Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Πάμε σαν άλλοτε

Διάβασα τις αναρτήσεις των συμφοιτητών μου και παρακολούθησα αρκετές ώρες τηλεοπτικών ειδήσεων και αναλύσεων για την εκδήλωση ενός κοινωνικού φαινομένου από την ώρα που ο θάνατος του Αλέξη δρομολόγησε μια αλληλουχία δράσεων που δεν μπορούσε, απ' ότι φάνηκε να ελεγχούν από την κρατική εξουσία αλλά και να κατανοηθούν από την κοινωνία. Είναι γεγονός ότι όλα τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) συμφώνησαν στην έννοια του κοινωνικού φαινομένου των διαδηλώσεων αποσιωπώντας όμως συστηματικά κια κάποιες φορές συσκοτίζοντας εντέχνως τα πραγματικα αίτια. Σαφώς η αφορμή ήταν η δολοφονία του Αλέξη, αλλά ήταν θέμα χρόνου η εκδήλωση των αντιδράσεων από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες που συνοστίζοναι στις παρυφές της καθωσπρέπει κοινωνίας μας. Είναι σαφές ότι η κοινωνία μας αιφνιδιάστηκε από την πραγματικότητα που υπήρχε κια υπάρχει πλάι μας αλλά σκόπιμα την αγνοούμε.
Στην αγνόηση των πραγματικών κοινωνικών διαστάσεων συμβάλλουν καταλυτικά τα ΜΜΕ είτε απεικονίζοντας ένα κόσμο που φαντασιακά προβάλλει τις επιθυμίες μας στα πλαίσια ενός καταναλωτικού κόσμου είτε κατακλύζοντας μας με εικόνες - σκηνές τριτοκοσμικές ώστε συνειρμικά να αισθανθούμε ασφάλεια στο δικό μας κοινωνικό περιβάλλον, αποδοχή των όσων γίνονται αδιαφορώντας για την κρατική βία σε όλα τα επίπεδα αφού δεν μας αγγίζουν άμεσα σ' αυτή την στιγμή. Απόρροια της επίδρασης των ΜΜΕ είναι η καθήλωση στον "καναπέ" όπου ο κόσμος έρχεται σε μας περνώντας από τα φίλτρα που προκαθορίζουν τη στάση μας ακόμη και απέναντι σε τραγικά γεγονότα. Σίγουρα μέσα από τον καταιγισμό των τεευταίων ημερών υπήρξαν στιγμές όπου πέρασαν στιγμιαία εικόνες και δηλώσεις που δεν φιλτραρίστηκαν στα πλαίσια ενός σχεδιασμένου ελέγχου και αποτέλεσαν τελικά "παραφωνίες" στην ελεγχόμενη ροή εικόνων, αναλύσεων, προσώπων.

Ειδικά "παραφωνία" υπήρξε η εκπομπή "Ραδιο Αρβύλα" (Αντ1) όπου και τη Δευτέρα (8-12-08) αλλά και την Τετάρτη (10-12-08) έθιξαν κι έδειξαν κάποια σημεία που διαφοροποιούνταν ακόμα κι από εκπομπές του ίδιου ΜΜΕ. Ήταν σημαντικό να ακούς απόψεις που δεν υπόκεινταν σε έλεγχο από ΜΜΕ ή από πολιτικό φορέα δεν σκόπευαν σε οφέλη αλλά διατηρούσαν την προσωπική τους άποψη και κατέθεταν θέσεις που αποδομούσαν ένα συστηματικά κτισμένο μιντιακό λόγο που είχε σαφή στόχευση στην αποδυνάμωση και μετατόπιση της κοινής γνώμης σε θέματα που προκαλούσαν τα συντηρητικά ανακλαστικά του κοινού και επαναβεβαίωσης του κυρίαρχου κρατικού ρόλου.
Την Τρίτη 9-12-08 συμμετείχα στην πορεία στο Βόλο των φοιτητικών συλλόγων όπου συνέβησαν δράσεις κατά των συμβόλων της κρατικής εξοπυσίας στην πόλη. Σ' όλη τη διάρκεια αρκετός κόσμος συμμετείχε, παρακολουθούσε τα διαδραμματιζόμενα σε πολλές περιπτώσεις επιδοκιμάζοντας (ειδικά τις καταστροφές τραπεζών) ένδειξη ότι η καλυμμένη κρατική - οικονομική βία έχει πλήξει μεγάλο μέρος της κοινωνίας της μικρής μας πόλης. Καταστηματάρχες, που είχαν κατέβει για "περιφρούρηση" των μικρομάγαζων που μετά από λίγο χρόνο θα κλείσουν υποταγμένα στην οικονομική κρίση και την επέλαση των μεγάλων αλυσίδων, σχολίαζαν ειρωνικά την οικονομική βοήθεια των 28 δις. Σίγουρα τα ΜΜΕ πρόβαλαν επιλεγμένες σκηνές και σχολίασαν αντίστοιχα στοχεύοντας στον αποπροσανατολισμό τςη κοινής γνώμης. Αυτόκλητοι υπερασπιστές της τάξης βέβαια παρουσιάστηκαν στα πλαίσια μιας ενορχηστρωμένης πολιτικής παρέμβασης αλλά μπροστά στα μάτια του κόσμου δεν μπόρεσαν να "αναλάβουν" δράση.
Μίλησαμε με παιδιά που συμμετείχαν στο μπλοκ απέναντι από τα ΜΑΤ σε ένα άνισο αγώνα, νιώσαμε το τσούξιμο στα μάτια και την μύτη, από τα δακρυγόνα, που ήταν αισθητό και την επόμενη μέρα στην αγορά του Βόλου. Τα λόγια των παιδιών γεμάτα οργή για ότι έζησαν, ζουν και θα ζήσουν μας έδωσαν τα πιο πειστικά επιχειρήματα για μια ζωή που θα θέλαν να ζήσουν αλλά δεν θα ζήσουν.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Znet

Ο ακτιβισμός, ως έκφραση κοινωνικής οργάνωσης, πέρα από την "επίσημη" ιεραρχημένη κοινωνική οργάνωση που θεσμοποιιείται στα πλαίσια ενός έθνους - κράτους ή μιας σαφώς προσδιορισμένης ομάδας, μπορεί να θεωρηθεί εναλλακτικός τρόπος ζωής και δράσεων που στοχεύει σε προτεραιότητες συχνά "ασύμβατες" με τις επίσημες εξουσιαστικές πολιτικές. Ο λόγος που αναπτύσσεται από τα μέλη αυτών των ομάδων συχνλά ενοχλεί την επίσημη εξουσία ή τον προσεταιρίζονται ανάλογα με τις εκφάνσεις των πολιτικών τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Αλ Γκορ που κατά τη θητεία ως Αντιπροέδρουθ των ΗΠΑ οι πολιτικές που συνυπέγραψε ήταν καταστροφικές για το περιβλάλλον αλλά κατόπιν τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ για τη δράση στα θέματα πριβάλλοντος. Η "δεύτερη" αυτή δράση του, που στην πορεία της, προσέγγισε πολλούς ακτιβιστές και εναλλακτικούς πολίτες παγκόσμια μας δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τους στόχους της. Αποτελεί γνήσιο δείγμα εναλλκτικού τρόπου πολιτικών για το περιβάλλον ή μιας σχεδιασμένης καμπάνιας εκτόνωσης του διαρκούς ογκούμενου κύματος πολιτών σε σχέση με το περιβάλλον;
Αντίστοιχα το Znet, η ονομάσία του από την ταινία Ζ του Κώτσα Γαβρά, αποτελεί ένα εναλλακτικό μέσο πληροφόρησης και δικτύωσης με μακρά πορεία συνεπούς λόγου αμφισβήτηης των εξουσιατικών πολιτικών που στρέφονται ενάντια σε πολίτες, περιοχές και το περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτών των θέσεων του ήταν η συστηματική προσπάθεια από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ κλείσιμο του. Κυρίως η αντιπαράθεση σχετίζεται με την αντιπαράθεση που εκτυλίσσεται στο θέμα της παγκοσμιοποίησης και των πολιτικών που δημιουργούνται αντίστοιχα από τα παγκόσμια οικονομικά κέντρα που εδράζονται στις "προηγμένες" χώρες όπως η ομάδα του G8 και κυρίως στις ΗΠΑ.

Η εναλλακτική παρουσία του Znet καθορίζετι από την παρουσία "παγκόσμιων" πολιτών όπως ο Νοάμ Τσόμσκι και η Μέλανι Κλάιν. Η παρουσία τους και ο λόγος τους δημιούργησαν μια νέα γενιά εναλλακτικών "παγκόσμιων" πολιτών που θέτους ως προτεραιότητά τους την καθημερινή δράση τους απένατντι στη παγκοσμιοποίηση, την ενίσχυση των εναλλακτικών κοινοτήτων παγκόσμια, την συνεχή πληροφόρηση σε θέματα πολιτικών κατά του περιβάλλοντος, την εξασφάλιση ζωτικού χώρου παρουσίας ομάδων που διώκονται από τοπικές εξουσίες(περίπτωση Μιανμάρ κ.ά.) ή ομάδων που βρίσκονται στις παρυφές εξουσιαστικών κοινωνικών συστημάτων (περιπτώσεις Τσιάπας ή Ινδιάνων Αμαζονίου κ.ά.).

Η ψηφιακή παρουσία του Znet αποτελείται από ένα πλέγμα επιμέρους ΄τόπως όπου μια παγκόσμα εναλλακτική - ακτιβιστική κοινότητα λειτουργεί και οργανώνεται σε ένα παγκόσμιο κίνημα χωρίς σαφή ιεραρχική δομή αλλά με επιμέρους κόμβους που δίνουν αποκεντρωμένες δράσεις και πολιτικές μέσα από μια συνεχή διαβούλευση. Η ψηφιακή κοινότητα με σαφείς στόχους προτεραιοτήτων αποτελεί μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση ενός παγκόσμου χώρου, που όμως δεν διακατέχεται απο τις αρχές της παγκοσμιοποίησης, που κυρίως στοχεύει στο οικονομικό πεδίο, αλλά από μια ειρηνική συνύπαρξη λαών, πολιτισμών που αυτοδιαχειρίζονται την ζωή τους, την κοινωνία τους το περιβάλλον τους.

Χρήσιμοι τόποι: