθειας σε εξτρεμιστές και «κράτη ταραξίες».
Ο Αμερικανός συγγραφές και ειδικός του Διαδικτύου Κλέι Σίρκι λέει: «Είμαι διχασμένος σε ό,τι αφορά τη WikiLeaks. Οι πολίτες στο δημοκρατικό πολίτευμα πρέπει να είναι ενήμεροι του τί γίνεται στο όνομά τους από το κράτος. Από την άλλη, τα ανθρώπινα κοινωνικά συστήματα δεν αντέχουν την απόλυτη διαφάνεια, που αποκαλύπτουν τις μύχιες σκέψεις των ηγετών. Η Wikileaks δημιουργεί προβλήματα στο θέμα αυτό».
Ο Τζέιμς Λούις, ειδικός της ασφάλειας των δικτύων, εκτιμά ότι η κληρονομιά της WikiLeaks θα είναι η ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στα δίκτυα και της μυστικοπάθειας των κρατικών λειτουργών: «Σε δέκα χρόνια από σήμερα, κανείς δεν θα θεωρεί την WikiLeaks καλή εξέλιξη στην ιστορία. Μπορεί να ξεκίνησαν με καλές προθέσεις, αλλά το μόνο που θα έχουν καταφέρει είναι να κάνουν τον κόσμο να στραφεί μακριά από τέτοιου είδους δημοσιογραφία. Οι άνθρωποι της WikiLeaks αποδείχθηκαν ανεύθυνοι».
Ο αναλυτής των ΜΜΕ Τζεφ Τζάρβις σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sontag εκτιμά ότι η WikiLeaks και το Διαδίκτυο συνδυάσθηκαν για να «διαρρήξουν» την ισχύ της κυβερνητικής μυστικοπάθειας. «Ανεξάρτητα από το εάν θα συνεχίσει ή όχι τις αποκαλύψεις, η WikiLeaks μας απέδειξε ότι κανένα μυστικό δεν είναι ασφαλές. Στην εποχή ου Διαδικτύου, η ισχύς μετατοπίζεται από αυτούς που κατέχουν τα μυστικά σε όσους προωθούν τη διαφάνεια», λέει ο κ. Τζάρβις.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από AFP


Δεν υπάρχουν σχόλια: